Γιωργος Μανανας, μελος Ν.Ε. Ροδοπης ΠΑΣΟΚ : « Εμεις βλεπουμε την εξοδο της Ελλαδας απο την κριση μεσα απο την συγκροτηση μιας εθνικης ομαδας διαπραγματευσης, με τη συμμετοχη ολων των πολιτικων δυναμεων του συνταγματικου τοξου»

«Το δημοψήφισμα θα επιφέρει και πολιτικέ εξελίξεις»

Ως συνέχεια της προσπάθειάς μας, να αφουγκραστούμε το διακύβευμα του προσεχούς δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όπως αυτό μεταφράζεται από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους  στην περιοχή,  φιλοξενούμε σήμερα τη συζήτηση που είχαν η Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη και η Νατάσσα Βαφειάδη με τον κ.Γιώργο Μανανά, μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ.Μανανάς μίλησε στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή, συνοψίζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα «να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου», ο οποίος, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάνω σε προτάσεις, αποτέλεσμα της σύστασης μίας ομάδας εθνικής συνεννόησης, μίας ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης, που θα περιλαμβάνει όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ο ίδιος κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα πως βάζει το συμφέρον του κόμματός του πάνω από το εθνικό και εξέφρασε την άποψη πως στο άμεσο μέλλον, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
 
Γιώργος Μανανάς όμως…
 
ΠτΘ: κ.Μανανά, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είναι μπροστά μας. Το ΠΑΣΟΚ σε προχθεσινή του ανακοίνωση δημοσιοποίησε τις θέσεις του, τασσόμενο υπέρ του «Ναι»  και της παραμονής της χώρας μας στην Ευρώπη και το ευρώ. Ποια η δική σας απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος;
Γ.Μ.:
Εμείς αυτό που κυρίαρχα λέμε είναι να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου. Προσωπικά περίμενα μέχρι και την τελευταία στιγμή να επιτευχθεί συμφωνία. Το ζήτημα δεν είναι να φοβάται κάποιος το δημοψήφισμα, ούτε τον λαό και τη δημοκρατία. Περιμέναμε λοιπόν μέχρι και τελευταία στιγμή μία συμφωνία, γιατί αν δει κανείς τα μέτρα που προτείνονται και από την μία και την άλλη πλευρά, δεν έχουν και καμία μεγάλη διαφορά. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά όχι τεράστιες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι είτε «ναι» είτε «όχι» σε περίπτωση χρεοκοπίας οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, τόσο για το ΕΣΠΑ, για τις αγροτικές επιδοτήσεις, όσο και για όλο τον κόσμο. Οι κλειστές τράπεζες ήταν μία άστοχη κίνηση του πρωθυπουργού. Πιο έντιμο ήταν να έκανε μία συμφωνία, παρά το δημοψήφισμα που διενεργείται αυτή τη στιγμή.  Το δικό μας «ναι» δεν έχει καμία σχέση με τις προτάσεις των δανειστών. Εξάλλου αποκαλύπτεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν με ευθύνη της Κυβέρνησης. Εμείς λέμε «ναι» στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση ακόμα και τις προτάσεις αυτής της κυβέρνησης, στην προοπτική μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και φυσικά όλα αυτά μέσα από την εθνική συνεννόηση, μέσα από την συγκρότηση μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.
 
 

«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει καμία ισχύ»

 
ΠτΘ: Τι νομίζεται ότι ώθησε τον πρωθυπουργό της χώρας σε αυτό το δημοψήφισμα; Θεωρείται ότι το επιχείρημα του «καλύτερου διαπραγματευτικού χαρτιού» ισχύει;
Γ.Μ.:
Το δημοψήφισμα δυστυχώς έχει διχάσει τον κόσμο και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αποφεύγουμε να βγαίνουμε στα μαγαζιά  και να συζητάμε με φίλους για να μην τσακωθούμε. Βλέπουμε όλοι ότι ευρωπαίοι, πνευματικοί άνθρωποι, πολιτικοί, ξένοι και έλληνες που ψήφισαν και στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, στο παρελθόν αντιλαμβάνονται ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει καμία ισχύ. Ούτε το «όχι» πόσω δε μάλλον το «ναι», το οποίο προσφέρει περισσότερες πιθανότητες διαπραγμάτευσης. Κατά την άποψή μου το δημοψήφισμα αυτό θα  φέρει μαζί και πολιτικές εξελίξεις και εμείς τις θέλουμε αυτές τις εξελίξεις, όχι για να συμμετέχουμε κάπου,  αλλά για να υπάρξει διάλογος. Εμείς καλέσαμε τον κ.Τσίπρα να κάνει ομάδα διαπραγμάτευσης, ωστόσο  προτίμησε να πάει μόνος. Τώρα θα αναλάβει και τις ευθύνες μόνος του.
 
