Βελτιωση στην ποιοτητα του εισερχομενου τουρισμου στην ΠΑΜΘ μεσω του Οργανισμου Διαχειρισης και Προωθησης Προορισμου

Αισιόδοξος για την πορεία της δημιουργίας του ο Μιχάλης Αμοιρίδης, με τις συναντήσεις διαβούλευσης να συνεχίζονται μέσα στο 2023

Βελτίωση στην ποιότητα, και όχι μόνο στην ποσότητα, του εισερχόμενου τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ, επεκτείνοντας και τους προορισμούς πέρα από τις παραλίες της, φιλοδοξεί να προωθήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Μιχάλη Αμοιρίδη.

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ για την τουριστική κίνηση στην ΠΑΜΘ, που δείχνουν μείωση του εισερχόμενου τουρισμού πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου, ο κ. Αμοιρίδης τόνισε πως ο ΣΕΤΕ είναι ένας πολύ αξιόλογος συνεργάτης, αλλά στηρίζεται σε δειγματοληπτικά στοιχεία και στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια χρονιά όπως το 2021 που είχε πολλές ιδιαιτερότητες.

Όπως θύμισε ο κ. Αμοιρίδης, το 2021 είχαμε περιορισμένες προσβάσεις από τα σύνορα τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από την Τουρκία, συνεπώς τα στοιχεία δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον τουριστικό σχεδιασμό στην ΠΑΜΘ.

Όμως έχοντας μελετήσει τα στοιχεία, η ΠΑΜΘ είναι στην 6η θέση από άποψη μείωσης τουριστών, με μόνο Περιφέρειες που προσελκύουν κανονικά μεγάλο όγκο τουριστών μπροστά της, κάτι που δείχνει θετικά στοιχεία.

Πέρα από την παραλιακή ζώνη

Αυτό που πρέπει αν γίνει, επισήμανε, είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή μας, πέρα από το δίπτυχο «Ήλιος-Θάλασσα».

Η παραλιακή μας ζώνη δέχεται μεγάλο όγκο τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο βαλκάνιων όσο και ευρωπαίων, η πλειοψηφία όμως προέρχονται από τα Βαλκάνια, κάτι που δεν αφήνει χώρο για τους Ευρωπαίους, που θα μπορούσαν να ξοδεύουν περισσότερα ανά επίσκεψη.

Ένα ζήτημα που ανακύπτει σε όλες τις εκθέσεις και τις μελέτες για την Περιφέρεια, είναι η έλλειψη δυνατότητας υποδοχής επισκεπτών, μιας και οι κλίνες είναι συγκεκριμένες.

Αυτό κατά τον κ. Αμοιρίδη μπορεί όμως να αποτελέσει και πλεονέκτημα, μιας και πέρα από τη Θάσο και την παραλιακή ζώνη, υπάρχει μια παρθένα ζώνη με γαστρονομία και θερμή φιλοξενία, που μπορεί να είναι ελκυστική όχι για μεγάλο όγκο, αλλά για αρκετούς επισκέπτες που θα έχουν την διάθεση και τη δυνατότητα να ξοδέψουν πολλά στην περιοχή.

Συνεπώς η ποιοτική βελτίωση και η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποτελεί ζητούμενο, και πάνω σε αυτό το μοντέλο θέλουν να δουλέψουν, δημιουργώντας τον φορέα Διαχείρισης και Προώθησης του Τουριστικού προορισμού (DMO). Και αυτό γιατί απαιτούνται ευρύτατες συνεργασίες, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των επαγγελματιών και των πολιτών της Περιφέρειας.

Προχωρά μέσω διαβούλευσης η οργάνωση του DMO

Όσο για την πορεία δημιουργίας του Οργανισμού, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε πως έχουν ένα βασικό σχεδιασμό όπως αυτός προκύπτει από το πρόγραμμα της ΠΑΜΘ, με στελέχη και αιρετούς να εργάζονται για αυτόν.

Θέλουν να ακούσουν τις απόψεις και του ιδιωτικού τομέα, για αυτό και γίνονται συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και τις συναντήσεις ανά νομό, που ξεκίνησαν από Δράμα και Καβάλα και θα συνεχιστούν με τον νέο χρόνο σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ενώ τον Απρίλιο θα γίνουν σε Θάσο και Σαμοθράκη.

Οι άξονες που αφορούν τον τουρισμό που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σε αυτές τις συναντήσεις είναι τρείς, και αφορούν την προβολή και όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα για αυτή, τα έργα υποδομής που χρειάζεται κάθε περιοχή για να αναπτυχθεί τουριστικά, και τις προτάσεις των ιδιωτών όσο αφορά τον ίδιο τον φορέα.

Άλλωστε ο DMO που θα δημιουργηθεί πιστεύουν πως θα αποτελέσει τομή στην τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, μιας και όλοι μαζί, σε μόνιμη βάση, θα μπορούν να χαράσσουν πολιτικές και θα ελέγχουν αν ακολουθούν αυτή τη χάραξη πολιτικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.