Ευριπιδης Στυλιανιδης, βουλευτης Ροδοπης «Να διαφωνουμε για να διαφωνουμε δεν εχει πλεον νοημα γιατι ολοι στο ιδιο καραβι ειμαστε που λεγεται Ελλαδα»
Κινητοποίηση στις τάξεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων φαίνεται πως προκαλούν οι εξελίξεις της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και η διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.
Προσπαθώντας να διαλευκάνει και να ερευνήσει τα καθέκαστα ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κατέθεσε στο τραπέζι του δημοσίου λόγου την προσωπική του άποψη για τις εξελίξεις, συστήνοντας νηφαλιότητα και λογική, συγκλίσεις και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας έτσι ώστε αυτές «να αναθέσουν σε μια επιτροπή ειδικών να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας για την ανάκαμψη για να την ανάπτυξη της Ελλάδος.»
Ένα σχέδιο που θα έχει «τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά και θα αποτελέσει την κοινή βάση για μια εθνική διαπραγμάτευση ενόψει του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου το οποίο θα έρθει το φθινόπωρο».
Εξάλλου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ασκώντας παράλληλα κριτική στις διπλές χωριστικές συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν της Συνόδου Κορυφής, «αν δεν το κάνουμε αυτό, θα μας προσπεράσει η ιστορία και θα έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη ότι υποτάξαμε στα προσωπικά μας πάθη και στις μικροπολιτικές λογικές τη μοίρα ενός λαού που δεν του αξίζει να ζει».
Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως…
«Αυτό που θα πρέπει να δούμε στο τέλος για να αξιολογήσουμε αυτή τη συμφωνία, είναι αν θα ανοίξει κάποιο παράθυρο για τη ρύθμιση του χρέους»
ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη τη Δευτέρα το βράδυ όλοι παρακολουθήσαμε τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τη διαφαινόμενη συμφωνία που περιλαμβάνει μέτρα ύψους περίπου 8 δις…
Ε. Στ.: Θα σας μιλήσω καθαρά. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια. Δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή έχασε πολύτιμο χρόνο με συνέπεια να επιτύχει ένα αποτέλεσμα που εμπεριέχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο. Το θετικό στοιχείο είναι ότι βρήκε μια βάση συνεννόησης με την ΕΕ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αποφύγουμε τα ενδεχόμενα Grexit, της χρεοκοπίας, της εθνικής απομόνωσης. Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο «λογαριασμός» είναι πολύ ακριβότερος, διότι αν τα πράγματα πήγαιναν όπως είχαν διαμορφωθεί το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, το συνολικό πρόσθετο κόστος που θα επιβάρυνε τον ελληνικό λαό θα ήταν περίπου ένα δις, και σύμφωνα με τους δανειστές, θα ήταν γύρω στο 1,8 δις. Σήμερα μιλούμε για 8 δις, για να τελειώσει η αξιολόγηση του τελευταίου μνημονίου. Αυτό το είχαμε προβλέψει, δυστυχώς δικαιώνεται και δυστυχώς θα το πληρώσει πάλι η πραγματική οικονομία και η κοινωνία.
Αυτό που θα πρέπει να δούμε στο τέλος για να αξιολογήσουμε αυτή τη συμφωνία, όταν θα προκύψει τελικά και τυπικά, είναι αν θα ανοίξει κάποιο παράθυρο για τη ρύθμιση του χρέους, γιατί αυτό είναι και στρατηγικά πολύ σημαντικό. Αν ανοίγει κάποιο τέτοιο παράθυρο, νομίζω ότι θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για το επόμενο βήμα.
Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο θα ανακύψει ως ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2020 και το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί το φθινόπωρο. Αν λοιπόν μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του τόπου οριζόντια έχει επιδείξει ανωριμότητα, θα πρέπει να συλλογιστεί και να συνειδητοποιήσει ότι έχει μπροστά της την τελευταία ευκαιρία.
