Διασταυρωσαν τα ξιφη τους στη βουλη οι πολιτικοι αρχηγοι για τα ιδιωτικα ΑΕΙ

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων από το βήμα της βουλής, στην τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Για πρωτοβουλία που ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά αναμορφώνει και το πλαίσιο ώστε «επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για νομοσχέδιο που «δίνει περισσότερες επιλογές στους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους», αλλά και που θα «εντάξει την χώρα στον χάρτη της διεθνούς εκπαίδευσης», ενώ αναφέρθηκε σε ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν και θυμήθηκε τοποθέτησή του, σε σχετική επιτροπή της Βουλής, από το 2007 στην οποία χαρακτήριζε το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, «βαθύ αναχρονισμό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θεμέλιο της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου, με το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου να αφορά σε αυτό, όπως είπε.

«Για μένα προσωπικά έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Και πρόσθεσε: «Μία πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».

Μίλησε ακόμη για δύο ακόμη «εμβληματικές αποφάσεις» για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό που παίρνει όπως είπε τη θέση του αξίζει και λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Και η δεύτερη είναι όπως είπε ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του ώστε η χώρα να αποκτήσει έναν δυναμικό πυλώνα για τη διά βίου μάθηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιμόρφωση των πολιτών που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Σωκράτης Φάμελλος: «Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων»

Για νομοσχέδιο που «μας απομακρύνει από την Ευρώπη» είναι αντισυνταγματικό και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Τονίζοντας πως το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια και κλείσιμο των περιφερειακών πανεπιστημίων.

«Ο τίτλος είναι ένας για το νομοσχέδιο: Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων» επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτώμενος «τι σας κάνει τόσο ανυπόμονους και παραβιάζετε το άρθρο 16;». Θύμισε πως «το 2019 έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι για να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Τι άλλαξε, υπήρξε κάποια αποκάλυψη, σας είπαν ότι μπορείτε και χωρίς;» ενώ απάντησε στο ρητορικό ερώτημα σημείωσε πως «αυτό που άλλαξε είναι η ασυδοσία της κυβέρνησης, ενώ επίσης σας πιέζουν τα συμφέροντα». Τόνισε μάλιστα αναφορικά με την αντίθεση του νομοσχεδίου στο άρθρο 16 του Συντάγματος πως  «το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΣτΕ, αλλά κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν».

Νίκος Ανδρουλάκης: Νομοθετείτε για επιχειρηματικές επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εξυπηρετεί επιχειρηματικά σχέδια τα οποία ξεκίνησαν να υλοποιούνται πριν καν αυτό κατατεθεί. Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένη πρόταση που υπαγορεύεται από αρχές και όχι από συμφέροντα.

Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου «όλα είναι διευθετήσεις συμφερόντων που τα αμπαλάρετε με την έννοια της μεταρρύθμισης» αναρωτώμενος πως γίνεται «συγκεκριμένα funds να έχουν πριν την σημερινή ψήφιση του νόμου να έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στην κατεύθυνση που νομοθετείται σήμερα». Εγκαλώντας την κυβέρνηση για το ότι «προσαρμόζετε έναν νόμο στις ήδη υλοποιούμενες επενδύσεις τους». Κατέθεσε μάλιστα έγγραφα στην Βουλή σύμφωνα με τα οποία συγκεκριμένα συμφέροντα «είχαν καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα μην κρατικά πανεπιστήμια «δεν περιλαμβάνονται κανόνες διανομής κέρδους» αναρωτώμενος «ποια μη-κερδοσκοπικά διαφημίζετε;». Σημείωσε μάλιστα συνολικά «χαρακτηριστικό της κυβέρνησης είναι η αλαζονεία και η διαφθορά».

Αλέξης Χαρίτσης: «Η Δεξιά κάνει πράξη αυτό που για δεκαετίες αποτέλεσε την ιερή αγελάδα της»

Για επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως έναν φορέα κοινωνικής ανόδου αλλά παραγωγό δημοκρατικής κουλτούρας εδώ και 50 χρόνια έκανε λόγο στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Εστιάζοντας παράλληλα στην παραβίαση του Συντάγματος που συνιστά το νομοθέτημα που έφερε η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου λέγοντας πως «είναι σαφείς οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο 16 τόσο που δεν γεννάται καμία ανάγκη ερμηνείας» και έτσι «δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζει 5 φορές την συνταγματική τάξη». Τόνισε ότι κανονικά «η κοινοβουλευτική συζήτηση έπρεπε να σταματάει εδώ».

Με βάση αυτό ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αναρωτήθηκε ρητορικά: «Γιατί αυτή η πρεμούρα να παραβιάσετε απροκάλυπτα το Σύνταγμα της χώρας;» τονίζοντας πως «η Δεξιά επιχειρεί να κάνει πράξη αυτό που για δεκαετίες αποτέλεσε την ιερή αγελάδα της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.