«Μεταναστευση» ελληνικων επιχειρησεων στη Βουλγαρια: Η εκταση και οι μορφες του φαινομενου

Το capital control ενέτεινε το φαινόμενο, όχι όμως σε εφιαλτικά επίπεδα -Χρήστος Καζαντζής, πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας «Οι περισσότερες εταιρίες που φεύγουν στη Βουλγαρία δεν κάνουν μετεγκατάσταση των υποδομών και της παραγωγής τους»

Η μετανάστευση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού, στις οποίες προσφέρεται πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, είναι ένα αρνητικό φαινόμενο, όχι καινούργιο, για τη χώρα μας, αλλά αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν στις τραπεζικές συναλλαγές, και της «οδύσσειας», που σήμανε αυτό για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και με αφορμή την δήλωση-«βόμβα» του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κ. Βασίλη Κορκίδη, ότι 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για να «μετακομίσουν» στη Βουλγαρία, λόγω των ελέγχων που επιβλήθηκαν στην κίνηση κεφαλαίων. Η δήλωση αυτή, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη, καθότι, εφόσον ευσταθεί, προοιωνίζει ένα εφιαλτικό μέλλον για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.
 
Ο «ΠτΘ» συνομίλησε για το φαινόμενο με τον πρόεδρο του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Χρήστο Καζαντζή, αναζητώντας αξιόπιστες γνώμες και εκτιμήσεις αναφορικά με την έκταση και τις μορφές του φαινομένου. Ο κ. Καζαντζής δεν αμφισβήτησε ευθέως το στατιστικό στοιχείο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εξέφρασε όμως την προσωπική του πεποίθηση ότι οι 60.000 είναι πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Χρήστος Καζαντζής «Ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον επιχειρηματία και η λύση είναι μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα»

Από εκεί κι ύστερα, ο κ. Καζαντζής διαπίστωσε ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομική κρίσης, πάρα πολλές ελληνικές εταιρίες μετακινήθηκαν και προς βορρά και προς νότο, δηλαδή προς τη Βουλγαρία και προς την Κύπρο. Σε αυτό συνέτειναν τα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα, που ισχύουν στη χώρα μας, ενώ η επιβολή του capital control  όρισε ως μονόδρομο για τις εταιρίες τη μετανάστευση στο εξωτερικό. «Γιατί αλλιώς θα σβήσουν όλες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαντζής, παρατηρώντας ότι «μια εταιρία, η οποία έχει συναλλαγές με το εξωτερικό, είτε για να προμηθευτεί προϊόντα και πρώτη ύλη, είτε να εισάγει είτε να εξάγει, χρειάζεται έναν λογαριασμό που να δουλεύει». «Όταν στην Ελλάδα ο λογαριασμός της δε δουλεύει ή δεσμεύεται όταν δουλεύει», συνέχισε, «αντιλαμβάνεστε ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται κάτω από μια δαμόκλεια σπάθη. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον επιχειρηματία και ψάχνει να βρει τη λύση. Η λύση λοιπόν είναι μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα». «Δεν είναι αποκλειστικά η Βουλγαρία. Η Βουλγαρία είναι δίπλα μας και εξυπηρετεί πρακτικά, δεν είναι όμως ότι τους άνοιξε τις αγκαλιές. Βεβαίως τους εξυπηρετεί το γεγονός ότι έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή και φθηνά εργατικά χέρια, αλλά οι περισσότερες εταιρίες που φεύγουν δεν είναι αυτές που κάνουν μετεγκατάσταση ολόκληρων κτιριακών υποδομών και της παραγωγής».

Κρίσιμη η διάκριση των επιχειρήσεων, που έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία
Επιμένοντας σε αυτό το στοιχείο, που είναι κατά τι θολό στην προσέγγιση του φαινομένου της «μετανάστευσης» επιχειρήσεων, ο κ. Καζαντζής εξήγησε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε απλά μετακινούν την έδρα τους, είτε δημιουργούν υποκαταστήματα σε άλλες χώρες, για να μπορούν να κινούνται πιο ευέλικτα στις συναλλαγές τους. Προέβη δε σε μία σημαντική διάκριση ως προς τις κατηγορίες των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν μετακινηθεί στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις εκείνες, που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία κατά την περίοδο 1999-2008 και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό διατήρησαν την καταστατική έδρα τους στην Ελλάδα, μαζί και την εμπορική τους έδρα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι νέες επιχειρήσεις, από το 2007 και έπειτα, οι οποίες συστάθηκαν στη Βουλγαρία, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν όλα τα ευεργετικά πλεονεκτήματα, που προσφέρει το εκεί επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως ο χαμηλός φόρος και τα φτηνά εργατικά χέρια. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία εντοπίζονται οι λεγόμενες επιχειρήσεις-«μαϊμού» ή επιχειρήσεις-«φαντάσματα», που επιχειρούν να γλιτώσουν φόρους ή αποσκοπούν στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». 

«Τώρα μικρές ή μικρομεσαίες εταιρίες περισσότερο «μεταναστεύουν» είτε με σκοπό τη μετακίνηση της έδρας είτε με τη σύσταση κάποιου υποκαταστήματος»

Το τωρινό φαινόμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, δεν προσιδιάζει στην πρακτική της δεύτερης κατηγορίας επιχειρήσεων, όπως περιγράφεται παραπάνω. «Αυτό που περισσότερο βλέπουμε, τώρα», σημείωσε ο κ. Καζαντζής, «είναι μικρές ή μικρομεσαίες εταιρίες, οι οποίες «μεταναστεύουν», είτε όμως με σκοπό τη μετακίνηση της έδρας, είτε με τη σύσταση κάποιου υποκαταστήματος, για να μπορούν να κινηθούν και στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, να μπορούν δηλαδή να κάνουν συναλλαγές».

«Ανεξάρτητες οικονομικές ζώνες στα βόρεια σύνορα, για να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της «μετανάστευσης» των επιχειρήσεων»

Σε κάθε περίπτωση, για να αναχαιτιστεί το φαινόμενο και για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους της ελληνική πολιτείας και των επιμέρους υπουργείων, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας ευνοϊκής πολιτικής για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την παράλληλη διατήρηση των υπαρχόντων. «Δεν πρέπει να εξοντωθούν αυτοί που υπάρχουν και να έρθουν κάποιοι με ένα αλλοδαπό διαβατήριο και να λειτουργούν στην Ελλάδα με ένα ειδικό καθεστώς», ξεκαθάρισε ο κ. Καζαντζής. «Αυτά πρέπει να τα δει η ελληνική κυβέρνηση και μπορεί να πάρει παραδείγματα από παρόμοιες πρακτικές χωρών, που βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση», επισήμανε, «οι οποίες για να μπορέσουν να ελαφρύνουν την οικονομική κρίση, δημιούργησαν διεξόδους και πιο προνομιακά φορολογικά καθεστώτα». «Δημιούργησαν γενικότερα ειδικά καθεστώτα», συνέχισε, «όπως αυτό που έχουμε προτείνει εμείς σαν Επιμελητήριο, δηλαδή τις ανεξάρτητες οικονομικές ζώνες στα βόρεια σύνορα, όπου θα μπορούν να εγκαθιδρύονται και πολυεθνικές και δικές μας εταιρίες, με ειδικό καθεστώς και με ειδικούς φόρους. Αυτό και θα ενδυναμώσει την τοπική παραγωγή και ταυτόχρονα θα μειώσει την ανεργία σε όλον τον βόρειο άξονά μας, που έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό της αυξημένης ανεργίας και των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών περιοχών». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.