«Η Ελλάδα έχασε πέντε ευκαιρίες εθνικής συνεννόησης μέχρι τώρα»
Έχασε πέντε ευκαιρίες μέχρι τώρα η Ελλάδα. Η πρώτη ευκαιρία χάθηκε το Μάρτιο του 2009 όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνειδητοποίησε την καταιγίδα που έρχεται και ζήτησε τη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης τότε του Γιώργου Παπανδρέου και εισέπραξε άρνηση και το λεφτά υπάρχουν. Η δεύτερη ευκαιρία χάθηκε το Μάρτιο του 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα και την εντολή να διαπραγματευτεί σκληρά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που τότε βρισκόταν απόλυτα σε ευρωπαϊκά χέρια και δεν το έκανε, βάζοντας τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια και το ΔΝΤ μέσα στο ταμείο της Ευρώπης. Η επόμενη ευκαιρία χάθηκε το επόμενο διάστημα μέχρι και την κυβέρνηση Παπαδήμου, λόγω της μεταρρυθμιστικής απραξίας, διότι όλα τα μέτρα που τότε εφαρμόστηκαν είχαν δημοσιονομικό χαρακτήρα και όχι μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Η τέταρτη ευκαιρία χάθηκε στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και Σαμαρά-Βενιζέλου διότι τότε πλέον είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να κληθούν οι ηγέτες όλων των κομμάτων να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να διαμορφώσουν μια εθνική στρατηγική με ομοψυχία και με διορατικότητα και αυτό δεν έγινε. Η πέμπτη ευκαιρία χάθηκε από το Δεκέμβρη και μετά όταν η βιασύνη του Αλέξη Τσίπρα να πάρει την εξουσία δεν του επέτρεψε να δει την καυτή πατάτα που θα κληρονομούσε, δεν άφησε την κυβέρνηση Σαμαρά να ολοκληρώσει ένα έργο που είχε αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα, βιάστηκε και μπήκε σε αυτή την πεντάμηνη απραξία που οδήγησε σε ένα βαρύτερο λογαριασμό ο οποίος θα μετακυλιστεί το επόμενο διάστημα στην ελληνική κοινωνία και αγορά.
«Η τελευταία ευκαιρία είναι να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα και να μάθουν οι αρχηγοί να μιλούν και να συνεννοούνται μεταξύ τους»
Για να μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι νομίζω πως τώρα έχουμε μπροστά μας την τελευταία ευκαιρία και η τελευταία ευκαιρία είναι να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα και να μάθουν οι αρχηγοί να μιλούν μεταξύ τους, να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους και να αναθέσουν σε μια επιτροπή ειδικών να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας για την ανάκαμψη για να την ανάπτυξη της Ελλάδος. Ένα σχέδιο που θα έχει βεβαίως τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά και θα αποτελέσει την κοινή βάση για μια εθνική διαπραγμάτευση ενόψει του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου το οποίο θα έρθει το φθινόπωρο. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα μας προσπεράσει η ιστορία και θα έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη ότι υποτάξαμε στα προσωπικά μας πάθη και στις μικροπολιτικές λογικές τη μοίρα ενός λαού που δεν του αξίζει να ζει τέτοια κατάσταση.
«Σε όλα τα προηγμένα κράτη, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους εθνικοί κίνδυνοι, υπάρχει ομοψυχία και συνεννόηση»
ΠτΘ: Ελπίζετε ότι έχει γίνει μάθημα στον πολιτικό κόσμο της χώρας ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ή τελικά θα έχουμε τα γνωστά μικροπολιτικά παιχνίδια;
Ε. Στ.: Έχοντας αποβάλει από μέσα μου, όσο μπορώ, τον φανατισμό, τον μικροκομματισμό, τη μισαλλοδοξία, τη ματαιοδοξία, σε αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα, πιστεύω ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η πατρίδα. Θα πρέπει λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες να συνεννοούνται μεταξύ τους, να επικοινωνούν. Δεν είναι παράδοξο αυτό. Σε όλα τα προηγμένα κράτη, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους εθνικοί κίνδυνοι, υπάρχει ομοψυχία και συνεννόηση. Ο καθένας μετά βεβαίως θα δει τα πράγματα με τη δική του οπτική. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να μας συνενώσουν. Θέλουμε πρακτικές προτάσεις για «φρέσκο» χρήμα που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία σε κάθε υπουργείο. Κάθε υπουργείο ας στηθεί γύρω από μια ιδέα που μπορεί να γεννήσει πλούτο και ο πλούτος αυτός μετά ας κατανεμηθεί με τις ιδεολογικές λογικές του κάθε κόμματος.
