Αναγκαια η διερευνηση και των «ποιοτικων» χαρακτηριστικων της οικοδομικης δραστηριοτητας στη Θρακη

Πρόταση για τη δημιουργία ομάδας εργασίας θα συζητήσει η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης στην προσεχή συνεδρίασή της

Πρόταση για τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την καταγραφή των «ποιοτικών» χαρακτηριστικών της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θράκη αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Δημήτρη Λουρίκα.

Η πρόταση αυτή θα αφορά στη διερεύνηση της οικοδομικής δραστηριότητας αρχικά στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης πενταετίας με στόχο πέραν των ποσοτικών δεδομένων που ήδη υπάρχουν να διευκρινιστούν τα είδη αυτής και βάσει αυτών να προκύψουν και δεδομένα σε σχέση με την εξέλιξη που θα πρέπει να υπάρχει τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Είθισται άλλωστε η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας να συνδέεται ως μέγεθος με την οικονομική ευημερία και τις δυνατότητες των πολιτών και επιχειρήσεών της, ενώ οι εξελίξεις στον κλάδο συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας των υλικών, πολλές φορές «εντυπώνουν» και την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 25 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Λουρίκας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της πρότασης, τονίζοντας πως είναι σημαντικό πέραν των ποσοτικών δεδομένων για την οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής, όπως ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται κάθε χρόνο, να διερευνηθεί και το περιεχόμενο αυτών, ώστε να γίνει κατανοητό το «αποτύπωμα» αυτών στους ρυθμούς ανάπτυξης μιας περιοχής, τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν αλλά και να καταδείξουν τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής.

Μειοψηφία οι άδειες για νέες ανεγέρσεις

« Το δεδομένο για παράδειγμα ότι το 2023 εκδόθηκαν 750 άδειες έναντι 700 το 2022 είναι σαφώς θετικό ως νούμερο, ωστόσο πρέπει να δούμε από που αυτό προέρχεται και σε τι αφορά. Γιατί όταν μιλάμε για ανάπτυξη στην οικοδομική δραστηριότητα αναφερόμαστε στον αριθμό των νέων οικοδομών, τα καινούργια τετραγωνικά που έρχονται να προστεθούν στα διαθέσιμα μιας περιοχής κ.ο.κ.» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως μια πρώτη ματιά η πλειοψηφία των αδειών που εκδίδονται αφορούν σε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ», κατεδαφίσεις και λοιπές εσωτερικές διαρρυθμίσεις όπως καμιά φορά σήμερα επιβάλλονται από την «άνθιση» των Airbnb, και λιγότερο σε νέες ανεγέρσεις.

Δεδομένα που όπως εξήγησε θα πρέπει να καταγραφούν ώστε σε δεύτερο επίπεδο «να δούμε τι σημαίνουν για την ανάπτυξη της περιοχής, ποια είναι τα προβλήματα, όπως να εντοπίσουμε τους λόγους που κρατούν την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας σε χαμηλά ποσοστά και φυσικά να εντοπίσουμε τις προοπτικές της περιοχής» ώστε να ληφθούν και οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Άλλωστε όπως επισήμανε ο ίδιος τα χαρακτηριστικά αυτά είναι. Απαραίτητα εργαλεία τόσο για το κεντρικό κράτος και τους σχεδιασμούς του όσο και συνολικά για τις κοινωνίες ώστε «να δούμε και να σχεδιάσουμε τις πόλεις του μέλλοντος, να εξακριβώσουμε αν τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια τις “σηκώνουν” και να δούμε τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα».

Άμεσα η εκκίνηση της ψηφιοποίησης των αρχείων των Πολεοδομιών

Βασικό εργαλείο και στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσουν οι νέοι ψηφιακοί φάκελο των ακινήτων, με τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των αρχείων των Πολεοδομιών να ξεκινούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον επόμενο μήνα. Ένα απαραίτητο βήμα τόσο για την «διάσωση» των υφιστάμενων αρχείων που βρίσκονται αντιμέτωπα με την φθορά του χρόνου όσο και έκθετα σε πιθανές φυσικές καταστροφές.

Με πρώτο και κύριο στόχο λοιπόν τη διατήρηση και προστασία των υφιστάμενων αρχείων και δεδομένων των Πολεοδομιών και ακολούθως με τον στόχο της διευκόλυνσης της όλης διαδικασίας ανεύρεσης και διαχείρισης των αρχείων αυτών, από τα στελέχη των υπηρεσιών, τους μηχανικούς αλλά και τους πολίτες, η ψηφιοποίηση όπως εξήγησε ο ίδιος ως διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Η όλη διαδικασία αφορά σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, αν σκεφτεί κανείς ότι αφορά σε υλικό από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έως και το 2018 όταν και άρχισε η ηλεκτρονική κατάθεση των αδειών, ο κύριος όγκος των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.

Μικρό το ενδιαφέρον των μηχανικών της περιοχής για το Μητρώο Προσεισμικού Ελέγχου

Εν εξελίξει βρίσκεται και η διαδικασία κατάθεσης ενδιαφέροντος από μηχανικούς σε όλη τη χώρα για το Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Πρόκειται για το μητρώο των μηχανικών που θα αναλάβουν τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σχολικών και άλλων κτιρίων φορέων που εποπτεύει το ΥΠΑΙΘΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, καθώς παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες έγιναν μετά τον σεισμό στην Τουρκία, ήτοι τον Φλεβάρη του περασμένου έτους, για υποχρεωτικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων και κατά προτεραιότητα των σχολείων, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουρίκας εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή η διαδικασία για την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς αλλά και τα σεμινάρια που απαιτούνται, με τον ίδιο να γνωστοποιεί πως η συμμετοχή στην περιοχή μας είναι μικρότερη της αναμενόμενης και σίγουρη μικρότερη του αναγκαίου αριθμού μηχανικών.

Κι αυτό γιατί η διαδικασία όπως τόνισε απαιτεί πολύ κόσμο, δεδομένου του πλήθους αλλά και του όγκου των κτιρίων που θα πρέπει να ελεγχθούν, αλλά και την πίεση του χρόνου που υπάρχει καθώς η χρηματοδότηση της από το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί την ολοκλήρωσή της εντός ενός έτους.

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους συναδέλφους του μηχανικούς, υπογραμμίζοντας πως όσοι περισσότεροι μηχανικοί απασχοληθούν τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.