Γιαννης Τολιος, Γ.Γ. Βιομηχανιας ΥΠΑΠΕΝ: «Το «ναι» σημαινει παραταση των βασανων που ο ελληνικος λαος υπεστη τα τελευταια χρονια»

Το βασικό προαπαιτούμενο για να σταματήσει η εξαθλίωση του ελληνικού λαού και να μπορέσει να ανατάξει η ελληνική οικονομία, δεν είναι άλλο από τη ρύθμιση του χρέους της χώρας μας. Σε αυτό έδωσε έμφαση ο κ. Γιάννης Τόλιος, γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος φιλοξενήθηκε, ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή».
 
 

«Ο ελληνικός λαός να μην πιστεύει την κινδυνολογία και ότι τάχα μπροστά μας με το «ναι» είναι η διέξοδος»

 
Ο κ. Τόλιος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας, που έκανε η κυβέρνηση του τελευταίους 5 μήνες προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ επέρριψε ευθύνες για αδιαλλαξία στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. «Δυστυχώς οι θεσμοί σε αυτό που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει», υποστήριξε, «δεν έκαναν τίποτα, αλλ’ αντίθετα εκβίαζαν, με στόχο να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση». Υπενθύμισε δε ότι αντίστοιχη ενέργεια είχε γίνει το 1953, ευεργετώντας τη Γερμανία, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης του χρέους αναγνώρισε μόλις προχθές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Χθες βγήκε το ΔΝΤ, είπε ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και ζητά 30% “κούρεμα”», σημείωσε, «και θεωρούν εδώ οι εντόπιοι διαχειριστές των θεσμών, της πρώην τρόικας», σχολίασε σκωπτικά, «ότι με το «ναι» θα δώσουν τώρα λύση». «Είναι συμπεριφορά πολιτικής αθλιότητας», συνέχισε, «για αυτό ο ελληνικός λαός να μην πιστεύει  την κινδυνολογία και ότι τάχα μπροστά μας με το «ναι» είναι η διέξοδος, αλλά να ξέρουν όλοι ότι ψηφίζοντας «ναι» ψηφίζουν περισσότερους φόρους, περικοπές μισθών, συντάξεων, ένταση της λιτότητας και των υφεσιακών μέτρων, το μοντέλο δηλαδή που εφαρμόστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια και μας έφτασε έως εδώ».
 
 

«Η λιτότητα δίνει σήμα αρνητικό στην αγορά, η αγορά στην παραγωγή, η παραγωγή στην απασχόληση και η ανεργία θα είναι στα ύψη»

 
Πέρα από την στρατηγική της ρύθμισης του χρέους που φαίνεται να μπαίνει ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων της κυβέρνησης στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τόλιος επέμεινε και στο περιεχόμενο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. «Το «ναι» σημαίνει παράταση αυτών των βασάνων που ο ελληνικός λαός υπέστη τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό που ουσιαστικά αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές και ανέδειξε μία νέα κυβέρνηση», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Εδώ πρέπει να σταματήσει αυτή η λιτότητα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, «η οποία δεν είναι μόνο κοινωνικό θέμα, δεν είναι μόνο ότι είναι άδικη», επισήμανε, «αλλά γεννά και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Αν είναι υφεσιακή, δηλαδή εντείνει την κρίση». «Δίνει σήμα αρνητικό στην αγορά, η αγορά στην παραγωγή, η παραγωγή στην απασχόληση», συνέχισε, «και η ανεργία θα είναι στα ύψη. Οι νέοι μας θα φεύγουν. Λέμε «ναι» σε αυτά; Αν ναι, ας ψηφίσουμε «ναι». Εμείς λέμε ένα μεγάλο όχι στο «ναι». Θέλουμε ένα μεγάλο «όχι» σε αυτήν την πολιτική του «ναι», την οποία υπηρέτησαν ορισμένοι «Ναιναίκοι»* διαχρονικά, πολιτικοί φορείς και ηγεσίες. Γιατί έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα να διασφαλίσουν, κι’ αυτό και κάνουν».  
 

*Η τυπική ορθογραφία θέλει σωστό τον όρο Νενέκοι, από τον γνωστό οπλαρχηγό του 1821 που δελεάστηκε από υλικά ανταλλάγματα και μετατράπηκε σε συνειδητό προδότη της Επανάστασης πολεμώντας στο πλευρό του Ιμπραήμ. Για λόγους επιτάσσεως χρησιμοποιείται στο κείμενο ο όρος ως «Ναιναίκοι» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.