Πολυτιμη λυση για τις επιχειρησεις ο εξωδικαστικος μηχανισμος ρυθμισης οφειλων

Στάθης Λιακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Business Support Services «Αν οι επαγγελματίες πραγματικά κινητοποιηθούν και αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σοβαρότητα, τότε πραγματικά υπάρχει ελπίδα»

Τις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και τρίτους στα επιχειρήσεις να βγουν από το αδιέξοδο και να συνεχίσουν να λειτουργούν γνώρισαν όσοι επαγγελματίες προσήλθαν στην ημερίδα ενημέρωσης για τον νέο Νόμο 4469/2017 του εξωδικαστικού μηχανισμού στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουλίου.
 
Για το φαινόμενο των κόκκινων δανείων, καθώς και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης γενικότερα μίλησε ο κ. Στάθης Λιακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Business Support Services, ο οποίος επικεντρώθηκε στο νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από το Μάιο, ποια τα κρίσιμα σημεία του, τι θα πρέπει να προσέξουν οι εμπλεκόμενοι για να αξιοποιήσουν το νόμο και τα μέγιστα δυνατά περιθώρια για να γίνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις.
 

Ο κ. Λιακόπουλος δήλωσε πως οι επιχειρήσεις που πολύ οργανωμένα προσπαθούν να κάνουν αναδιάρθρωση των δανείων τους, είτε μεγάλες είτε μικρές, έχουν πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα, σημειώνοντας πως η ειδοποιός διαφορά με αυτούς που απέτυχαν είναι ότι κινητοποιήθηκαν, έδρασαν και έδειξαν σοβαρότητα καθ’ όλη τη διαδικασία.
 
Τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, φτάνουν το 47% των συνολικών δανείων στη χώρα, που σημαίνει πως σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 206 δις ευρώ περίπου 100 δις είναι κόκκινα δάνεια. Αυτό το σημαντικό μέγεθος, επισήμανε, δείχνει πόσο σημαντικό είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, τη στιγμή που έχουν κλείσει 280 χιλιάδες επιχειρήσεις, με 400.000 επιχειρήσεις να βρίσκονται σε κόκκινα δάνεια «και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να κλείσει ούτε μία ακόμα». Για αυτό και το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια δίνει τη δυνατότητα να γίνει επιτέλους και αναδιάρθρωση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις γιατί έχει γίνει αναδιάρθρωση των χρηματοδοτήσεων προς τις τράπεζες, το δημόσιο αλλά όχι τις επιχειρήσεις.
 

Άλλωστε ο νόμος απευθύνεται και στις βιώσιμες και τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, και κυρίως σε εκείνες που αισθάνονται πως με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χρηματοδοτήσεις, αλλά και οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αναζητώντας ένα βιώσιμο σενάριο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
 
«Αν οι επαγγελματίες πραγματικά κινητοποιηθούν και αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σοβαρότητα, τότε πραγματικά υπάρχει ελπίδα, αρκεί να έχουν ρεαλισμό και σοβαρότητα, και να μην παρασύρονται από απαιτήσεις που είναι ανέφικτες» σημείωσε, αλλά πρέπει να επιδιώκουν το μέγιστο εφικτό.
 
Ο κ. Λιακόπουλος τόνισε προς τους επαγγελματίες πως δεν θα πρέπει να επαφίονται στον συντονιστή και τον πραγματογνώμονα που θα κρίνουν την επιχείρηση και την αναδιάρθρωσή της, επισημαίνοντας πως μεγάλο ρόλο παίζει να ξέρουν τις αξίες των ακινήτων που έχουν δώσει ως εξασφάλιση, και να έχουν κάνει οι ίδιοι μια μελέτη βιωσιμότητας, ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να πετύχουν σε βάθος χρόνου. «Αλίμονο αν αφήσεις το κρισιμότερο στάδιο για την επιχείρησή σου, να οριστεί από ένα συντονιστή και ένα πραγματογνώμονα που πιθανόν θα οριστεί μέσα σε ένα μήνα να κάνει δική του μελέτη» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.