«Δεν έκρυψα τα λόγια μου ούτε τότε που ήταν πρωθυπουργός ο Σαμαράς ούτε τώρα που είναι ο Τσίπρας»
ΠτΘ: Όλοι οι πολιτικοί όμως βλέπουμε σήμερα ότι εξακολουθούν να συνωστίζονται πίσω από την κομματική γραμμή. Τελικά τι μας δεσμεύει πρώτα σε αυτόν τον τόπο; Το ατομικό συμφέρον;
Ε. Στ.: Ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη του ρόλου του. Είτε την αναγνωρίζει την αποδέχεται και τη χρησιμοποιεί όπως πρέπει είτε αδιαφορεί και αναλαμβάνει πάλι το κόστος των επιλογών του. Δεν έκρυψα τα λόγια μου ούτε τότε που ήταν πρωθυπουργός ο Σαμαράς ούτε τώρα που είναι ο Τσίπρας. Και προς το κόμμα μου τα ίδια έχω πει, ότι έπρεπε να είχαμε καλέσει σε εθνική πανστρατιά τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης και ας αναλάμβαναν αυτοί την ευθύνη να αρνηθούν. Τώρα την ίδια ευθύνη έχει και ο κ. Τσίπρας που τότε το κατήγγειλε. Να διαφωνούμε για να διαφωνούμε δεν έχει πλέον νόημα γιατί όλοι στο ίδιο καράβι είμαστε που λέγεται Ελλάδα.
«Οι δύο συγκεντρώσεις δημιουργούν ένα πολωτικό κλίμα και θυμίζουν περιβάλλον Αργεντινής»
ΠτΘ: Με προσωπική σας ανάρτηση σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης πήρατε ξεκάθαρη θέση σχετικά με τις δύο συγκεντρώσεις που λάμβαναν χώρα στο Σύνταγμα. Πάλι όμως από τα ΜΜΕ ακούμε μόνο τα γνωστά διχαστικά…
Ε. Στ.: Και τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που ζούμε, διότι ανέδειξαν το ανάλαφρο και το διαπλεκόμενο και έθαψαν παντελώς το ποιοτικό και αυτό που λειτουργεί με ευθύνη και χαμηλό προφίλ. Αυτό το πληρώνουμε τώρα. Γεμίσαμε ξαφνικά τύπους και τύπισσες μέσα στο κοινοβούλιο που δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης που κουβαλούν στην πλάτη τους. Δεν φταίει μόνο ο λαός που τους ψήφισε φταίνε και αυτοί που τους πρόβαλαν για να τους ψηφίσει ο λαός, καλύπτοντας επιμελώς τις αδυναμίες τους.
Όσον αφορά στις συγκεντρώσεις, ιδεολογικά και πολιτικά πιστεύω στην πρωτοβουλία του «Μένουμε Ευρώπη» αλλά θεωρώ ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες έπρεπε να γίνεται μία συγκέντρωση απ’ όλους. Μια συγκέντρωση που θα απαιτεί παράλληλα την παραμονή στην ευρωζώνη και ένα πρόγραμμα βιώσιμο, το οποίο δεν θα εξαντλεί περαιτέρω τον ελληνικό λαό. Οι δύο συγκεντρώσεις δημιουργούν ένα πολωτικό κλίμα και θυμίζουν περιβάλλον Αργεντινής. Εκεί έτσι γινόταν στη μια πλατεία πήγαιναν οι μεν και στην άλλη οι δε και ήταν και οι δύο θύματα προβοκάτσιας, διότι εύκολα κάποιος μπορούσε να δυναμιτίσει την κατάσταση προς τη μία ή την άλλη πλευρά και να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Αυτό το πράγμα πρέπει να το προστατεύσουμε δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να πυροδοτούμε την κατάσταση. Έχει νόημα να τοποθετηθούμε νηφάλια, υπεύθυνα και διορατικά όσο αφορά το μέλλον της χώρας, να σώσουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική με μια συμφωνία και να διαπραγματευτούμε αυτή η συμφωνία να είναι βιώσιμη και να μην την σηκώσουν στην πλάτη οι ίδιοι.
