Σε νεα δημοπρατηση παει η Πολιτιστικη Διαδρομη του Βυζαντινου Καστρου Κομοτηνης

Λόγω καθυστέρησης έναρξης των εργασιών και αποχώρησης του αναδόχου, θα ενταχθεί στη νέα ΟΧΕ Εγνατίας Οδού για χρηματοδότηση

Αρκετά βήματα απομένουν για να ξεκινήσει ουσιαστικά η δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, μιας και πρέπει να περάσει στη νέα ΟΧΕ Εγνατίας Οδού και να δημοπρατηθεί ξανά.

Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Γραβάνη, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Να θυμίσουμε πως η διαδρομή είχε ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού του ΠΕΠ 2014-2020, και είχε ανάδοχο στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022, για να σταματήσουν άμεσα μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από επιχειρηματίες της περιοχής, μέχρι την εκδίκαση και ολοκλήρωση της διαδικασίας των οποίων ο ανάδοχος αποχώρησε από το έργο.

Όπως τόνισε ο κ. Καρασταύρου, ο Δήμος αρχικά δεν είχε κάνει δεκτή την αίτηση αποχώρησης, τελικά δικαιώθηκε ο εργολάβος στην αποκεντρωμένη, και αφού πληρώθηκε για τα ελάχιστα που είχαν γίνει στην έναρξη των εργασιών, έγινε αποδέσμευση και λύση της σύμβασης ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Το έργο έχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση στη νέα ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, την οποία περιμένουν να ανοίξει από πλευράς περιφέρειας και στο μεταξύ, μετά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ζητήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής να κάνει τα σχέδια για το πώς θα είναι το κτίριο του παλιού 1ου Δημοτικού μετά την κατεδάφιση μέρους του.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ήταν υποχρέωση του αναδόχου, όμως επειδή υπάρχει χρόνος μέχρι να ανοίξει η πρόσκληση, ο Δήμος προχώρησε και ολοκληρώνει τα σχέδια, και στη συνέχεια θα κάνουν επικαιροποίηση του προϋπολογισμού αν χρειαστεί και θα υποβάλλουν την πρόταση στην ΟΧΕ όταν ανοίξει. Από την στιγμή που το έργο θα ενταχθεί, θα τρέξει ξανά η διαγωνιστική διαδικασία ενώ οι υπόλοιπες δικαστικές διαμάχες ολοκληρώθηκαν, με τον κ. Καρασταύρου να δηλώνει πως από όλη αυτή τη διαδικασία αποδείχτηκε πως ο Δήμος Κομοτηνής είχε απόλυτο δίκιο και κακώς υπήρξε η καθυστέρηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.