Ο προυπολογισμος 2024 στη Βουλη: Η εξισωση της αναπτυξης και ο “πονοκεφαλος” ακριβειας και επιτοκιων

Πληθωρισμό 2,6% για το 2024 προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2024 μρ την ανεργία να τοποθετείται στο 10,6% τις επενδύσεις 15,1% και την ανάπτυξη στο 2,9% του χρόνου.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής, αλλά και των προβλημάτων που θέτει στην πορεία της οικονομίας η άνοδος των επιτοκίων κατατίθεται την Τρίτη ο Προϋπολογισμός στη Βουλή και αναμένεται να μπει σε διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια στις 13 Δεκεμβρίου.

Βασικό χαρακτηριστικό του είναι, ότι προβλέπει ένα σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, συγκριτικά με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά και σημαντική άνοδο στις επενδύσεις, κάτι που αποτελεί και τη βάση για να ”βγει” το “σενάριο” της ανόδου του ΑΕΠ. Κομβικό ρόλο παίζει, επίσης, και ο ρυθμός υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου ωστόσο καταγράφεται η καθυστέρηση μιας δόσης.

Έτσι, η πρόβλεψη για την πορεία ανάπτυξης βάζει τον “πήχη”  στο 2,4% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,3% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 2,9%, με κεντρικό “επιταχυντή” τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% τον επόμενο χρόνο από 7,1% φέτος. Σημαντική ώθηση, με βάση την κυβέρνηση δίνει και η  ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο τουρισμός που με βάση τις προβλέψεις αναμένεται, εκτός απροόπτου και το 2024 να καταγράψει μια δυναμική πορεία, έχοντας μέχρι τώρα για το 2023, 40 μέρες πριν κλείσει η σεζόν, έσοδα άνω των 19 δισεκ. ευρώ. “Μπόνους” ανάπτυξης αναμένεται και από τις εξαγωγές με ποσοστό ανόδου 5,6% το 2024.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο καθιερωμένο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» σταδιακή μείωση του ελλείμματος, βελτίωση του πλεονάσματος και περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους”.

Το ρίσκο των επιτοκίων στην ΕΕ

Πάντως ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσμετρηθεί στο όλο “σενάριο” για το 2024 είναι και το ρίσκο που θέτει η “σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.  Αυτό έχει “φρενάρει” την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπου κύρια αναφέρεται η Ελλάδα τόσο για τις εξαγωγές της όσο και για τον τουρισμό της.  Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της οικονομικές προβλέψεις, η  ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της φέτος εν μέσω του υψηλού κόστους ζωής, της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης και της νομισματικής σύσφιξης. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στο μέλλον, ωστόσο αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ σε σύγκριση με τις καλοκαιρινές της προβλέψεις. Για τον πληθωρισμό επισημαίνει ότι υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται. Μετά από μια ισχυρή επέκταση κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε προς το τέλος του έτους και μετά βίας αυξήθηκε τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο πληθωρισμός και ΑΕΠ στην ΕΕ

Την ίδια στιγμή, στην ΕΕ, με βάση την Κομισιόν, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είχε βαρύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως σε συνδυασμό και με την αδύναμη εξωτερική ζήτηση. Οι πιο πρόσφατοι επιχειρηματικοί δείκτες και τα στοιχεία των ερευνών για τον Οκτώβριο δείχνουν υποτονική οικονομική δραστηριότητα και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας.

Συνολικά, η φθινοπωρινή πρόβλεψη τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε 0,6% τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη ζώνη του ευρώ, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Επιτροπής. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά καθώς η κατανάλωση ανακάμπτει λόγω μιας σταθερά εύρωστης αγοράς εργασίας, της σταθερής αύξησης των μισθών και της συνεχιζόμενης χαλάρωσης του πληθωρισμού.

Παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, υποστηριζόμενες από τους συνολικούς σταθερούς εταιρικούς ισολογισμούς και από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το 2024, η αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να βελτιωθεί στο 1,3%. Αυτή είναι ακόμα μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 π.μ. από το καλοκαίρι. Στη ζώνη του ευρώ, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη, στο 1,2%. Το 2025, με τον πληθωρισμό και την οπισθοδρόμηση από τη νομισματική σύσφιξη να υποχωρεί, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί σε 1,7% για την Ε.Ε. και 1,6% για τη ζώνη του ευρώ.

Το μέτωπο της ακρίβειας

Σε σχέση με τον πληθωρισμό η πρόβλεψη που κατατίθεται στον σχέδιο Προϋπολογισμού που βαίνει στη Βουλή είναι οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από  3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024 από 2,4%, λόγω της εκτίμησης για συνέχιση του κύματος των ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η αποκλιμάκωσή του πληθωρισμού αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αλλά για την ώρα το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες.

Πάντως, η ιδιωτική κατανάλωση θα ανεβάσει ταχύτητα, λόγω και της αποτύπωσης στις αξίες του πληθωρισμού, φθάνοντας για φέτος στο 2,9% από 2,5% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο, για να κατέβει στο 1,3% το 2024 έναντι πρώτης εκτίμησης για  1,6%. Την ίδια στιγμή αναμένεται βουτιά της δημόσιας κατανάλωσης στο -1,6% το 2024, λόγω περικοπών και “μαζέματος”.

Μήνυμα για την ακρίβεια

Σαφές, πάντως, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου μέσω των social media. Στην ανάρτησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών, στα τσουχτερά πρόστιμα σε επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία, αλλά και στις οικονομικές ενισχύσεις που έρχονται τον Δεκέμβριο στηρίζοντας 2,3 εκατ. πολίτες.

“Ξέρω ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια…Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού”, αναφέρει στην ανάρτηση ο Κ. Μητσοτάκης, που παρέπεμψε και σε άλλες θετικές προβλέψεις από την έκθεση της Κομισιόν.

Όπως είπε, “θα συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% και -στο θέμα που καίει πιο πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά- ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά, θα κινηθεί πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική μας αποδίδει, φαίνεται και από τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και όπως έχω δεσμευτεί, το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.