Γονιμη συνεργασια με τον Μ. Ταπατζα θελει ο Ευριπιδης Στυλιανιδης

Συνέχισε τις επισκέψεις τους σε αυτοδιοικητικούς ο βουλευτής Ροδόπης

Πρωτογενής τομέας, ΔΠΘ και τουρισμός οι τομείς στους οποίους θα δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση

Η ενίσχυση του ΔΠΘ, ο Τουρισμός με ναυαρχίδα το άνοιγμα της διόδου της Νυμφαίας για τα λεωφορεία και ο πρωτογενής τομέας, ιδιαίτερα το φράγμα Κομψάτου, είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει τη συνεργασία του με την ΠΕ Ροδόπης ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που το πρωί της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Μανώλη Ταπατζά και τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Νίκο Ευκαρπίδη.

Η επίσκεψη αυτή έγινε σε συνέχεια ανάλογης που είχε ο βουλευτής με τον Περιφερειάρχη κ Χριστόδουλο Τοψίδη, με τις προτεραιότητες στην τελευταία συνάντηση να κινούνται προς τις κατευθύνσεις που είχαν συμφωνηθεί και στην πρώτη.

Συνεχής ο αγώνας για τη Ροδόπη

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως πέρα του εθιμοτυπικού της επίσκεψης στον νέο Αντιπεριφερειάρχη, συζήτησαν σε ουσιαστικό βάθος, βάζοντας τις πρώτες προτεραιότητες για τις οποίες πρέπει να παλέψουν σε επίπεδο νομού, και συμφώνησαν να βάλουν ο ένας πλάτη στον άλλο, ώστε ενωμένοι, μαζί με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ανεξαρτήτως κομμάτων και προσώπων, να αγωνιστούν όλοι μαζί για τα συμφέροντα της Ροδόπης.

Ο αγώνας αυτός απαιτεί καλή προετοιμασία σε ό,τι διεκδικούν, στοιχειοθετώντας το με μελέτες και επιχειρήματα αλλά και να ενώνουν δυνάμεις όταν επιδιώκουν να επιλύσουν ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης.

Για αυτό και θα ξεκινήσει μια σειρά επαφών στην Αθήνα μαζί με τον Περιφερειάρχη αλλά και τους Αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για έργα και πρωτοβουλίες που αφορούν την περιοχή μας.

Αυτό όμως που πιστεύει ότι χρειάζεται είναι και μια κοινωνική αφύπνιση, ώστε πέρα από το πολιτικό προσωπικό αλλά και τους φορείς να είναι ενήμερος και ο κόσμος, και να συμπαρίσταται στην προσπάθεια που ξεκινά σε βάθος πενταετίας, ώστε να έχουν αποτελέσματα, αλλά και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη Ροδόπη.

Μπορεί το ΔΠΘ να συνεργαστεί με ξένα και μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι τρείς προτεραιότητες συνεργασίας που έθεσαν, οι οποίες ήδη τέθηκαν στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, βασίζονται στη διαπίστωση πως η αγοραστική δύναμη της οικονομίας της Ροδόπης είναι πολύ συγκεκριμένη, και η αύξησή της, που επηρεάζεται κυρίως από τα κεντρικές πολιτικές, βασίζεται στην προσέλκυση κόσμου που δεν προέρχεται από τη Ροδόπη.

Αυτό μπορεί να συμβεί με συγκεκριμένη μεθοδολογία, που θα ακολουθήσουν, σε τρεις κατευθύνσεις, με πρώτη το ΔΠΘ, διεκδικώντας αύξηση πιστώσεων, αύξηση εισακτέων χωρίς την απαξίωση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου με φιλοξενία φοιτητών από όλο τον κόσμο μέσα από ειδικά προγράμματα.

Σημαντικό είναι μάλιστα να προχωρήσει η λειτουργία του Τμήματος Εργοθεραπείας, που θα φέρει πολλούς περισσότερους φοιτούντες στην Κομοτηνή.

Εφόσον δε προχωρήσει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, να επιδιώξουν συνέργειες ώστε να προσελκύσουν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα προσελκύσουν φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παραδέχτηκε βέβαια πως δύσκολα μη κρατικά πανεπιστήμια θα ιδρυθούν σε αγορές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πιστεύει όμως πως μπορούν να γίνουν συνέργειες με ξένα πανεπιστήμια, που ήδη έχουν ξεκινήσει με Αίγυπτο και Κίνα, αλλά και με τα μη κρατικά όταν αυτά ιδρυθούν, ώστε προγράμματά τους, προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά, να γίνονται στην Κομοτηνή, ώστε να ωφεληθούν και τα περιφερειακά από αυτή την πρακτική, αρκεί να δούμε το πλαίσιο.

Ανάγκη ενίσχυσης πρωτογενή τομέα και τουρισμού

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι ο πρωτογενής τομέας, με τον κ. Στυλιανίδη να τονίζει την ανάγκη, μιας και η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, να προχωρήσει η επικαιροποίηση και η ένταξη σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Φράγματος Ιάσμου, αλλά και η δημιουργία δικτύων άρδευσης στο ολοκληρωμένο φράγμα Ιασίου.