 

«Ο κ.Τσίπρας προτίμησε να σώσει το κόμμα του»

 
ΠτΘ: Στην Ελλάδα οι πολιτικοί αρχηγοί που έχουν τα τελευταία πέντε χρόνια υπογράψει μνημόνια για τη «σωτηρία του έθνους» κι εφόσον το μέλλον μας είναι σκληρό, γιατί δεν μπορούν τελικά να συναινέσουν σε ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας με τη συνεργασία και της εκλεγμένης  κυβέρνησης;
Γ.Μ.:
Εμείς αυτό μπορούμε να το πούμε γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε να σώσουμε τίποτα. Ο κ. Τσίπρας θυσιάζει την χώρα για να σώσει το κόμμα του. Εμείς τι να σώσουμε; Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά τις επιλογές του και με το διαχωρισμό της κεντροαριστεράς, τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και γενικότερα το διαμελισμό της κεντροαριστεράς που βιώνουμε σήμερα. Ο κ.Τσίπρας προτίμησε να σώσει το κόμμα του. Ήθελε να πάρει την κυβέρνηση και την πλειοψηφία. Μην ξεχνάμε και τους ΑΝΕΛ όμως.  Ο  κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να πάει στην Ευρώπη για να λύσουν ορισμένες διαφορές, γιατί, συμφωνούμε και εμείς σε αυτό μαζί του, αυτό που  μας προτείνουν δεν είναι καλό.  Δεν είναι όμως και η απόλυτη καταστροφή. Το βέτο το έθεσε ο κ. Καμμένος.  Δεν υπάρχει ευθύνη εδώ πέρα; Πώς θα μαζευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί; Βλέπω ανθρώπους που ανήκουν στο κόμμα του κ.Τσίπρα, στην Αριστερή Πλατφόρμα, να παρακαλούν να συμφωνήσει και αυτός να επιμένει στο δημοψήφισμα. Και εμείς έχουμε ευθύνη σαφώς. Εμείς όμως την πληρώσαμε πολύ ακριβά. Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να έχει πρόβλημα στο κόμμα του. Ούτως ή άλλως όμως ό,τι είναι να γίνει για την Ελλάδα θα γίνει. Όλοι θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε. Αυτό είναι δεδομένο.
 
 

«Οι εξελίξεις θα επιβάλλουν εκλογές»

 
ΠτΘ: Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει  την πολιτική της λιτότητας. Θεωρείτε ως πιθανό σενάριο, ο κ.Τσίπρας να έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου; Υπό το πρίσμα ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν κατάλαβαν ότι οι ευρωπαίοι έχουν ένα πλαίσιο κανόνων μιας κατεύθυνσης το οποίο θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε δεκτό..
Γ.Μ.:
Μην βάζουμε πάντα τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τους ξένους μπροστά. Όλοι κάναμε λάθη. Ο κ.Τσίπρας βάζει μόνος του το ζήτημα της παραίτησής του. Λέει ότι «αν ψηφίσουμε το ναι, δεν μπορώ να κυβερνήσω» . Δεν τον αλλάζει κάποιος άλλος. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει είναι λογικό, δεν περιμένουμε να μας το πουν οι Ευρωπαίοι. Αν δεν θέλει να κάνει εκλογές, οι εξελίξεις θα το επιβάλλουν. Το συμπέρασμα που έβγαλα και από τα λεγόμενά του είναι ότι θα πάμε σε εκλογές. Προσωπικά δεν θέλω καμία διορισμένη κυβέρνηση. Υπό την λογική αυτή όμως δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ  γιατί δεν πήγε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού νωρίτερα. Να πει «δεν συμφωνούμε» και να κάνει δημοψήφισμα είκοσι μέρες πριν. Γιατί να το κάνει τώρα και μάλιστα με κλειστές τράπεζες;
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.