Προσπαθει να ανασυγκροτηθει ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης

Προβληματισμός για τις αποχωρήσεις, και προσπάθεια για οργάνωση ενόψει του συνεδρίου

Την αγωνία τους για το αύριο του χώρου, τόσο πολιτικά, όσο και οργανωτικά, μιας και η Τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση της Συντονίστριας αλλά και αρκετών μελών της Νομαρχιακής, κατέθεσαν όσοι βρέθηκαν στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων το βράδυ της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκε η δημιουργία μιας προσωρινής Νομαρχιακής, αποτελούμενης από πρώην μέλη που είχαν παραιτηθεί παλιότερα αλλά και όποιο μέλος θέλει να συμμετάσχει, μέχρι το έκτακτο συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο, όταν και θα πραγματοποιηθούν εκλογικές διαδικασίες τόσο για τις τοπικές επιτροπές όσο και για τους εκπροσώπους στο συνέδριο.

Παράλληλα υπήρξε προτροπή στα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στις επιτροπές που δημιουργούνται μέσω του iSyriza, ώστε να μπορέσουν να έχουν παρουσία στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στο κόμμα.

Αβεβαιότητα για το πόσοι αποχώρησαν

Ένα από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν είναι ότι προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των αποχωρήσαντων, μιας και πέρα της συντονίστριας, δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα στο κόμμα η αποχώρηση, παρόλο που τοπικά λίγο πολύ είναι γνωστό ποια άτομα θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, σημειώνεται πως οι πληροφορίες που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις αποχωρήσεις μελών από την οργάνωση της Ροδόπης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και μιλά για «παιχνίδια εντυπώσεων της ομάδας  που αποχώρησε  από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  με τον πρώην βουλευτή Ροδόπης» τονίζεται πως από τα 21 μέλη της Ν.Ε Ροδόπης που εκλέχτηκαν στην τελευταία Νομαρχιακή συνδιάσκεψη, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι 9.

Από τα 550 μέλη των οργανώσεων του Δήμου Κομοτηνής, με παρουσία και πολιτική δράση, φέρεται να έχουν αποχωρήσει μόλις 31 μέλη.

Από την οργάνωση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος συντονιστής της, δεν του έχει γίνει γνωστή καμία αποχώρηση.

Στο Δήμο Ιάσμου, οι συντάξαντες την ανακοίνωση θεωρούν ότι συγκροτήθηκε μια μονοθεματική κατά βάση οργάνωση για τους προσωπικούς σχεδιασμούς «του πρώην μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» και πως πληροφορήθηκαν τον ακριβή αριθμό των μελών της, την Τρίτη με την αποχώρηση τους.

Από την οργάνωση του Δήμου Αρριανών, ανακοινώθηκε ότι αποχώρησε ο συντονιστής με μία ομάδα μελών, αλλά η οργάνωση υφίσταται.

Η συγκέντρωση της Δευτέρας είχε χαρακτήρα ανασύνταξης τόσο του κόμματος, όσο και των μηχανισμών του στη Ροδόπη, με τους διοργανωτές της να εκφράζουν την θέληση να συνεχίσουν να πορεύονται με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των συμπολιτών της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ανακοπούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πλήττουν βίαια τον κόσμο της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και τη νέα γενιά.

Σε πείσμα όσων θέλουν να εμφανίσουν μια εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προχωρούμε στην ανασύνταξη των δυνάμεων του, στην πολυπολιτισμική Ροδόπη, με σκοπό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ελπίδες  όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας.

Κοσμάς Παπαχρήστου: «Η Νομαρχιακή είχε να συνεδριάσει για πάνω από 1,5 χρόνο»

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, που τόνισε πως η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης είχε προβλήματα πριν την διάσπαση, σημειώνοντας πως η Νομαρχιακή είχε να συνεδριάσει για πάνω από 1,5 χρόνο, δεν καθοδηγούσε πολιτικά και υπήρχε μια γενικότερη απουσία τοπικά προ της διάσπασης.

Κατέθεσε δε την ιδέα για την δημιουργία μιας προσωρινής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκλεγμένα μέλη της επιτροπής, και στη συνέχεια να προχωρήσουν στις κανονικές εκλογικές διαδικασίες στο δρόμο για το συνέδριο.

Δημήτρης Χαρίτου: «Το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ αντέχει»

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος τόνισε πως όλοι όσοι βρέθηκαν στο χώρο, εκφράζουν τις ίδιες αγωνίες και βλέπουν την ίδια ελπίδα και προσδοκία στον ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται, ψάχνει να βρει το βηματισμό του, και κοιτά με αυτοπεποίθηση την επόμενη μέρα.

Θεωρεί δε πως το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ αντέχει, μιλώντας για υπερβολές στον αριθμό των αποχωρήσεων και χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου όσους ονειρεύονται ότι ήρθε το τέλος του, γιατί είναι ώριμο τέκνο των κοινωνικών αναγκών και έχει ριζώσει βαθιά μέσα στην ελληνική κοινωνία και θα αποτελέσει ανάχωμα τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όσο και στις υποχωρήσεις που θεωρεί πως σχεδιάζονται στα εθνικά θέματα.

Η επιλογή της αποχώρησης, τόνισε, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, ιδιαίτερα όταν δεν υπήρχαν ιδεολογικές βαθιές διαφορές και εκ των υστέρων βρίσκονται πολιτικές διαφορές για να συγκαλύψουν την επιλογή της αποχώρησης

Προσωπική του άποψη είναι πως η μη εκλογή Αχτσιόγλου προκάλεσε τις φυγόκεντρες τάσεις σε αυτή την ομάδα των νέων στελεχών που αισθανόταν ότι αυτοί είναι ιδιοκτήτες του κόμματος.

Μίλησε δε και για συμφέροντα εκτός Ελλάδας τα οποία θέλουν αποδυναμωμένο το ΣΥΡΙΖΑ, και ενδεχομένως ήθελαν νέο σχήμα που θα βάζει και πλάτη στους συμβιβασμούς Μητσοτάκη που θεωρεί πως έρχονται στα Εθνικά θέματα.

Αφού προέτρεψε όλα τα μέλη να συμμετάσχουν στις ομάδες του iSyriza, μίλησε και αυτός για την ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού σχήματος που θα μπορέσει να κινηθεί το διάστημα μέχρι το Συνέδριο.

Ερωτηματικό για τους νέους

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο για την πορεία της τοπικής οργάνωσης, όσο και για το μέλλον του κόμματος γενικότερα, με κάποιους να ρωτούν ποια είναι η θέση της νεολαίας, που τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, μιας και με μία εξαίρεση, δεν υπήρχε κανένας προερχόμενος από τη νεολαία στην συνάντηση που έγινε.

Ο κ. Χαρίτου όμως θεωρεί πως οι νέοι είναι προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα με την απήχηση που έχει σε αυτούς ο νέος πρόεδρος, ενώ θεωρεί πως η νεολαία που αποχωρεί δεν είχε ρίζες στην κοινωνία, αλλά εκπλήρωνε προσωπικούς σχεδιασμούς, και για αυτό αποχωρούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.