Η ΔΕΕΠ Ροδοπης για την Παγκοσμια Ημερα Ατομων με Αναπηρια

«Για να δώσουμε στα άτομα με αναπηρία στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να περάσουν από την περίοδο με τις κλειστές πόρτες, σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή σεβασμού, ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας» το μήνυμά τους

Το δικό της μήνυμα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στέλνει η ΔΕΕΠ Ροδόπης.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ συνιστά την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη μακρά πορεία διακρίσεων, αποκλεισμού και απάνθρωπης αντιμετώπισης και μεταχείρισης των ατόμων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, η αντίληψη της αναπηρίας από την σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προϋποθέτει την εξέλιξη στον τρόπο σκέψης και δράσης των κρατών και της κοινωνίας, ώστε τα ΑμεΑ να μην αντιμετωπίζονται πλέον ως αντικείμενα, εξαρτώμενα από τις αποφάσεις των άλλων, αλλά ως υποκείμενα δικαιωμάτων.

Οι αρχές της σύμβασης περιλαμβάνουν το σεβασμό στην εγγενή αξιοπρέπεια, στην ατομική αυτονομία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των επιλογών, και στην ατομική ανεξαρτησία, τη μη-διάκριση, την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην αποδοχή των ΑμεΑ ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας, ποικιλομορφίας και ανθρωπότητας, την ισότητα των ευκαιριών, τη δυνατότητα πρόσβασης.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.

Η Νέα Δημοκρατία δίνοντας έμφαση στις πολιτικές εκείνες που θα δώσουν στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς, να μετακινούνται, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να συμμετέχουν ισότιμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής προχωρά στις εξής πολιτικές:

  • θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού, με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα τον χρειάζονται.
  • Aπρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις δομές και υπηρεσίες, που απευθύνονται στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και ενθάρρυνση της συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και την αγορά εργασίας.
  • Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και  Μητρώο Αναπηρίας, δυο  πυλώνες της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, δηλαδή του πληροφοριακού συστήματος όπου συγκεντρώνονται όλες οι ψηφιακές διαδικασίες οι οποίες αφορούν στην αναπηρία. Σύντομα θα υλοποιηθεί και ο τέταρτος πυλώνας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που είναι το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας, ενώ προωθούνται άλλες έξι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των ΑμεΑ.

Για να δώσουμε στα άτομα με αναπηρία στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να περάσουν από την περίοδο με τις κλειστές πόρτες, σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή σεβασμού, ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.