Η μετεξελιξη της πολιτικη προστασιας το επικεντρο της συζητησης στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Καρκατσούλη, με τη συμμετοχή των Γιάννη Γκαράνη, Δάμωνα Δαμιανού και Κώστα Ιμανιμίδη, υπό τον συντονισμό της Σοφίας Μενεσελίδου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με την αφορμή της παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα κ.Παναγιώτη Καρκατσούλη με τίτλο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας».

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει», τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και οι Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, αποτέλεσε αφορμή συζήτησης αλλά και προβληματισμού σε σχέση με την ανάγκη εξέλιξης του τομέα πολιτικής προστασίας σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο, ως μέτρο «επιβίωσης» στη νέα πολυκρισική πραγματικότητα που διαμορφώνεται μπροστά μας.

Γιάννης Γκαράνης: «Νοηματοδοτεί ξανά με βάση τις νέες εξελίξεις στον κόσμο την έννοια της πολιτικής προστασίας»

Με μία αναλυτική αναφορά στα θέματα που ο συγγραφέας θίγει στις σελίδες του βιβλίου του, αξιοποιώντας την επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του γύρω από το θέμα της πολιτικής προστασίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Σε έναν τομέα κρίσιμο όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος, που όμως σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα δυσλειτουργικό πλαίσιο, με δαιδαλώδη γραφειοκρατία, έλλειψη καθαρής ιεράρχησης, ανυπαρξία σταθερότητας στις διαδικασίες, που στο σύνολό τους αναλύονται και στο βιβλίο.

Ο κ.Γκαράνης αναφέρθηκε και στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού με γνώσεις και δεξιότητες που θα ενεργοποιούνταν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων, προσθέτοντας και την έλλειψη οικονομικών πόρων. Ο ίδιος προέταξε και την ανάγκη ενσωμάτωσης στην «μάχη» και των ενεργών και αλληλέγγυων πολιτών για να δηλώσει περήφανος για τα επιτεύγματα του δήμου Κομοτηνής στον τομέα αυτόν, κάνοντας ειδική μνεία στις συνεργασίες τους τόσο με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό όσο και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημαντική, όπως τόνισε, συνεισφορά του βιβλίου το οποίο «νοηματοδοτεί ξανά με βάση τις νέες εξελίξεις στον κόσμο την έννοια της πολιτικής προστασίας». «Δεν την περιορίζει στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά μας λέει ότι πολιτική προστασία είναι να προβλέπουν οι ηγεσίες τις κρίσεις που έρχονται και να δημιουργούν υποδομές και μηχανισμούς για την αντιμετώπισή τους» κατέληξε.

Δάμωνας Δαμιανός: «Η πολιτική προστασία για πάρα πολύ καιρό υπήρξε κενό γράμμα»

Τον χαρακτηρισμό του «Πρύτανη» της Δημόσιας Διοίκησης προσέδωσε στον κ.Καρκατσούλη ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κ. Δάμων Δαμιανός.

Κατά την τοποθέτησή του έκανε λόγο για ένα  υψηλού επιπέδου δοκίμιο, εκκινώντας από την εξιστόρηση περιστατικών που έλαβαν χώρα προ ετών στη Ροδόπη για να καταδείξει το γεγονός ότι πριν τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, δεν υπήρχε ουσιαστική παρουσία του κράτους στην πολιτική προστασία.

Φτάνοντας έως και το παράδειγμα των πρόσφατων πυρκαγιών στον Έβρο και την Ροδόπη ανέγνωσε μέρος του Υπομνήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων του Σώστη, τονίζοντας πως διεκτραγωδεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το κράτος έως και σήμερα αυτήν την καταστροφή, μη αμελώντας να αναφερθεί και την περσινή φωτιά του Παπικίου και τις μαρτυρίες της μη αντιμετώπισής της από τον κρατικό μηχανισμό, όπως τις βίωσε και ο ίδιος όντας διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

«Η πολιτική προστασία για πάρα πολύ καιρό υπήρξε κενό γράμμα με υποβαθμισμένη παρουσία και παρεμβατικότητα του κράτους για πολλά χρόνια τόσο ως προς την πρόληψη όσο και ως προς την καταστολή των φυσικών καταστροφών» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως και μετά την πανδημία του κορωνοϊού αυτή δημιούργησε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό κέλυφος γύρω από το οποίο «συμπυκνώθηκε όλη η παθολογία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, με αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, με εμμονή του κεντρικού του κράτους σε μια κεντρική αντίληψη της διαχείρισης των κρίσεων και όχι με διάθεση αποκέντρωσης προς τις περιφερειακές διοικήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να μεριμνά ή έστω να ενημερώνει».

Κώστας Ιμανιμίδης: «Υπηρεσιακοί και επιτελικοί στην κρίση να γίνονται ένα»

Την «αντίθεση» της Ελλάδας η οποία επικεντρώνει την οργάνωση της πολιτικής της προστασία στην κεντρική διοίκηση, σε σχέση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου επιτελικοί και υπηρεσιακοί συνεργάζονται κατά την διάρκεια διαχείρισης των συμβάντων υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Επικεφαλής του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης.

Ο ίδιος στάθηκε και στον ευανάγνωστο χαρακτήρα του βιβλίου, γεγονός δύσκολό όπως εξήγησε δεδομένης της δυσνόητης νομοθεσίας της πολιτικής προστασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πολιτική προστασία να διέπεται από κανόνες, εξειδικευμένα πρωτόκολλα και κοινή «γλώσσα» στο σύνολο των υπηρεσιών που την συνθέτουν.

Προτάσσοντας το παράδειγμα της Κομοτηνής και της συνεργασίας του δήμου με το παράρτημα Ροδόπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέσω ειδικά από παραδείγματα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, πιο έγκαιρα ανά περιπτώσεις ακόμα και από το ίδιο το κεντρικό κράτος, ο ίδιος υποστήριξε πως «οι συνεργασίες σε χαμηλό επίπεδο διοίκησης μπορούν να λύσουν προβλήματα πολύ γρήγορα, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα ώστε να γίνουν σωστά τα πράγματα χωρίς να ταλαιπωρείται ο κόσμος».

Κλείνοντας ο ίδιος κάλεσε τους παρευρισκομένους να αφιερώσουν χρόνο στο βιβλίο για την επίλυση ενδεχόμενων ερωτημάτων τους, αλλά και για την κατανόηση, κυρίως από την πολιτική εξουσία, πως «οι υπηρεσιακοί και επιτελικοί παράγοντες στο κομμάτι της διοίκησης της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας θα πρέπει να γίνουν ένα».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών πάνω στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.

Να σημειωθεί πως τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου, ενώ μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ.Θέμης Τζενετίδης και ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Γιάννης Μουρτίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Γιάννης Αμαραντίδης, η κ.Κρίνα Μενεσελίδου κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.