Κωστας Καραισκος, επικεφαλης της δημοτικης παραταξης ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: «Για μας εξακολουθει η τοπικη αυτοδιοικηση να ζητα εναν ρολο αντιστοιχο με το ονομα της και οχι ενα κομματικο καπελο»

«Μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ασχέτως του ποια είναι η καθεστηκυία αντίληψη και στον δήμο και εκτός αυτού»

Από το 2010 οπότε και συμμετείχε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η παράταξη του Σπάρτακου δίνει αδιαλείπτως το παρόν σε κάθε αυτοδιοικητική αναμέτρηση με σταθερή παρουσία, εκτός από το δημοτικό συμβούλιο, και στα κοινωνικά διαμειβόμενα του τόπου. Σήμερα επικεφαλής της παράταξης είναι ο κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για τον Σπάρτακο και την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, τα προτάγματα και τις παρεμβάσεις του.

Η συζήτηση δεν περιστάφηκε όμως μόνο στα των εκλογών, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και σε ζητήματα της τοπικής πραγματικότητας που απασχολούν την κοινωνία και συχνά ανακύπτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Κώστας Καραΐσκος όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Καραΐσκο, αν θα επιχειρούσατε να αποτυπώσετε την κατάσταση στον δήμο και την κοινωνία, πώς θα την περιγράφατε; 

Κ.Κ.: Το γενικό κατά τη γνώμη  μας είναι ότι ολοένα και μαυρίζει. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και  δυσκολότερα και αυτό όχι μόνο βέβαια για τον δήμο μας, για όλη τη χώρα και μάλλον για όλη τη συλλογική δύση, όπως λέγεται. Τόσο  σε επίπεδο εθνικής επικράτειας, όσο και σε επίπεδο δήμου, βλέπουμε ότι και το οικονομικό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να το χειριστεί κανείς, αλλά  και στο επίπεδο των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κατά τη γνώμη μας υπάρχει ένα τεράστιο πισωγύρισμα,  έχουμε φτάσει δηλαδή σε σημεία να στερούμαστε τα πιο στοιχειώδη μας δικαιώματα  όπως έγινε στην περίοδο της λεγόμενης πανδημίας και όχι μόνο εκεί βέβαια, και ο διάλογος ο δημόσιος έχει περιοριστεί σε ζητήματα τα οποία  το καθεστώς, όπως το λέμε εμείς, περιορίζει την άποψη τη διαφορετική, όπως ήταν το ζήτημα της Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως είναι άλλα ζητήματα για τα οποία ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορείς να ανεβάσεις μια άποψη π.χ.  που να  αφορά την ανθρωπογενή μη κλιματική αλλαγή και πρέπει να στην λογοκρίνουν, και  όλα αυτά τα απίθανα τα οποία όσο πάνε καλύπτουν και ένα μεγαλύτερο εύρος πάνω στον δημόσιο διάλογο. Αυτό σηματοδοτεί μια πορεία της κοινωνίας  προς τον εκφασισμό. Θέλω να πω ότι έχουν  σπάσει όλα αυτά τα στεγανά που  κάποτε υπήρχαν, και  μαζί με τη διάλυση  της κοινωνίας υπάρχει και  μια διάλυση της πολιτικής συνείδησης του κόσμου. Πιστεύουμε ότι στον μικρόκοσμο  της  περιοχής μας εμείς μπορούμε να παίξουμε έναν  ρόλο  και  να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ασχέτως του ποια είναι η καθεστηκυία αντίληψη και στον δήμο και εκτός αυτού.

ΠτΘ: Μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο θα  μπορούσε κάποιος να σας πει ότι αυτή είναι δημοφιλής άποψη, σε σχέση με τον στόχο που θέτουν όλοι σε μια  προεκλογική περίοδο.

