Τρικυμια στον ΟΠΕΚΕΠΕ μετα τις μειωμενες πληρωμες της βασικης ενισχυσης

Την παραίτηση της διοίκησης ζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης

Την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ζητήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όπως ανέφερε στην βουλή την Δευτέρα, δεδομένων των λαθών που έγιναν στην πληρωμή δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως αφορμή ήταν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες πληρωμές, με πολλούς παραγωγούς να παίρνουν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, όμως υπάρχουν αναφορές, εκτός από τις τελευταίες δυσλειτουργίες, και θέματα με έγγραφα διοικητικών αρχών που έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό και τη χώρα.

Μάλιστα ο Υπουργός μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρίνισε τη Δευτέρα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως σκοπεύει να στείλει σχετικό φάκελο στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα.

Βέβαια οι σχέσεις μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και της νέας διοίκησης του Υπουργείου δεν ήταν καλές, με τον κ. Αυγενάκη να δηλώνει από τη Δράμα πριν από μερικές ημέρες πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι αυτόνομο κράτος, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο.

Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι ο διορισμός τουλάχιστον δύο μελών του προεδρείου του ΟΠΕΚΕΠΕ, του προέδρου, Βαγγέλη Σημανδράκου και του αντιπροέδρου Κυριάκου Μπαμπασίδη, έχουν γίνει με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και με ορίζοντα 5ετίας, με τον πρώτο να φέρεται ήδη να έχει δηλώσει την απροθυμία του να παραιτηθεί.

Προβληματισμός από την αρχή για την νέα ΚΑΠ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως όσο αφορά τις πληρωμές, από την αρχή της χρονιάς υπήρχε ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, αλλά και σε όσους ασχολούνται με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, πως θα υπάρχει πρόβλημα λόγω της μετάβασης στη νέα ΚΑΠ, αλλά και την καθυστέρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να οριστικοποιήσει τις παραμέτρους της, κάτι που έγινε αφού είχε ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, και σε μικρό διάστημα πριν αρχίσουν οι δηλώσει του ΟΣΔΕ για να διαμορφωθούν οι πληρωμές.

Και αυτό γιατί οι αλλαγές αφορούν αφενός τον τρόπο καλλιέργειας, που θα πρέπει να είναι πιο φιλοπεριβαλλοντικός, αφετέρου και στις δράσεις που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί, για να πάρουν τα ποσά από τα οικολογικά σχήματα, που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

Πάντως ο τότε ΥΠΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς είχε δηλώσει, τον Ιανουάριο του 2023 σε σύσκεψη στην Κομοτηνή, πως το 2023 θα είναι μια χρονιά προσαρμογής και ευελιξίας, που δεν θα έχει αυστηρότητα, μιας και καθυστέρησε η έγκρισή της σε όλη την Ευρώπη. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε ένα χρόνο για να μπορέσουν και οι υπηρεσίες και οι αγρότες να καταλάβουν τις δυνατότητες που δίνονται» είχε σημειώσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.