Αυξανονται οι σταθμοι αποθηκευσης ηλεκτρικης ενεργειας στη Ροδοπη

Ακόμα ένα έργο τεσσάρων σταθμών στην περιοχή της Σαλμώνης έρχεται να προστεθεί στα σχεδόν 20 για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις

Αυξάνονται εκθετικά οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας που δημιουργούνται στη Ροδόπη. Έτσι μετά από μια σειρά από σταθμούς που βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης στη Νέα Σάντα, θα δημιουργηθεί ακόμα ένας στη Ροδόπη, στην ημιορεινή περιοχή κοντά στην περιοχή της Σαλμώνης, σε τέσσερις θέσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 250 MW, δίπλα στη γραμμή τροφοδοσίας.

Οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας, ουσιαστικά διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ.

Και αυτό γιατί αποθηκεύουν τυχόν επιπλέον ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα, και την αποδίδουν σε αυτό όταν υπάρχει ανάγκη και το θεωρεί απαραίτητο ο διαχειριστής του συστήματος.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΕΣΕΚ, ο στόχος για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αγγίζει τα 5.6 GW έως το 2030, μια χωρητικότητα εξαιρετικά απαραίτητη για το σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή μας βρίσκονται υπό αδειοδότηση σχεδόν 20 μονάδες αποθήκευσης, διαφορετικών χωρητικοτήτων, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται στην περιοχή της Νέας Σάντας, όπου βρίσκεται και το Κέντρο Υψηλής Τάσης της ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα όλων των υπό έγκριση σταθμών αυτών φτάνει τα 1,7 GWh, με μέγιστη ισχύ έγχυσης να πλησιάζει τα 700 MW.

Έργο σε τέσσερα διαφορετικά σημεία

Το υπό μελέτη έργο σχετίζεται με την ηλεκτροχημική αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα και την επανέγχυση της στο Σύστημα με σκοπό την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας από την αγορά όταν είναι απαραίτητη.

Το προς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργο, περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ), συνολικής ισχύος 250MW, χωρητικότητας 500MWh και την διασύνδεσή του με υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης με τον υπό αδειοδότηση Υ/Σ ανύψωσης τάσης με την ονομασία ‘’ΤΖΑΡΟΣ’’.

Το σύστημα αποθήκευσης αποτελείται από συσσωρευτές (μπαταρίες). Τα κύρια πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής για χρήσεις ηλεκτρικών συστημάτων είναι η εξαιρετικά γρήγορη απόκριση, ο υψηλός βαθμός απόδοσης πλήρους κύκλου, η ευχέρεια ανάπτυξης σε σταθμούς όλων των μεγεθών (από λίγα kW έως εκατοντάδες MW) και οι πολύ χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο σταθμός θα απέχει 250 μέτρα από τον οικισμό της Σαλμώνης, 650 μέτρα από τη Στρύμη, 1,6 χλμ από το Βέννα, 2,3 χλμ από την Διώνη και 2,7 χλμ από τα Μίρανα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.