Κ.Κ.: Δεν έχουμε φιλοδοξίες να καλύψουμε έναν τεράστιο χάντικαπ που υπάρχει έτσι κι  αλλιώς από την άποψη της πολιτικής κάλυψης, των οικονομικών μέσων, κλπ. Εμείς αποσκοπούμε στο να εκφράσουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο δεν βολεύεται με την κατάσταση την οποία  περιέγραψα προηγουμένως. Αν αυτό το κομμάτι είναι μειοψηφικό, που είναι  δηλαδή, αναγκαστικά κάπως έτσι θα κινηθεί και η δική μας  επίδοση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πιο μακροπρόθεσμο, και προσπαθούμε να είμαστε σε αυτό τίμιοι. 

«Παλιά λέγαμε τα παράπονα στον δήμαρχο»

ΠτΘ: Θέσατε, και το έχετε κάνει και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, για παράδειγμα τον πόλεμο μεταξύ  Ρωσίας-Ουκρανίας. Τελικά υπάρχει χώρος για τέτοια ζητήματα; Για πολιτικές θέσεις και απόψεις εντός του χώρου  της αυτοδιοίκησης;

Κ.Κ.: Πιστεύω ότι παλιότερα υπήρχε. Θυμόμαστε πρωτοβουλίες οι οποίες γινόντουσαν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για μας εξακολουθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ζητά έναν ρόλο αντίστοιχο με το όνομά της. Όχι ένα κομματικό καπέλο  το οποίο  όσο  πάει και θα την περιορίζει. Είδαμε πόσα καπέλα οικονομικού ελέγχου έχουν μπει από την υπογραφή  των μνημονίων και δώθε, βλέπουμε τώρα καινούργιο νομοσχέδιο το οποίο αποψιλώνει και από άλλες δυνατότητες την τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή πάμε για μια αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της και του ρόλου της. Παλιά λέγαμε τα παράπονα στον δήμαρχο, με την έννοια ότι ο δήμαρχος θα ασχολιόταν με όλα.  Μπορεί να μην ήταν όλα στο χέρι του, αλλά θα έπρεπε κανονικά να εκφράζει τη βούληση των δημοτών. Και όσο γίνεται να εντάσσει και την κοινωνία μέσα στον θεσμό. Δηλαδή αυτό το πράγμα να γίνονται εκλογές και μετά κάποιοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι να διαχειρίζονται τα πράγματα εν αγνοία της κοινωνίας, παρά μονάχα αυτή να εισπράττει τα αποτελέσματα αυτής  της διαχείρισης, κατ’ εμάς δεν είναι σωστό και σίγουρα δεν είναι δημοκρατικό. Όσο γίνεται να εμπλακεί ο κόσμος με έναν  ρόλο ολοένα και πιο  διευρυμένο. Εμείς έξαλλου αυτό είναι που καταλογίζουμε πρωτίστως στη διοίκηση Γκαράνη, ότι περιορίζεται διαρκώς σε όλο και λιγότερα πράγματα, δείχνει διαρκώς απρόθυμη να ασχοληθεί  με οτιδήποτε εκφεύγει  της υποχρεωτικότητας  που  επιβάλει η δημοτική πραγματικότητα. Δεν είμαστε μονάχα για τα στοιχειώδη εκεί πέρα, είμαστε και για το κάτι παραπάνω και θέλουμε να διεκδικήσουμε την ουσία της λέξη αυτοδιοίκηση.

«Δεν φτάνει να καθαρίσεις έναν χώρο,  μια γειτονιά, θα  πρέπει να έχει και  μια στοιχειώδη λειτουργικότητα»

ΠτΘ: Έχετε  επίσης καταθέσει κατά καιρούς περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς ή αντιδημοφιλείς απόψεις για μια  σειρά ζητημάτων που  αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Και τα αδέσποτα  και η καθαριότητα και οι υποδομές και τα σχολικά κτίρια, όλα  αυτά είναι ζητήματα, και τα οικονομικά βεβαίως σε επίπεδο δημοτικών τελών,  κλπ,  είναι ζητήματα που αφορούν  τελικά και αγγίζουν τον πολίτη.  Ποια  είναι η δική σας  προτεραιοποίηση ως παράταξη πάνω  σε αυτά τα τυπικά με, ουσιώδη  ως προς την καθημερινότητα των πολιτών για τον Σπάρτακο.

