Τον Αυγενακη περιμενουν οι αγροτες της ΑΜΘ

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας για αγρότες και κτηνοτρόφους, με πορεία στην Κομοτηνή

Ζητούν άμεσες λύσεις τόσο για τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, όσο και τα ειδικότερα στην ΠΑΜΘ

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν οι παραγωγοί της Περιφέρειας ΑΜΘ, με αγρότες και κτηνοτρόφους από άκρη σε άκρη της να συγκεντρώνονται στην Κομοτηνή, ζητώντας λύσεις για τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.

Έτσι συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία, και κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου παρέθεσαν τα προβλήματά τους στον περιφερειάρχη και ανανέωσαν το αίτημά τους για συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην Κομοτηνή.

Αυτό που ζητούν είναι κατ’ αρχάς να βρεθεί λύση τόσο για το κόστος παραγωγής, όσο και την προσαρμογή της ΚΑΠ, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα στους παραγωγούς, τόσο με μείωση της επιδότησης όσο και στην ίδια την καλλιέργεια των χωραφιών τους.

Παράλληλα τα αιτήματά τους καλύπτουν και θέματα της περιοχής, που πρέπει να λυθούν με την μέριμνα τόσο του υπουργείου όσο και της Περιφέρειας ΑΜΘ, με αρκετούς να αναφέρονται στην ανάγκη των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατανομή των βοσκοτόπων, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και άλλα.

Να σημειωθεί πως προς το παρόν οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής, και δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε αποκλεισμό δρόμων, παρόλο που οι αποφάσεις για την συνέχιση και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους θα ληφθούν συλλογικά τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τη στάση που θα κρατήσει το Υπουργείο.

Πάντως πολλοί από τους διοργανωτές εξέφρασαν απογοήτευση από το μέγεθος της συμμετοχής, μιας και το πρόβλημα αφορά χιλιάδες αγρότες σε όλη την Περιφέρεια, αλλά σχετικά ελάχιστοι ταξίδεψαν στην Κομοτηνή ώστε να αναδείξουν το πρόβλημα, και τόνισαν την ανάγκη οι επόμενες δράσεις να είναι πιο δυναμικές.

Πίεση για να λυθούν τα προβλήματα

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, αυτή ήταν η πρώτη κινητοποίηση που γίνεται από το Συντονιστικό των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας. Η κινητοποίηση ήταν άμεσο αποτέλεσμα της καθυστέρησης της συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Οι Σύλλογοι είχαν ζητήσει να τον συναντήσουν μέχρι την Κυριακή που μας πέρασε, αλλά αυτός δεν ήρθε επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Για αυτό και προχώρησαν σε αυτή, και αν έρθει θα κινηθούν ανάλογα.

Τόνισε όμως πως τα όσα έχουν εξαγγελθεί είναι ψίχουλα, και δεν καλύπτουν καμία ανάγκη και κανένα αίτημα.  «Αν δεν σκύψουν στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων και των αγροτών, δεν θα υπάρχει σε μερικά χρόνια ούτε γεωργία ούτε κτηνοτροφία» σημείωσε.

Η πορεία διαμαρτυρίας αφορά όλα τα προβλήματα που πλήττουν τον τομέα τους όλο αυτό το διάστημα, τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Σάββας Αργυράκης με κινητοποιήσεις να γίνονται σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε, ενώ το αίτημά τους για συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη έγινε δεκτό, αλλά σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο. Απάντησαν δε αρνητικά στην πρότασή του αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με αυτόν στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica τις προηγούμενες μέρες, γιατί θέλουν να έρθει στην ίδια την Περιφέρεια, και μαζί με τον Περιφερειάρχη να δώσει λύση στα προβλήματά τους.

«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στον Αγροτικό τομέα σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, είναι θέματα που δύσκολα θα αλλάξουν αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να διεκδικήσουμε και να ελπίσουμε σε μια γόνιμη συζήτηση με το Υπουργείο και με την Περιφέρεια» δίνοντας λύσεις με τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα στον τόπο, αλλά και την νέα ΚΑΠ, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν του χρόνου.

Στο χώρο της Περιφέρειας ΑΜΘ, το λόγο πήραν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από όλη την περιφέρεια, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων από τη Ροδόπη ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων, ο Σύλλογος Καπνοπαραγωγών, ο Σύλλογος Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής, και ο Αγροτικός Σύλλογος Μαρωνείας-Σαπών.

Συμπαραστάτης η Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε πως όσο αφορά τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ήδη έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις με όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, από αγρότες μέχρι αλιείς και θα συνεχίσει, ώστε να καταγράψουν τις προτάσεις, και να βγάλουν άμεσα προσκλήσεις ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που είναι δική τους αρμοδιότητα.

Τόνισε δε πως όσο αφορά τους ελέγχους στα Τελωνεία για τις ελληνοποιήσεις, ήδη έχει ζητήσει από τους Γενικούς Διευθυντές των υπηρεσιών αυτοί να προχωρήσουν, ενώ έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του ενιαίου χωροταξικού σχεδίου που ετοιμάζει, ζητώντας ειδικό χωροταξικό για τα ενεργειακά έργα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με μεγάλες εκτάσεις που είναι σήμερα βοσκότοποι να δεσμεύονται για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ο Περιφερειάρχης, τόνισε, μπορεί να μην έχει άμεση αρμοδιότητα στα θέματα που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει όμως, τόνισε, να διεκδικεί και να φέρει τα προβλήματα των αγροτών στο κέντρο, για αυτό και σε επικοινωνία με το συντονιστικό έχει ζητήσει και αυτός από τον Υπουργό την μετάβασή του στην ΑΜΘ.

«Είμαι συμπαραστάτης σας, να μεταφέρω τα προβλήματα, να υλοποιήσουμε το σχέδιο σας και να φέρουμε εδώ τον Υπουργό» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.