Η αναπτυξη του ΔΠΘ και η ενισχυση της ασφαλειας της Θρακης στην ατζεντα των συναντησεων του Ε. Στυλιανιδη στην ΔΕΘ

«Ό,τι μέτρο ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός αφορά όλη τη Θράκη» τόνισε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ

Τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού από τον Έβρο αλλά και τα όσα είδε και συγκέντρωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην 87η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης μοιράστηκε με τους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ξεκινώντας από την παρουσία και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στον Έβρο ο κ.Στυλιανίδης επεσήμανε πως «ό,τι μέτρο ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός αφορά όλη τη Θράκη» επαναλαμβάνοντας πως στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Νομαρχία Ροδόπης, είχε καταγραφεί το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι Ροδοπίτες για τις οποίες εξαγγέλθηκαν ξεχωριστά μέτρα ανά περίπτωση.

Το βασικό ζητούμενο όπως τόνισε είναι όσα γίνουν να γίνουν γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να επανέλθουν στην φυσιολογική τους ζωή, όσο το δυνατόν ταχύτερα, με τον ίδιο να υπογραμμίζει εντός και εκτός της σύσκεψης την ανάγκη δια ζώσης παρουσίας αρμοδίων στελεχών από πλευράς των Δήμων, σε οικογένειες ή λοιπούς ενδιαφερόμενους που έχουν πληγεί για την υποβοήθηση τόσο της εισόδου και κατάθεσης των αιτήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα όσο και για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών.

Ο ίδιος έκανε αναλυτική αναφορά στα ποσά των αποζημιώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί τόσο για τις ζημιές σε πολίτες και τις οικείες τους, όσο και για τον πρωτογενή τομέα, για να τονίσει πως «συγκριτικά ενδεχομένως μπορεί αυτά τα ποσά να φαίνονται ενδεχομένως μικρότερα, αλλά επειδή οι μεγαλύτερες εκτάσεις που έχουν καεί είναι δασικές, οι δασικές εκτάσεις δεν δικαιούνται αποζημίωσης, αλλά δικαιούνται αποκατάστασης» και άρα το κράτος θα είναι αυτό που θα αναλάβει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τις διαδικασίες αποκατάστασής τους.

Ως προς την πρόσφατη επίσκεψή του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε πως το «ΔΠΘ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις αποκαταστάσεις αλλά και στις νέες πολιτικές που όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα αναπτυχθούν στην περιοχή». Ο ίδιος επισκεπτόμενος το περίπτερο του ΔΠΘ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το σύνολο των Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ αλλά και με πρωτοβουλία του Πρύτανη του ΔΠΘ κ.Φώτη Μάρη να διεξαχθεί μια πολύωρη συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Δημοκρίτειο για την περιοχή μας καθώς και τον βαθμό κατά τον οποίο θα επηρεαστούμε, θετικά ή αρνητικά από την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου και την αναθεώρηση του Άρθρου 16 για την προσέλκυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.  

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κ.Περικλής Μήτκας, αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, με την συμμετοχή των οποίων όπως μετέφερε έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση.

«Η  ενίσχυση του Δημοκριτείου και η μετεξέλιξή του σε ένα όχημα αναπτυξιακό για την περιοχή της Θράκης θα προσφέρει όχι μόνο περισσότερους φοιτητές, αλλά και έρευνα για την τοπική αγορά, και στήριξη σε ζητήματα σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε, δηλαδή τα περιβαλλοντικά και τα αναπτυξιακά» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως στην συνέχεια επισκέφθηκε και την διμοιρία φύλαξης που απέστειλε στην ΔΕΘ η Κομοτηνή, με τα στελέχη της οποίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει επί των προβληματισμών και των αιτημάτων τους, για τα θέματα ασφάλειας της περιοχής.

Ζήτημα χωροταξικής διανομής των προσώπων στις κυβερνητικές θέσεις

Κλείνοντας, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ο κ.Στυλιανίδης εξήγησε πως είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού, για να επαναλάβει ωστόσο πως «δεν επιτρέπεται το κέντρο βάρους της κυβέρνησης να πέφτει τόσο πολύ προς το Νότο».

«Ο πιο “Βόρειος” στην καταγωγή υπουργός είναι από τα Τρίκαλα. Δεν μιλώ για τους υφυπουργούς γιατί έχουν άλλο ρόλο. Αυτό θα πρέπει να προσεχθεί κατά τη γνώμη μου γιατί αν υπήρχε ένας ολοκληρωμένος εθνικός κυβερνητικός σχεδιασμός που δέσμευε τις αποφάσεις και τις δράσεις των υπουργών, δεν θα υπήρχε ζήτημα χωροταξικής διανομής των προσώπων» ανέφερε για να τονίσει ωστόσο πως «ξέρουμε ότι στην Ελλάδα αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Όποιος έχει νύχια ξύνετε». «Κι εγώ όταν ήμουν υπουργός, εκ των πραγμάτων επειδή ήμουν κοντύτερα στα προβλήματα της Θράκης, προσπαθούσα να τα λύσω πιο εμφατικά, γιατί κάθε μέρα τα ζούσα και μπορούσα να καταλάβω τη σημασία τους» πρόσθεσε για να τονίσει πως «ο κάθε υπουργός που έρχεται επάνω νεοτοποθετηθείς, πρέπει να τον ενημερώνουμε επί ένα χρόνο για να καταλάβει τι είναι η Θράκη και μετά να αρχίσει να αποφασίζει για το τι πρέπει να γίνει. Έτσι δεν γίνεται δουλειά όπως θα έπρεπε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.