Κ.Κ.: Όσον  αφορά αυτά τα ζητήματα, τα αδέσποτα για μας είναι το μέγιστο ζήτημα στην καθημερινότητα. Δεν αρκούνε με τίποτε οι  προσπάθειες της τοπικής αρχής. Είναι φανερό, το ζούμε όλοι μας. Τώρα για το τι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων ακούμε τον υπουργό να  λέει τα ίδια πράγματα με αυτά που  λέμε εμείς.  Όμως το θέμα  είναι το επιτυγχάνουμε με αυτή τη διαχείριση; Κατά τη γνώμη  μας δεν  υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Το αντίθετο θα έλεγα. Από  κει  και πέρα το κυνοκομείο μας είναι  ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες του δήμου, πάντα ο δήμαρχος επικαλείται ότι  οι  άλλοι δήμοι δίπλα δεν έχουν κυνοκομεία επομένως εισπράττουμε τα αδέσποτα όλους του νομού, δεν βλέπουμε όμως να γίνεται και τίποτα από την πλευρά του προς τις άλλες δημοτικές αρχές έτσι  ώστε να  υπάρχει μια μίνιμουμ συνεννόηση, δηλαδή πού ζούμε, δεν μπορούμε μεταξύ Κομοτηνής και Σαπών να κάνουμε μια συνεννόηση; Ας φύγουμε  από αυτό το θέμα μιας που  το έχουμε εξαντλήσει, εξάλλου οι περισσότεροι δεν ακούν αυτά που λέμε,  ακούν αυτά τα οποία έχουν στο μυαλό τους και δεν φεύγουν από τη θέση που  είπαμε προηγουμένως. Καθαριότητα, οδοφωτισμός, ανακύκλωση είναι ζητήματα που τα παλεύει η δημοτική  αρχή και για τα οποία δεν θα διαφωνήσουμε ριζικά με τη  διαχείριση. Δεν είναι  ένα σημείο για το οποίο θα έλεγε κανείς ότι  είμαστε μια πόλη που υστερούμε σημαντικά. Υστερούμε σε άλλα ζητήματα, για  τα οποία  χρειάζεται κάτι παραπάνω. Δηλαδή δεν φτάνει να καθαρίσεις έναν χώρο,  μια γειτονιά, θα  πρέπει να έχει και  μια στοιχειώδη λειτουργικότητα, θα  πρέπει να έχει μια στοιχειώδη καλαισθησία, να έχει ένα χαρακτήρα η πόλη, να αναδειχθούνε τα τοπόσημα τα οποία την χαρακτηρίζουν.  Κάτι έγινε σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, με  αφορμή βέβαια την πρωτοβουλία της  Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία υιοθετήθηκε και από τις άλλες τοπικές αρχές, και βλέπουμε ότι στο Βυζαντινό Τείχος υπάρχει μια πρόοδος. Αργή μεν, αλλά  υπάρχει. Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε την αλλαγή του σήματος του δήμου από τον Θράκα Ιππέα, ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά στην Κομοτηνή να βάλουμε το βυζαντινό τείχος το οποίο έτσι κι  αλλιώς είναι η μήτρα της Κομοτηνής και  το ιστορικό  κέντρο. Υπάρχουν ζητήματα και με την ανάδειξη  του χαρακτήρα των γειτονιών της Κομοτηνής.  Πολύ παλιότερα, ίσως από την  πρώτη θητεία Πετρίδη είχαμε προτείνει να αναδειχθεί ο χαρακτήρας των γειτονιών, όπως ήταν των αρμενίων, όπως ήταν τα προσφυγικά στη Ρέμβη και στον Σταθμό, όπως είναι  οι μουσουλμανικές γειτονιές στα βορειοανατολικά, με τρόπους οι οποίοι μπορούν να βρεθούν. Πάντως είναι  ένα ζήτημα  για το οποίο η Κομοτηνή υστερεί και  δεν μπορούμε να διεκδικούμε  ρόλους στον τουρισμό της περιφέρειας όσο η πόλη μας έχει αυτή την όψη. Και δεν  μιλώ για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό.