«Πρέπει να προστατευθεί το μείζον, δηλαδή η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και η παραμονή της χώρας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα»
ΠτΘ: Αν υπογραφεί τελικά η συμφωνία και έρθει προς επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, εκεί το φιλευρωπαϊκό κόμμα σας η Ν.Δ. τι θα κάνει;
Ε. Στ.: Καταρχήν να επισημάνω ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια καθαρή δήλωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί δεν υπάρχει συμφωνία για να μπορέσουμε να την κρίνουμε επισήμως. Από εκεί και πέρα, αναμφισβήτητα γίνονται ζυμώσεις σε όλα τα κόμματα για το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να προστατευθεί το μείζον, δηλαδή η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και η παραμονή της χώρας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα. Αλλά από την άλλη έχουν χρέος οι πολιτικές δυνάμεις να αναδείξουν με την κριτική τους και τις πηγές εκείνες των αστοχιών που χαρακτηρίζουν τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση και που τελικά αύξησαν τον λογαριασμό για τους πολίτες.
«Δεν έχει φτιαχτεί στην Ελλάδα το κατάλληλο σύστημα ώστε να κεφαλαιοποιεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της εθνικής πολιτικής το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό»
ΠτΘ: Αυτό που περιγράφουμε σήμερα ως brain drain –διαρροή εγκεφάλων- είναι μόνο κακό;
Ε. Στ.: Όχι δεν είναι μόνο κακό. Έχει και πάρα πολλά θετικά στοιχεία αρκεί να έχει τη σωστή εξέλιξη. Σήμερα η Ελλάδα έχει δανείσει στην οικουμένη: περίπου 38.000 διακεκριμένους επιστήμονες στην ΕΕ, περίπου 18.000 στις ΗΠΑ και πάρα πολλούς ακόμα στην Ασία, την Αφρική την Ωκεανία. Έλληνες του εξωτερικού, της διασποράς, οι οποίοι διακρίθηκαν στα γράμματα και σήμερα είναι καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτοί οι άνθρωποι πέτυχαν, διότι βρέθηκαν σε ένα σύστημα που επιδοτεί την αξιοσύνη και επενδύει στην ικανότητα και στο ταλέντο. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παιδιά και στην Ελλάδα, όμως δεν έχει φτιαχτεί το κατάλληλο σύστημα ώστε να κεφαλαιοποιεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της εθνικής πολιτικής το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει η κοινωνία μας. Κι αυτό είναι ίσως το μεγάλο έλλειμμα.
Νομίζω ότι, αν κάνουμε τις σωστές κινήσεις, οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται στο εξωτερικό αποτελούν κεφάλαιο εθνικό και κάποια στιγμή αυτό το κεφάλαιο θα επιστρέψει στην πατρίδα με οποιοδήποτε τρόπο. Είπα πρόσφατα σε μια ομιλία μου ότι ως κράτος μπορεί να μην έχουμε πάει τόσο καλά αλλά ως έθνος είμαστε πραγματικά υπόδειγμα σε όλο τον κόσμο, διότι η διάκρισή μας είναι πολλαπλάσια της πραγματικής πληθυσμιακής και γεωγραφικής μας δύναμης.
Η ευχή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες των πανελλαδικών του νομού μας
Θέλω να ευχηθώ στα Θρακιωτόπουλα και κυρίως στους μαθητές της Ροδόπης συγχαρητήρια, καλή επιτυχία και καλή πρόοδο στη καινούργια ζωή που τώρα ξεκινούν. Εύχομαι και ελπίζω οι σπουδές τους να ολοκληρωθούν γρήγορα και με επιτυχία και να αποτελέσουν το όχημα με το οποίο γρήγορα θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας τάχιστα, για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν και τους γονείς τους και τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.