Διατηρητεο το παλιο 1ο Δημοτικο Σχολειο, πλην του τμηματος προς κατεδαφιση

Κανονικά προχωρά στην υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής ο Δήμος Κομοτηνής

Το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση της Βόρειας προσθήκης του παλιού 1ου Δημοτικού, φαίνεται να δίνει με την απόφαση κήρυξης ως διατηρητέου του αρχικού πυρήνα του κτιρίου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Να θυμίσουμε πως η κατεδάφιση του συγκεκριμένου μέρους, καθώς και της σκάλας που οδηγεί στον δεύτερο όροφό του, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για την υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής του Βυζαντινού φρουρίου.

Μετά από ενστάσεις συμπολιτών μας, το θέμα έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, και συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στις 14 Ιουλίου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γκαράνης παρέστη στη συνεδρίαση, και είχε τονίσει πως φαινόταν πως η απόφαση θα επιτρέπει στο Δήμο να προχωρήσει στην κατεδάφιση του συγκριμένου τμήματος, και αυτό εκτιμάται από το Δήμο γίνεται με την συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρισμού που εκδόθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την απόφαση, χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο ο αρχικός πυρήνας του Ιστορικού Εκπαιδευτηρίου της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Κομοτηνής που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σοφούλη, σε επαφή με το φρούριο Κομοτηνής, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Κομοτηνής, χωρίς όμως τις μεταγενέστερες επεμβάσεις των προσθηκών της Βόρειας και Νότιας πλευράς, αλλά και το εξωτερικό κλιμακοστάσιο.

Η εξαίρεση του βορείου τμήματος συγκριμένα, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο Δήμο να προχωρήσει στο σχεδιασμό του.

Όσο για τον αρχικό πυρήνα, (που δεν περιλαμβάνει την σημερινή πρόσοψη στη Βενιζέλου, που είναι αργότερη προσθήκη) θεωρείται πως αποτελεί σημαντικό ιστορικό κατάλοιπο της Ιστορίας της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλης κατά την Οθωμανική περίοδο καθώς και το μοναδικό σωζόμενο διδακτήριο της πόλης τον 19ο αιώνα, ενώ μαζί με το Βυζαντινό τείχος, το κωδωνοστάσιο και την Εκκλησία της Παναγίας δημιουργούν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο χαρακτηριστικό της διαχρονικής ιστορίας της πόλης της Κομοτηνής. Κατά συνέπεια, εκτιμά η αρμόδια υπηρεσία, αποτελεί τεκμήριο για την μελέτη της εξέλιξης της Κομοτηνής από αρχιτεκτονική, πολιτισμική, ιστορική και πολεοδομική άποψη κατά το τέλος του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο Δήμος θεωρεί πως το κτίσμα είναι δικό του, φέρεται να υπάρχει διεκδίκηση και από φορέα του Δημοσίου, και συγκεκριμένα της εταιρείας του ελληνικού δημοσίου «Κτηριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ). Όμως θεωρείται πως η απόφαση του ΚΑΣ – ΚΣΝΜ, αν δεν προσβληθεί, επιτρέπει στο Δήμο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, να προχωρήσει στην κατεδάφιση (η απαλλοτρίωση φαίνεται να έχει ήδη γίνει).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.