Νομος του κρατους ο γαμος των ομοφυλων ζευγαριων

Κατά ο Ε. Στυλιανίδης, αποχή από τον Ο. Φερχάτ, ναι σε όλα εκτός από την τεκνοθεσία για τον Ι. Αχμέτ

Με ευρύτατη πλειοψηφία 175 βουλευτών αλλά και αρκετές διακομματικές διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ του σχεδίου νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου επί της αρχής έλαβε 176 “υπέρ”, 76 “κατά” και 2 “παρών” ενώ απείχαν 46 βουλευτές. Συνολικά, από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας καταγράφηκαν 52 διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν με 21 “κατά” και 31 αποχές. Από το ΠΑΣΟΚ απείχαν 11 βουλευτές, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2 από την Νέα Αριστερά.

Αναφορικά με τη στάση που κράτησαν οι βουλευτές Ροδόπης, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως είχε κάνει γνωστό και κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της βουλής καταψήφισε, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ απείχε από την ψηφοφορία, ενώ πιο σημειακή και εστιασμένη ήταν η διαφωνία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, που με επιστολή ψήφο ψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων ΝΑΙ εκτός του άρθρου 11, που ψήφισε ΟΧΙ.

Ιλχάν Αχμέτ: «Θα ήμουν ανακόλουθος με τις απόψεις εάν επέλεγα να σιωπήσω ή να αρνηθώ»

Μάλιστα σε γραπτή του δήλωση ο ίδιος θέλησε να εξηγήσει τη στάση του αυτή επισημαίνοντας πως:

«Με γνώμονα την συνείδησή μουκαι το συμφέρον της ευρύτερης κοινωνίας αποφάσισα να στηρίξω με την ψήφο μου στην Βουλή την Ισότητα στον πολιτικό γάμο, επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου, που αφορά την δυνατότητα όλων των ζευγαριών στην χώρα μας που θέλουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο να μπορούν να το πράξουν, χωρίς να δεσμεύονται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Για τους ίδιους λόγους και με βάση τον αξιακό μου κώδικα, επέλεξα να καταψηφίσω το άρθρο 11 που ιδρύει μελλοντική πιθανότητα στην τεκνοθεσία. 

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη και την θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θεώρησα ότι η αποχή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για έναν πολιτικό που αναμετράται με την συνείδησή του. 

Συνέδεσα όλη την πολιτική μου διαδρομή με τον αγώνα για την πολιτική και την κοινωνική χειραφέτηση της Μειονότητας στην Θράκη και την κατάκτηση των δικαιωμάτων της σε μια πολιτεία ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, που λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις, απαλλαγμένη από τις διχαστικές λογικές του εσωτερικού εχθρού, που μας ταλαιπώρησαν για δεκαετίες. 

Θα ήμουν ανακόλουθος με αυτές μου τις απόψεις εάν σε μεγάλες κοινωνικές τομές και μεταρρυθμίσεις στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια άλλη κατηγορία συμπολιτών μας, επέλεγα να σιωπήσω ή να αρνηθώ. 

Σέβομαι, ωστόσο, όλους εκείνους, που είναι επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, φοβούμενοι ότι αυτή  αντιστρατεύεται τις παραδοσιακές δομές της οικογένειας και της θρησκείας μας.

Θα είμαι πάντα δίπλα τους, για να συνομιλώ μαζί τους και να δίνω τις μάχες μου για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης στην Θράκη, κάτι που αξίζει σε όλους τους συμπολίτες μου, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την καταγωγή, τον πολιτισμό ή την σεξουαλική τους ταυτότητα».      

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.