Αποζημιωσεις για τους πυροπληκτους της Ροδοπης διεκδικει ο Ιλχαν Αχμετ

Τις επόμενες μέρες έρχεται η πληρωμή από την κρατική αρωγή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Ροδόπης των οποίων οι ελιές κάηκαν

Για αποζημίωση 15 ευρώ ανά κυψέλη για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης που εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στην υπουργική απόφαση, δεσμεύτηκε ρητά ενώπιον του Ιλχάν Αχμέτ ο κ. Σταύρος Κελέτσης       

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, προς τον ΥΠΑΑΤ για την άμεση εφαρμογή του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ  για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων και για τους πυρόπληκτους της Ροδόπης, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις για τον Έβρο και την Θεσσαλία.

Να σημειωθεί ότι κατά την απάντησή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής πίνακα με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των δήμων Μαρωνείας-Σαπών και της δημοτικής ενότητας Σώστη του δήμου Ιάσμου.

Παράλληλα, ο κ. Κελέτσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η πληρωμή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, των οποίων οι ελιές κάηκαν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νομό Ροδόπης, οι ελαιοπαραγωγοί θα λάβουν από την κρατική αρωγή την ίδια αποζημίωση που θα λάβουν και οι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στον ερωτώντα βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι από το γεωργικό αποθεματικό θα δοθούν τα επιπλέον 15 ευρώ στους μελισσοκόμους της Ροδόπης, που προβλέφθηκαν για τους αντίστοιχους του Έβρου αλλά εκ παραδρομής δεν μπήκαν στην υπουργική απόφαση. Ο κ. Κελέτσης δεσμεύτηκε ρητώς για την παραπάνω παροχή των 15 ευρώ ανά κυψέλη για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης, και ότι η ένταξη αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε με νέα υπουργική απόφαση είτε με συμπληρωματική ρύθμιση στην υφιστάμενη για τους μελισσοκόμους τους Έβρου.

Για το κεντρικό αίτημα της επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε την δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων για τους πυρόπληκτους της Ροδόπης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε ότι το Μέτρο 5.2., στο άρθρο 18, για την εφαρμογή του επιζητά συντελεσθείσα καταστροφή τουλάχιστον 30% του σχετικού γεωργικού δυναμικού, κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση της Ροδόπης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, επέμεινε ότι η ερμηνεία του Μέτρου 5.2. έχει να κάνει με καταστροφές σε πυρόπληκτους δήμους και όχι στο σύνολο μιας περιφερειακής ενότητας και υπό αυτή την έννοια οι δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, πληρούν αυτά τα κριτήρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.