Δεσμευση για συνεργασια για το καλο Ροδοπης και ΑΜΘ απο Τοψιδη -Στυλιανιδη

Ανάπτυξη ΔΠΘ, άνοιγμα Νυμφαίας για λεωφορεία και φράγμα Κομψάτου οι τρεις προτεραιότητες διεκδίκησης που έθεσαν

Το ΔΠΘ, το άνοιγμα της διόδου της Νυμφαίας για τα λεωφορεία και το φράγμα Κομψάτου είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες επάνω στις οποίες θα συνεργαστούν ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο ανδρών που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου, με τον βουλευτή να επισκέπτεται τον νέο Περιφερειάρχη στο γραφείο του, ώστε να συζητηθούν οι προτεραιότητες της χρονιάς που ξεκινά προκειμένου να αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο για την ανάδειξη της αξίας της Ροδόπης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έμφαση στο ΔΠΘ

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, έκανε ποδαρικό στον νέο Περιφερειάρχη, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο το οποίο αναλαμβάνει, και του ξεκαθάρισε πως ως τοπικός βουλευτής θα είναι πάντα στη διάθεσή του για να ανοίξουν από κοινού πόρτες στην Αθήνα, και να διεκδικήσουν ζητήματα που αφορούν την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής μας.

«Θα βάλουμε την συνεργασία μας σε καινούρια βάση, βάζοντας ο ένας πλάτη στον άλλο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη» ανέφερε, μια συνεργασία η οποία θα επικεντρωθεί αρχικά σε τρεις κεντρικές προτεραιότητες διεκδίκησης.

Η πρώτη από αυτές είναι το ΔΠΘ, και η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού κ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα.

Αυτό προϋποθέτει τη λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν των δύο τμημάτων που έχουν εξαγγελθεί, Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, την ενσωμάτωση των τμημάτων Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου του Διεθνούς Πανεπιστημίου στο ΔΠΘ, την ενίσχυση του σε πιστώσεις, μέλη ΔΕΠ και φοιτητικό πληθυσμό. «Βλέπουμε το πανεπιστήμιο ως ένα ποιοτικό ίδρυμα που θα αναδείξει την περιοχή μας, θα τονώσει την τοπική οικονομία, θα ενισχύσει δημογραφικά την τοπική κοινωνία και θα παρέχει τεχνογνωσία ώστε επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά» ανέφερε.

Συζήτησαν δε, ενόψει και της απελευθέρωσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε και να διεθνοποιήσει τη δράση του, αλλά και να συνεργαστεί με τυχόν νέες ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα, παρέχοντας προσωπικό και υποδομή προς όφελος της περιοχής.

Απαραίτητο το άνοιγμα Νυμφαίας για λεωφορεία

Η δεύτερη προτεραιότητα διεκδίκησης είναι η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της Ροδόπης, για αυτό και αποφάσισαν να κάνουν από κοινού επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς για τη διέλευση λεωφορείων από τη δίοδο της Νυμφαίας, που προϋποθέτει συνεννόηση με τη Βουλγαρία, αλλά και προετοιμασία από την ελληνική πλευρά, ώστε πέρα από τη μεγάλη διέλευση αυτοκινήτων, που συνήθως μόνο διέρχονται από τη Ροδόπη, να υπάρχει και πιο στοχευμένος τουρισμός με λεωφορεία για τη Ροδόπη.

Επίσης θα πιέσουν και για άλλα συνοδά έργα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ψηφιακή προβολή της περιοχής για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.

Διεκδίκηση χρηματοδότηση για το φράγμα Κομψάτου

Τέλος η τρίτη προτεραιότητα διεκδίκησης έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα το φράγμα του Ιάσμου. Η περιφέρεια, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, θα πρέπει να ελέγξει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης του φράγματος, και στη συνέχεια θα επισκεφτούν τους συναρμόδιους υπουργούς για να διεκδικήσουν την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο σε εθνικό επίπεδο.

Το έργο ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ, και αφορά την άρδευση 200-250 χιλιάδων στρεμμάτων κλείνοντας 5.500 χιλιάδες γεωτρήσεις στην Ανατολική Ροδόπη και προστατεύοντας τους βιότοπους της συνθήκης Ραμσάρ, μειώνοντας το κόστος παραγωγής για τους τοπικούς παραγωγούς.

«Η συνεργασία μας θα επιδιώξουμε να είναι συστηματική, συμπληρωματική και πάντα σε απόλυτο συντονισμό με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε, ευχαριστώντας τον κ. Τοψίδη για την άμεση ανταπόκρισή του σε αυτή την επικοινωνία τους. Άλλωστε θεωρεί πως θα πρέπει όλοι μαζί, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση και τοπική κοινωνία της ΑΜΘ να συστρατευτούν για να πετύχουν γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.

Ήδη έχει γίνει προετοιμασία από την Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης υπενθύμισε πως και προεκλογικά είχε τονίσει πως δεν περιμένουν περίοδο χάριτος, αλλά επιθυμούν να αξιολογείται καθημερινά το έργο τους, για αυτό και δέχτηκε στις πρώτες ημέρες της θητείας του την πρώτη επίσκεψη τοπικού βουλευτή, του κ. Στυλιανίδη, συζητώντας τις προτεραιότητες για την ΠΕ Ροδόπης.

«Έχουμε δεσμευτεί ως διοίκηση ότι θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε φορέα που θέλει να μας επισκεφτεί, και εμείς θα ανταποδώσουμε την επίσκεψη, για να ενημερωθούμε αλλά και να αναπτύξουμε τον σχεδιασμό και το πρόγραμμά μας» ανέφερε, μιας και για την νέα διοίκηση η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την περιοχή, και χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αυτό και τα έργα που συζήτησαν με τον κ. Στυλιανιδη έχουν ήδη μπει σε προτεραιότητα, μιας και έχουν αναπτυξιακή προοπτική. Ειδικά για το Φράγμα Ιάσμου, αυτό δεν μπορεί λόγω υψηλού προϋπολογισμού να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή τους πόρους της Περιφέρειας, όμως η διεκδίκηση είναι υψηλά στην ατζέντα τους, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. Για αυτό και θα γίνει η διεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την φάση που βρίσκεται το έργο στον τομέα της αδειοδότησης, και θα συνεχίσουν από εκεί για να διεκδικήσουν τους πόρους.

Για το θέμα της διόδου της Νυμφαίας, τόνισε πως ήδη έχει γίνει συζήτηση για την ρηματική ανακοίνωση που χρειάζεται για το άνοιγμα της διόδου στα λεωφορεία ενώ έχει κάνει συζήτηση και με τον Υπουργό Οικονομικών, και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ, στον οποίο έθεσε το θέμα, το οποίο αυτός δεν γνώριζε.

Μάλιστα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα έχει συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, κατά την οποία θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος για το πανεπιστήμιο ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε πως αποτελεί πυλώνα ανάπτυξη για την περιοχή μας, και έκανε γνωστό πως τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Μάρη, ώστε να ακούσουν τις θέσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

«Για εμάς είναι σημαντικό ότι γίνεται ένα πανεπιστήμιο με έκταση από τη Δράμα ως την Ορεστιάδα, και θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη σε όλες τις ΠΕ» σημείωσε. Η Ροδόπη, μαζί με τη Δράμα, έχουν υστέρηση στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους, για αυτό και θα φροντίσουν ως ομάδα να δώσουν δυναμική στην περιφέρεια.

«Οι πολίτες μας εξέλεξαν για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και να νιώθουν ότι δεν είναι στο άκρο, αλλά στο επίκεντρο της Ευρώπης» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.