Μεγαλες καταστροφες αφησε το χαλαζι στη Ροδοπη

Έπληξε κυρίως τον Δήμο Ιάσμου και περιοχές των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών

Ολική καταστροφή της παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες, σε επανασπορά τα βαμβάκια

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές από το χαλάζι που έπληξε οικισμούς κυρίως στον Δήμο Ιάσμου, αλλά και σε περιοχές των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπου σε μερικά σημεία η καταστροφή αγγίζει το 80-90%, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμα και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η χαλαζόπτωση της 3ης Μαΐου έπληξε κυρίως τους οικισμούς Μωσαϊκού, Γαλήνης, Διαλαμπής, Αμβροσίας, Πολυάνθου, στον Δήμο Ιάσμου, επηρέασε την περιοχή Αιγείρου στο Δήμο  Κομοτηνής ενώ και στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών παρατηρήθηκε χαλαζόπτωση στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Σαπών και  Πρωτάτου.

Οι έλεγχοι και η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει ήδη, ενώ το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου βρέθηκαν στον οικισμό της Διαλαμπής ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Αχμέτ Οσμάν Πεχλιβάν, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ, καθώς και ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης κ. Δημήτρης Πανταζής μαζί με στελέχη του ΕΛΓΑ.

Καταστροφή για δύο χρονιές

Ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και ο υπεύθυνος του ΕΛΓΑ επισκέφτηκαν και τα σημεία που έπληξε το χαλάζι, όπως τα ακτινίδια του κ. Αντώνη Ρόϊδου, όπου το χαλάζι απογύμνωσε εντελώς τα δέντρα από καρπούς και φύλλα.

Μάλιστα όπως έδειξε, τα δέντρα έχουν απογυμνωθεί εντελώς, ενώ πέρα από την ζημιά στη φετινή παραγωγή, έχουν σπάσει και τα καρποφόρα κλαδιά τα οποία δίνουν  τον καρπό και για του χρόνου, με την παραγωγή δύο χρονιών να φαίνεται ότι έχει χαθεί.

Το μέγεθος του χαλαζιού δεν ήταν πολύ  μεγάλο, σημείωσε, αλλά ήταν πάρα πολύ πυκνό και έπεσε σε δύο φάσεις, με τα χωράφια να πλημμυρίζουν από το νερό και το χαλάζι.

Ο κ. Ρόϊδος, όπως και άλλοι καλλιεργητές ακτινιδίων, έθεσαν και το θέμα του ύψους της αποζημίωσης για την παραγωγή τους, που αλλάζει από περιοχή σε περιοχή της ΠΑΜΘ, μιας και αλλού η προβλεπόμενη απόδοση ανά στρέμμα είναι μεγαλύτερη κατά ένα τόνο, κάτι που επηρεάζει και την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Σε συνεργασία με τους παραγωγούς οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ και τα στελέχη του υποκαταστήματος Αλεξανδρούπολης που έχουν τη γεωγραφική ευθύνη της Θράκης, κάνοντας τις πρώτες επισημάνσεις ζημιών και καταγραφές, διαπίστωσαν ότι πράγματι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο επίκεντρο που εστιάζεται στις περιοχές που επλήγησαν, τόνισε ο κ. Πανταζής.

Ήδη άνοιξαν οι αναγγελίες-ζημιές και θα μπορούν να προσέρχονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ οι παραγωγοί, να δηλώνουν τις καλλιέργειές τους.

Οι καλλιέργειες που κυρίως έχουν πληγεί σε έκταση είναι τα σιτηρά, που έχουν σημαντικές ζημιές, καθώς και τα καλαμπόκια και οι ηλίανθοι.

Εστιάζουν όμως σε πάρα πολύ μεγάλες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, πρωτίστως στα ακτινίδια, όπου η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη.