ΠτΘ: Ποιο είναι το επίπεδο  του δημοτικού συμβουλίου της Κομοτηνής;

Κ.Κ.: Πραγματικά μερικές φορές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο  αναρωτιέμαι αν αυτές οι κόντρες Γκαράνη-Γραβάνη είναι στημένες μεταξύ τους, εάν τις έχουν προσυνεννοηθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι γίνεται ένας διάλογος πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε ένα τόσο χαμηλό  επίπεδο. Αυτό έχει γίνει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΚ. Κι ενώ είχαμε ετοιμάσει ένα σωρό θέσεις και  κριτική για τη διαχείριση της παρούσας διοίκησης στη  ΔΕΥΑΚ, αναγκαστήκαμε να μείνουμε με  μια  τηλεγραφική αναφορά εκεί μέσα, γιατί δεν το επέτρεπε το κλίμα που διαμορφώθηκε. Τώρα βλέπουμε αυτό τον  διάλογο για τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Βγαίνει ο  ένας με μισές αλήθειες,  βγαίνει ο άλλος με τις δικές του μισές αλήθειες, τελικά αναρωτιέμαι ο αναγνώστης των ανακοινώσεων πού καταλήγει; Είπαμε να  εκθέσουμε αυτό που καταλάβαμε εμείς και  μάλλον αυτή ήταν η αλήθεια, καθότι περάσαμε από κει την  προηγούμενη  τετραετία, και  έχουμε μια εικόνα τη  λειτουργίας της επιχείρησης, η  οποία πρέπει να  πω ότι επιδεινώθηκε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν έχει σχέση με αυτή τη ΔΕΥΑΚ που είδαμε εμείς την τετραετία Πετρίδη-Καρασταύρου. Τότε το είχαμε πει ότι η επιχείρηση συμμαζεύτηκε σε έναν σημαντικό βαθμό. Αυτή τη φορά δεν μπορούμε να  πούμε καθόλου  κάτι τέτοιο. Είναι μια  κακοδιαχείριση που πρέπει να διευκρινιστεί. Μένουν  όλα τα ερωτήματα στον αέρα και τελικά  τι ισχύει;

«Θέλουμε να δούμε αν μπορεί η κοινωνία να συμμετέχει με έναν τρόπο στα δημόσια πράγματα»

ΠτΘ: κ. Καραΐσκο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δηλώνει και σε αυτή τη διαδικασία παρόν, με ένα ανανεωμένο σε έναν  ικανοποιητικό βαθμό ψηφοδέλτιο, κατά το ήμισυ. Ποιο είναι το μήνυμα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο  και  κυρίως η προτεραιοποίηση των  θεμάτων,  των απόψεων,  των θέσεων για την επόμενη  μέρα του δήμου;

