Γαζα: Η αποχη που θα στοιχειωνει την κυβερνηση

Το ΥΠΕΞ πρώτα επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Γάζα και τώρα μιλά για “ανθρωπιστικούς διαδρόμους”.

Η αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση:

Αφενός δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Αφετέρου όμως δεν μπορεί εύκολα να αιτιολογήσει τη στάση της απέναντι σε μία πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Άλλωστε, όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της About people για το Ινστιτούτο  ETERON, το 43,3% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν αισθάνεται πιο κοντά με καμία από τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ισραηλινών- Παλαιστινίων, ενώ το 28,5% τάσσεται με την πλευρά των Παλαιστινίων και το 22,1% με την πλευρά των Ισραηλινών.

Αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί το 42,5% να δηλώνει με το Ισραήλ, ωστόσο σχεδόν το ίδιο ποσοστό και συγκεκριμένα 42,2% απαντά πως δεν είναι με καμία πλευρά.

Κυρίως όμως, η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να αιτιολογήσει την αποχή της από την ψηφοφορία σε έναν Οργανισμό, στον οποίο και η δική μας χώρα προσφεύγει για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά και για διαμεσολάβηση στο Κυπριακό.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης

Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, το ΥΠΕΞ επιχείρησε μία επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης, από την οποία δεν έλειπαν και ορισμένες λογικές ακροβασίες.

Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα κράτησε “ισόρροπη στάση” και στη φράση αυτή κρύβεται η πραγματική αιτία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.