Σε 1.281 ανερχονται μεχρι σημερα τα καταπατημενα ακινητα του δημοσιου σε Μακεδονια και Θρακη

Σύμφωνα με την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας

Έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, δείχνουν το μέγεθος της λεηλασίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε όλη τη χώρα και την αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να υπερασπιστούν τα δημόσια ακίνητα, εξαιτίας της υποστελέχωσης, της έλλειψης πρόσβασης στο διαδίκτυο και το Κτηματολόγιο, της ανεπάρκειας του προσωπικού σε νομικές γνώσεις, των δυσκολιών ακόμη και στη σύσταση επιτροπών και της μη έγκρισης πιστώσεων για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής εκεί όπου εντοπίζονται καταπατητές.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας της χώρας, τα οποία απεστάλησαν στον κ. Αλεξιάδη, η καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο Δημόσιο είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη. Στην Αττική το ποσοστό των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων προσεγγίζει το 80% του συνόλου των ακινήτων, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τα ποσοστά των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων κυμαίνονται από 47% έως και 70%.
 
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας που απέστειλαν τα έγγραφα με τα στοιχεία ζητούν απεγνωσμένα προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και πιστώσεις για τη διενέργεια διοικητικών πράξεων αποβολής των καταπατητών επισημαίνοντας ότι οι ελλείψεις των στοιχειωδών αυτών εφοδίων είναι οι αιτίες για τις αδυναμίες τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Επισημαίνουν πάντως ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο. 

Η κατάσταση σε Μακεδονία-Θράκη 

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή μας σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας -Θράκης:
α) Τα καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα ανέρχονται περίπου σε 433.Τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η οποία ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις για την εξαγορά των από τους αυθαιρέτους κατόχους τους, με τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 357/1976. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η Υπηρεσία προβαίνει στον καθορισμό αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης (άρθρο 9 παρ.3 του από 24-10-1940 Βασιλικού Διατάγματος). Δεν προβλέπεται αποβολή των αυθαιρέτων κατόχων παρά μόνο όταν είναι να αξιοποιηθεί το ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο είτε για χώρος πρασίνου είτε για σχολείο κλπ.
β) Τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ανέχονται σε 1.281.
γ) Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων κτημάτων η οποία εφαρμόστηκε στις προαναφερόμενες καταπατήσεις, τα μέτρα που προβλέπονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι προληπτικά (περιφράξεις, αυτοψίες, τοποθέτηση πινακίδων κ.λπ. και κατασταλτικά (Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης-Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής). Επίσης υποβάλλονται μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης (άρθρο 23 Ν.1539/1938).
δ) Η προστασία τόσο των ανταλλαξίμων όσο και των δημοσίων κτημάτων δυσχεραίνεται από την έλλειψη προσωπικού. Η μη επαρκής στελέχωση τόσο σε διοικητικό προσωπικό όσο και σε τεχνικό (π.χ. το Αυτοτελές Γραφείο Πέλλας δεν έχει μηχανικό), έχει σαν αποτέλεσμα την μη επαρκή προστασία της δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον ο ελλιπής εξοπλισμός των αυτοτελών γραφείων (έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων κλπ) δυσχεραίνει το έργο της Υπηρεσίας.
ε) Μετά το πέρας της διαδικασίας του εθνικού κτηματολογίου (ενστάσεις κλπ), προσδοκάται ότι θα επέλθει οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της δημόσιας περιουσίας εν γένει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.