Κ.Κ.: Κατ’ εμάς ο στόχος παραμένει αυτός που από την αρχή είχαμε διακηρύξει, δηλαδή τη χειραφέτηση της κοινωνίας από τους κομματικούς μηχανισμούς. Ό,τι και να  λέμε τώρα, όποιοι  και να συμμετέχουνε προεκλογικά στον έναν ή στον άλλο συνδυασμό, το τελικό αποτέλεσμα είναι δυο κομματικοί συνδυασμοί. Το γεγονός ότι συγκροτούνται πάνω σε αυτή τη λογική και το γεγονός ότι ο κόσμος ψηφίζει κατά μεγάλο βαθμό με βάση  την προσωπική του ιδιοτέλεια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν βγει  με  τόση διάθεση προσφοράς προεκλογικά, θέλω να δω πού θα είναι στις 9 Οκτωβρίου  και πού θα είναι την υπόλοιπη πενταετία. Πόσες τέτοιου είδους περιπτώσεις βλέπει κανείς στα τοπικά  νέα την υπόλοιπη  περίοδο; Θέλουμε να δούμε αν μπορεί η κοινωνία να συμμετέχει με έναν τρόπο στα δημόσια πράγματα. Κι  εμείς βέβαια δεν το έχουμε καταφέρει, δεν λέω, καθότι  έχουμε και μικρή παρουσία, αλλά  προσπαθούμε και με την εναλλαγή προσώπων στο δημοτικό συμβούλιο να φέρουμε περισσότερο κόσμο μέσα στις λειτουργίες του δήμου. Θέλουμε να αποδεχτεί η κοινωνία  στο βαθμό που είναι εφικτό κάποιες αιρετικές απόψεις για μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, τα οποία  τα ζήσαμε και  δεν είναι  τόσο εύκολο να τα ξεχάσουμε. Επειδή βλέπουμε ότι έρχονται στο  άμεσο μέλλον ανάλογες προκλήσεις  και δεν  ξέρω πού  θα φτάσει αυτή η ιστορία. Επίσης όλος αυτός ο ρατσισμός που εκδηλώθηκε απέναντι των ρώσων και των ρωσόφωνων τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ήταν φοβερό για τους ανθρώπους που το ζήσανε. Μπορεί εμείς να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά όταν  κάποιοι  πολιτικά  αγράμματοι συμπολίτες μας πίεζαν  και έβλεπαν στα μάτια του οποιουδήποτε ομογενή από την πρώην ΕΣΣΔ  έναν Πούτιν ή  έναν εισβολέα σε ξένο  κράτος, και εκδηλώθηκε με ένα μπούλινγκ το οποίο είχε φτάσει βέβαια στα όρια του απαράδεκτου, όχι βέβαια μόνο από τους πολίτες. Ξέρουμε καλά  ότι το Ρώσικο Σπίτι στο Δημοκρίτειο έκλεισε εξαιτίας ενός χαρτιού που ήρθε από  την  Μενδώνη. Αυτά  τα πράγματα είναι απαράδεκτα  και  επηρεάσανε την καθημερινότητα χιλιάδων δημοτών μας, και ήμασταν οι μόνοι που προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Τουλάχιστον αυτοί οι  άνθρωποι δεν ένοιωσαν  ότι είναι μόνοι στην πόλη και αποβλητέοι.  Για τέτοιου είδους ζητήματα θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και όσο ισχυρότεροι είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο περισσότερο δύσκολο θα τους είναι να μας αγνοήσουν. Και η παρέμβαση όπου  χρειαστεί, κατά τη γνώμη μας, θα είναι ανάλογη της δύναμης που  θα μας δώσει η κάλπη στις 8  Οκτωβρίου. 

«Δεν μασάμε τα λόγια μας για τον ρόλο της Τουρκίας και το προξενείο της στην περιοχή»

ΠτΘ: κ. Καραΐσκο, ζητάτε ενίσχυση των ποσοστών του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, τις προσεχείς εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι συμπολίτες μας τους οποίους θεωρείτε ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τελικά απευθύνεται ή απευθύνεται τελικά σε όλους;

Κ.Κ.: Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους. Έχουμε  ένα ζήτημα με τη μειονότητα, φαίνεται και στο ψηφοδέλτιό μας αυτό, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που αντανακλά την  πραγματικότητα στην περιοχή  μας. Είναι γεγονός ότι η μειονοτική κοινωνία δεν  έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί με τον τρόπο που θα ήθελε ανοιχτά, εκτός αν βαδίζει με την πεπατημένη. Κι  αυτή η πεπατημένη ορίζεται πρώτα από τα συμφέροντα προσωπικά  του καθενός, όπως  συμβαίνει βέβαια και με την πλειονότητα, και δεύτερον από τις προξενικές παρεμβάσεις. Δεν μασάμε τα λόγια μας για τον ρόλο της Τουρκίας και το προξενείο της στην περιοχή. Οπότε αυτό μας στερεί ένα μεγάλο κομμάτι δυνητικών ψηφοφόρων. Στις προσωπικές μας σχέσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορεί να το πει ο οποιοσδήποτε με γνωρίζει προσωπικά ή από τους εκατοντάδες μειονοτικούς μαθητές που είχα όλες αυτές τις δεκαετίες. Καταλαβαίνουμε σε ποιο  πλαίσιο λειτουργεί αυτή η κοινωνία, και δυστυχώς δεν έχουν σπάσει ακόμα κάποια στεγανά. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι  φοβούνται ακόμα και να ψηφίσουν,  ιδίως αν  είναι σε χωριά και  έτσι περιοριζόμαστε σε ένα κομμάτι της πλειονότητας το οποίο δεν έχει κομματική ταυτότητα, ασχολείται με τα κοινά, δηλαδή δεν ιδιωτεύει και προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτό το κομμάτι το οποίο  συνήθως είναι άνθρωποι που  μας γνωρίζουν προσωπικά, αυτό παίζει ένα μεγάλο  ρόλο έτσι κι αλλιώς στις δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς η πορεία της κοινωνίας δεν είναι  προς αυτή την κατεύθυνση, περισσότερο μέρος της κοινωνίας βλέπουμε ότι οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ιδιωτεύει, δεν ασχολείται με τα κοινά. Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό, όμως δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι να συμβεί χωρίς  να αντιδράσουμε. Κάθε ζωντανός οργανισμός στα ερεθίσματα που δέχεται αντιδρά.