Τέλος αναφέρθηκε στον τουρισμό, και τη διεκδίκηση της διέλευσης λεωφορείων από τη Νυμφαία, που απαιτεί μόνο ρηματική διακοίνωση και τη δημιουργία μικρής υποδομής στο ελληνικό έδαφος.

 «Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, με τους κοινοβουλευτικούς συναδέρφους και τους νέους Δημάρχου, με πρωτοστάτη της ΠΑΜΘ, που κρατά στα χέρια της την ευθύνη της διαχείρισης των κονδυλίων που δικαιούται η περιοχή» ανέφερε, τονίζοντας πως το όραμα που μοιράζονται είναι κοινό, και πως θα πετύχουν ενωμένοι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σκέψεις για ολοκλήρωση του παραλιακού δρόμου Ροδόπης

Από την πλευρά του ο κ. Ταπατζάς σημείωσε πως ο κ. Στυλιανίδης είναι πολύ καλός γνώστης των θεμάτων της περιοχής, σημειώνοντας πως και οι τρεις άξονες είναι σημαντικοί για το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ροδόπης.

Το Πανεπιστήμιο, τόνισε μπορεί να δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση στην περιοχή μας, και θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει πραγματικότητα. Όσο για τον πρωτογενή τομέα, οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν φτάνουν, και θα προσπαθήσουν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την αναζωογόνησή του ώστε να συμβάλλει στην οικονομική ευημερία του τόπου.

Για αυτό και θέλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στο φράγμα Ιασίου, ώστε να ανασάνουν οικονομικά οι αγρότες της περιοχής, και θα ανακινήσουν το θέμα του φράγματος του Κομψάτου, που ευελπιστούν πως θα δώσει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος όσο αφορά την τουριστική ανάπτυξη, που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα στην περιοχή μας, θεωρεί πως θα πρέπει να αποτελέσει από τις πρώτες προτεραιότητες, και με την ολοκλήρωση του δρόμου Μαρώνειας- Μάκρης, μέλημα της Αντιπεριφέρειας θα είναι να προχωρήσει ο παραλιακός Μαρώνειας- Φαναρίου, που θα βοηθήσει να επισκεφτεί, αλλά και να μείνει κόσμος την περιοχή μας.

Τονίζοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εισερχόμενους μέσω της Νυμφαίας οι οποίοι όμως δεν μένουν εδώ, θεωρεί πως θα πρέπει να προσπαθήσουν να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στην περιοχή.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε για την επίσκεψη τον κ. Στυλιανίδη, τονίζοντας πως η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική, και πως χρειάζεται προσπάθεια για όλους, ώστε η ανάκαμψη σε λίγα χρόνια να είναι στο επίπεδο που αρμόζει στον τόπο.

Δουλειές η απάντηση στο Δημογραφικό

Οι δύο άντρες ρωτήθηκαν για το θέμα του Δημογραφικού το οποίο απασχολεί την περιοχή και όλη τη χώρα, με την κ. Στυλιανίδη να τονίζει πως η αποτελεσματικότερη θωράκιση της Ελλάδας είναι η δημογραφική θωράκιση της Θράκης.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη θα βρεθεί στην Κομοτηνή, για να συζητήσει πολιτικές επάνω σε αυτό.

Υπάρχουν επιδόματα που έχουν βοηθήσει σε αυτό τον τομέα, όπως το επίδομα τρίτου παιδιού, όμως αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά, γιατί σωστό θεωρεί να υπάρχουν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης ανταπόδοσης για να μείνουν εδώ οι νέοι.

Όφελος υπάρχει μέσω του πανεπιστημίου και άλλων δομών, όμως το κυριότερο θεωρεί να μείνουν οι νέοι αγρότες, με πιο αποδοτικές καλλιέργειες, σε συνδυασμό με έργα υποδομής αλλά και σύνδεσή τους με τον δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Και αυτό μας φέρνει στις σταθερές θέσεις στην ΒΙΠΕ για όλους τους επιστήμονες, με κάποιες επενδύσεις ήδη να προχωρούν, αλλά να χρειάζονται περισσότερα, μεταξύ των οποίων και η επιδότηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού.

Ο δε κ. Ταπατζάς τόνισε πως η Ροδόπη θα πρέπει να κρατήσει με νύχια και δόντια τον πληθυσμό της, όμως διαπιστώνει πως λείπει το επιχειρείν σε αυτή, και αν αυτή η κατάσταση αναστραφεί, τότε θα αναπτυχθούν κλάδοι, θα ανοίξουν δουλειές και δεν θα χρειαστεί να φύγουν οι νέοι.

Η περιφέρεια θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να συμβεί αυτό, τόνισε, καταθέτοντας την ιδέα της επιδότησης για την πρόσληψη νέων ανέργων, κατά τα πρότυπα του προγράμματος 55+, κρατώντας τους στον τόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.