Ξεχειλισε η οργη των αγροτων της Ροδοπης

Προάγγελος περαιτέρω αντιδράσεων η κινητοποίηση του Σαββάτου στο κέντρο της Κομοτηνής

Δεκάδες τρακτέρ γέμισαν τους δρόμους της πόλης

Ποτάμι έχει γίνει η οργή των αγροτών, και ένα ποτάμι από τρακτέρ πλημμύρισε την Κομοτηνή το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, στη διαμαρτυρία των αγροτών της Ροδόπης, απέναντι στην κατάσταση που βρίσκονται, και η οποία θέτει σε αμφισβήτηση και την ίδια την συνέχισή της ύπαρξής τους ως αγρότες.

Έτσι, με την ελπίδα ότι η κινητοποίησή τους θα αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει την φωτιά των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, έβαλαν μπρος τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, και μπήκαν στην πόλη πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Αφορμή, και κύριο αίτημά τους, είναι το θέμα της νέας ΚΑΠ, που έφερε μείωση των επιδοτήσεων, ενώ οι απαιτήσεις της δημιουργούν και προβλήματα στις καλλιέργειές τους.

Για αυτό ζητούν να διορθωθεί άμεσα και να μην χαθούν οι επιδοτήσεις, την ώρα που έχουν δεκάδες ζητήματα που τους απασχολούν, όπως το κόστος παραγωγής, η μη θεσμοθέτηση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης, το αγροτικό ρεύμα, την έλλειψη αναδασμών στην περιοχή μας, όπως και η έλλειψη φραγμάτων και η σωστή υδατική διαχείριση, αλλά και επιμέρους προβλήματα των κλάδων, από τους καπνοπαραγωγούς μέχρι τους μελισσοπαραγωγούς.

Στην συγκέντρωση έδωσαν το παρών ο νέος Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ, ο νέος Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θα ανάψει η σπίθα σε όλη την Ελλάδα

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ. Νίκος Μποτρότσος τόνισε τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, και διευκρίνισε πως πραγματοποιήσαν αυτή τη δυναμική κινητοποίηση όχι για να κάνουν φασαρία και να εμποδίσουν τον κόσμο, αλλά γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. «Κάποια στιγμή πρέπει να ακουστεί και η δικής μας φωνή. Να μην είμαστε αόρατοι προς το κράτος, προς αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για τη δική μας ζωή χωρίς να μας ρωτήσουν τίποτα» τόνισε.

Μάλιστα στάθηκε στο γεγονός πως βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, και δεν γνωρίζουν με όποιο τρόπο θα λειτουργήσουν τα οικολογικά σχήματα, αλλά και πότε και αν θα πληρωθούν. Όπως εξήγησε από τη στιγμή που δεν γνωρίζουν αυτές τις διαδικασίες σίγουρα θα γίνουν αδικίες προς τους αγρότες, και κυρίως αυτούς με την μικρότερη οικονομική άνεση.

«Κάποια στιγμή αυτό πρέπει αυτό να αλλάξει. Πρέπει να παίρνονται αποφάσεις και σε συνεννόηση με εμάς» σημείωσε, γιατί όσο και αν υπάρχει εμπειρία από τους πολιτικούς και γνώσεις από τους πανεπιστημιακούς, θα πρέπει να συμβουλεύονται και τους αγρότες για το πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη, και να γνωρίζουν πώς θα πάρουν τα χρήματα των επιδοτήσεων, και πώς θα μεταβούν από το πρασίνισμα στις οικολογικές ομάδες.

«Με την προηγούμενη ΚΑΠ έμπαιναν στους λογαριασμούς 40 ευρώ το στρέμμα, τώρα μπαίνουν 15 ευρώ το στρέμμα» υπογράμμισε ο κ. Μποτρότσος εξηγώντας πως αυτό επηρεάζει και την υπόλοιπη αγορά της Ροδόπης, μιας και είναι χρήματα που δεν θα πέσουν σε αυτή, και αυτή την περίοδο των εορτών, πολλοί αγρότες όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν γιορτές, αλλά είναι και χρεωμένοι. «Είμαι σίγουρος πως η σημερινή κινητοποίηση θα ανάψει την σπίθα για κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε.

Απαραίτητο να αλλάξει η ΚΑΠ

Την ανάγκη να αλλάξει η ΚΑΠ τόνισε ο Πρόεδρος ΕΝ.Ε.Ε.Α. (Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών).κ. Κυριάκος Κρόκος, που τόνισε πως θέλουν να στείλουν από την πλατεία της Κομοτηνής «ένα ηχηρό μήνυμα στους χαρτογιακάδες των Αθηνών, ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Όπως εξήγησε, τα προβλήματα είναι πολλά, με κυριότερο την νέα ΚΑΠ, την οποία δεν μπορούν να κατανοήσουν, δεν μπορούν να εφαρμόσουν, και φοβούνται πως θα χαθούν πολλά λεφτά τόσο από τους αγρότες, όσο και από τη χώρα μας. «Απαιτούμε να μας ακούσουν για να διορθώσουν την νέα ΚΑΠ» ανέφερε.

Μαζί με τους αγρότες οι μελισσοκόμοι

Για τα προβλήματα των μελισσοκόμων μίλησε ο πρόεδρός του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Στυλιανός Κεχαγιάς, που τόνισε πως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος τους έχει υποστεί μεγάλη πίεση, λόγω και της αλλαγής του κλίματος και την ανομβρία στην περιοχή, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, με τις μελισσοτροφές να έχουν αυξηθεί κατά 150% και τα κόστη συσκευασίας κατά 100%.

«Είμαστε μαζί με τους αγρότες και καλούμε όλους να είναι μαζί με το Σύλλογό μας» κατέληξε.

Πιέζονται σημαντικά οι καπνοπαραγωγοί

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί παρέθεσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν, που ως μικροκαλλιεργητές είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στα προβλήματα που επηρεάζουν και τους υπόλοιπους αγρότες.

Οι καπνοκαλλιεργητές έχουν πολλές οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, την ώρα που τα χωριά τους αδειάζουν από την νεολαία, που σταματά την καλλιέργεια.

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ τους προβληματίζουν πολύ, σημείωσε, για αυτό και θέλουν να βρεθεί τρόπος για να στηριχθούν οι καπνοκαλλιεργητές της περιοχής.

Στα δύο χρόνια που έχει αναλάβει την προεδρία του Συνεταιρισμού, βλέπει πως τα προβλήματά τους γενικεύονται στον αγροτικό κόσμο, και δεσμεύτηκε πως θα αγωνιστούν μέχρι τέλους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, μιας και ως μικροκαλλιεργητές έχουν περιορισμένες διεξόδους.

«Θέλουμε να ζήσουμε στην περιοχή μας, και όσοι είναι στα χωριά δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Αν κερδίζουν λίγο παραπάνω θα μείνουν στον τόπο μας» κατέληξε.

Κρίσιμες στιγμές για τους αγρότες

Στην ανάγκη να βρεθεί λύση στα προβλήματα των αγροτών αναφέρθηκε η κ. Μαρία Μπαχτσεβάνη, αγρότισσα, που τόνισε πως θέλουν να τους ακούσουν, γιατί πλέον τα έξοδά τους είναι πολλά αλλά τα έσοδά τους λίγα. «Πρέπει να σταθούν πάνω από εμάς, γιατί αν δεν υπάρχει ο αγρότης, δεν θα υπάρχει τίποτα στο τραπέζι τους» επισήμανε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.