ΠτΘ: Τελικά έχει κάνει κάτι αυτή η ελληνική  πολιτεία ούτως ώστε και οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι, να αποδεσμευτούν από αυτόν τον φόβο που περιγράψατε;

Κ.Κ.: Έχει κάνει βήματα αναμφίβολα από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Πέρα από τις θετικές διακρίσεις βέβαια, και πέρα από πράγματα που είναι συγκεκριμένα και αφορούν την καθημερινότητά τους, είναι  αναγκαίο να γίνει  αυτό που λέμε ανέκαθεν, να φύγει ή να εξουδετερωθεί πολιτικά ή  φύγει εντελώς από την περιοχή μας το Προξενείο. Όσο υπάρχει αυτός ο μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί με έναν τρόπο ολοφάνερο, δεν μπορούν οι άνθρωποι να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν, καθότι πέρα από το εθνοσυναίσθημα του καθενός και το θρήσκευμα και την πολιτιστική ταυτότητα, όλα αυτά εμείς τα αποδεχόμαστε φυσικά, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και νομίζω ότι είναι προφανές ποιος  δημοκρατικός πολίτης θα αμφισβητήσει την ταυτότητα του αλλουνού;  Το ζήτημα είναι αν  υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην πολιτική της Άγκυρας η οποία προφανέστατα στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη, είναι  προφανές, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω, αν  κάποιος λοιπόν ταυτίζεται με αυτή την πολιτική, Τούρκος, Έλληνας, Πομάκος, δεν με νοιάζει τι  θα είναι,  προφανώς θα μας βρει απέναντι. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν έχει να κάνει με κάποιο φυλετισμό  και γι’ αυτό χρειάζεται να λείψει αυτός ο παράγοντας που δρα παρακρατικά.

«Ο κόσμος να στηρίξει την μόνη  εθνολαϊκή  παράταξη που υπάρχει στην περιοχή εδώ και 13 χρόνια»

ΠτΘ: κ. Καραΐσκο,  ένα δικό σας μήνυμα πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Κ.Κ.: Το μήνυμά μας είναι όπως και στις προηγούμενες φορές, ο κόσμος να αποδεσμευτεί από αυτές τις αντιλήψεις που θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση ένα παρακολούθημα  των κομμάτων  εξουσίας, να πάψει να ασχολείται με το πού κατεβαίνει η ξαδέρφη του,  η  κουμπάρα του,  κλπ, για να τον στηρίξει έτσι ώστε να προσκομίσει κι αυτός τον οβολό  του στο κομματικό ταμείο, γιατί την άλλη μέρα ο δήμος θα είναι ή πράσινος ή μπλε, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, και να στηρίξει την μόνη  εθνολαϊκή  παράταξη που υπάρχει στην περιοχή εδώ και 13 χρόνια.  Πιστεύουμε ότι με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα χρόνια, και  ξεκαθαρίσαμε για όποιους είχαν αμφιβολίες το ποιοι είμαστε και το τι θέλουμε, και ότι αξίζουμε την ψήφο τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.