Διαβεβαίωσε πάντως τους καλλιεργητές πως η υπηρεσία θα σταθεί δίπλα τους όπως κάνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαντλώντας όλο το εύρος του κανονισμού υπέρ του παραγωγού. Θα συνεχίσουν δε να βρίσκονται στο πεδίο των ζημιών και να συνεργάζονται με τους παραγωγούς.

Ευχαρίστησε δε τους τοπικούς φορείς και τους θεσμικούς για την συνεργασία, τονίζοντας πως μαζί με τους παραγωγούς προσπαθούν όλοι μαζί να συμβάλλουν για το  καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βεβαιώνοντας πως θα σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών τους.

Τόνισε πάντως πως τα βαμβάκια που φύτρωσαν και έχουν υποστεί ζημιά, θα προλάβουν την επανασπορά ώστε να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος, ενώ τα καλαμπόκια, παρόλο που έχουν υποστεί αποφύλλωση, δεν φαίνεται πως θα χρειαστεί να κάνουν επανασπορά, παρόλο που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την καλλιέργεια για τον αν θα υπάρξει σοβαρή μείωση παραγωγής ή όχι.

Οι ζημιές όμως στα ακτινίδια και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτες.

Τρόπους προστασίας των καλλιεργειών μελετά η Περιφέρεια ΑΜΘ

Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα συμβάλλει όπως μπορεί για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών, ώστε να έρθει η αποζημίωση  από τον ΕΛΓΑ, σημείωσε ο κ. Τοψίδης, που επισήμανε πως ενώ είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα, η Περιφέρεια μελετά αν μπορέσει να εγκαταστήσει τα λεγόμενα «κανόνια» που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές για τέτοιες περιπτώσεις.

Παράλληλα είναι στον προγραμματισμό τους να χρηματοδοτήσουν την αντιχαλαζική προστασία, που όμως δεν μπορεί να καλύψει όλες τις καλλιέργειες και όλη την Περιφέρεια.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι αγρότες να αποζημιωθούν το συντομότερο και  δίκαια, για αυτό και θα πιέσουν ώστε οι αποζημιώσεις να είναι ανάλογες της παραγωγής, σε ένα σημείο στο οποίο παρατηρούνται ανισότητες από περιοχή σε περιοχή.

«Είναι κάποιες  διαδικασίες οι οποίες πρέπει να  καταγραφούν και να  γίνουν σωστά και αυτό είναι και  μια ευθύνη της περιφέρειας, μαζί με τις υπηρεσίες της ΔΑΟΚ θα τα  δούμε πώς μπορούμε να δούμε καλύτερη  αποζημίωση,  καλύτερη  καταγραφή του προϊόντος» σημείωσε, κάτι το οποίο απαιτεί και καλή συνεργασία.

Σημείωσε πάντως πως θα έρθουν σε επαφή με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ αναμένεται η έλευση του Υπουργού στην Περιφέρεια στο πλαίσιο ημερίδας για την αγροτική πολιτική στην ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα θέσουν θέματα τόσο για τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών, όσο και για τις υποδομές στην περιοχή.

Ήδη άλλωστε η Περιφέρεια προχωρά μια σειρά από μελέτες για να έχει ωριμότητα στην χρηματοδότησή έργων, όπως τους αναδασμούς, αλλά και το φράγμα του Ιάσμου, όπου θέλουν να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των παλιότερων μελετών που έχουν γίνει για το φράγμα.

Στήριξη και από το Δήμο Ιάσμου

Ο Δήμος Ιάσμου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγρότες, και θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, για να βοηθήσει και με τη διαδικασία  της αναγγελίας δήλωσης ζημιών, τόνισε ο κ. Τζανέρ Ιμάμ.

«Το  κακό  έγινε. Το θέμα είναι  να  ενημερωθούν με ποιον τρόπο  μπορούν  να βελτιωθούν οι διαδικασίες ώστε οι αγρότες να είναι  ενημερωμένοι» σημείωσε, τονίζοντας πως τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να επηρεάζουν όλες τις καλλιέργειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.