Φορεις στο πλευρο των αγωνιζομενων φοιτητων

Συμπαράσταση και κατακραυγή της κυβέρνησης μετά τα γεγονότα στη Νομική

Φορείς βρέθηκαν στο πλευρό των προσαχθέντων φοιτητών το απόγευμα της Δευτέρα μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.

Ελεύθερα αφέθηκαν τελικά, παρά τις αρχικές αναφορές για κράτησή τους, αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 άτομα από τα συνολικά 18 που είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής μετά από επέμβαση της αστυνομίας στην Νομική Σχολή του ΔΠΘ που τελούσε υπό κατάληψη. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση 6 ατόμων λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ.

Από τις πρώτες στιγμές που έγιναν γνωστά τα γεγονότα, φοιτητές και πολίτες, βρέθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές των νεαρών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων δηλώντας τη συμπαράστασή τους. Ταυτόχρονα με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το περιστατικό και εξαπέλυσαν, έτι μια φορά, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της στην Ανώτατη Εκπαίδευση κάνοντας λόγο για προσπάθεια υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της παιδείας.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών:  «Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης»

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης καταδικάζοντας την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Σχολή και δηλώνοντας τη συμπαράστασή του «στο δίκαιο αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης».

ΑΔΕΔΥ Ροδόπης: «Καταδικάζουμε τη βία των κυβερνώντων και των ΜΑΤ προς τα παιδιά μας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης που καταδίκασε «τη βία των κυβερνώντων και των ΜΑΤ προς τα παιδιά μας» δηλώνοντας κι αυτή τη συμπαράστασή της «στον δίκαιο αγώνα των νέων ανθρώπων, των φοιτητών/τριών για Δημόσια Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως το Σύνταγμα της χώρας ορίζει».

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής: «Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων»

Επίσης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής σε ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα «την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και τις άδικες προσαγωγές στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής των 18 φοιτητών και φοιτητριών οι οποίοι βρέθηκαν στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής δηλώνει τη συμπαράστασή του «στον δίκαιο αγώνα των νέων ανθρώπων για Δωρεάν Δημόσια Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση» και καλεί την κυβέρνηση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων να στηρίξει πραγματικά τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με τις αναγκαίες γενναίες πιστώσεις και σε ένα εκτενή διάλογο με την κοινωνία.

Δημήτρης Βερβεσός: «Η επέμβαση στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της»

Σε ηχηρή παρέμβαση για όσα έγιναν στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ προέβη και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, για συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο» σημειώνει στη δήλωσή του και συμπληρώνει: «Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη».

«Αξίζει να σημειωθεί» συνεχίζει ο ίδιος «ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο, που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται».

«Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή» τόνισε κλείνοντας ο κ. Βερβεσός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.