Ημεριδα του Δικηγορικου συλλογου Ροδοπης με θεμα «Διαμεσολαβηση και Δικαστικη Μεσολαβηση»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση & Δικαστική Μεσολάβηση» την Παρασκευή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Παπανικολάου. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι ένας εναλλακτικός θεσμός που δίνει τη δυνατότητα να κλείνουν οι υποθέσεις των πολιτών μακριά και δίπλα από τα δικαστήρια με τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή. Ο διαμεσολαβητής είναι ένας δικηγόρος πιστοποιημένος από το υπουργείο δικαιοσύνης που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την εκπαίδευσή του προκειμένου να βοηθήσει τα μέρη να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Μετά την ολοκλήρωση της λύσης υπογράφεται ένα συμφωνητικό το οποίο κατατίθεται στη γραμματεία των δικαστηρίων και αποτελεί τίτλο εκτελεστό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ελάχιστες μέρες, έχει κόστος πολύ μικρό και φτάνει σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι μόνο κοινά αποδεκτό από τα μέρη αλλά είναι και άμεσα εκτελέσιμο και υλοποιήσιμο. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η κ. Εύη Αυλογιάρη, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών προσπάθησε με μια προσομοίωση που έγινε σε πραγματικές συνθήκες με υπόθεση εργασίας να παρουσιάσει πως γίνεται η διαμεσολάβηση.

Γεώργιος Κυμπαρίδης, πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης «Η εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξουμε σε ανθρώπους που μπορούν να παίξουν το ρόλο διαμεσολαβητή γίνεται με αλλαγή φιλοσοφίας»

 

Την ημερίδα διοργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος Ροδόπης στα πλαίσια της επιμόρφωσης των δικηγόρων αλλά και όλου του κοινού για το θεσμό αυτό που είναι νέος στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική έννομη τάξη, ένα θεσμό, όμως, πολύ επίκαιρο μιας και θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό αποτελεί η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης κ. Γεώργιος Κυμπαρίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης του εν λόγω θεσμού αναφέροντας ότι «αυτό το οποίο έχει σημασία στη σημερινή εκδήλωση είναι να παρουσιαστεί η διαμεσολάβηση στους δικηγόρους, που μπορούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να γίνουν διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές στην πράξη. Πρέπει να προωθηθεί αυτό ο θεσμός σε όλους τους νομικούς και υπάρχει σοβαρότατα η σκέψη να επεκταθεί η διαμεσολάβηση και στο επίπεδο της διαπίστευσης και στους φοιτητές της νομικής σχολής. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα αναπτυχθεί στη σημερινή εκδήλωση το νομικό πλαίσιο της διαμεσολάβησης είναι πολύ κατατοπιστική και αποτελεί την πρώτη ευκαιρία και το πρώτο έναυσμα για να προστρέξουμε όλοι σε λογικές που είναι μακριά από τη νοοτροπία που είχαν οι Έλληνες. Η εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξουμε σε ανθρώπους που είναι ανεξάρτητοι που μπορούν να παίξουν το ρόλο διαμεσολαβητή γίνεται με την αλλαγή της φιλοσοφίας. Αυτή την αλλαγή επιζητούμε. Νομίζω ότι θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον μιας και στη Θεσσαλονίκη που είναι κοντά μας υπάρχει κέντρο πιστοποίησης διαμεσολαβητών. Με τέτοιο ενδιαφέρον που υπάρχει φιλοδοξούμε να φτιάξουμε στο μέλλον ένα ακόμη κέντρο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με έδρα την Κομοτηνή, με κύρια πηγή μαθητών του τους φοιτητές».

Νικόλαος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης «Πρέπει να ξεπεράσουμε το συγκρουσιακό, τις μηνύσεις και σαν πολίτες να περάσουμε στο έλα να τα βρούμε»

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος συντόνισε την ημερίδα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο να προωθήσει το νέο αυτό θεσμό της διαμεσολάβησης. «Με τη διαμεσολάβηση έχουμε λύσεις, κερδίζουμε χρόνο, χρήμα και ευτυχισμένους πολίτες οι οποίοι δεν μπαίνουν στον κυκεώνα μιας μακράς δικαστικής αντιδικίας που στο τέλος αυτής άπαντες είναι δυσαρεστημένοι. Το υπουργείο έχει αναλάβει να ενημερώσει τη νομική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα για τα θετικά της διαμεσολάβησης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στην Ελλάδα θα ανταποκριθούν όλοι στο θεσμό της διαμεσολάβησης και θα δουλέψει καλά. Έχουν πιστοποιηθεί 3 εκπαιδευτικά κέντρα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη τους πρώτους 400 εκπαιδευμένος και σε λίγο πιστοποιημένους διαμεσολαβητές και ήδη εκπαιδεύονται ακόμη 200, οι οποίοι σε λίγο, επίσης, θα πιστοποιηθούν. Πρέπει να ξεπεράσουμε το συγκρουσιακό μας, να ξεπεράσουμε τις μηνύσεις και σαν πολίτες να περάσουμε στο έλα να τα βρούμε. Αυτό είναι μια αργή διαδικασία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κυριακή Φελεκίδου, πρόεδρος πρωτοδικών, Προϊσταμένη Διοίκησης Πρωτοδικείου Ροδόπης «Ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στο θεσμό. Είμαστε δικομανείς ως Έλληνες, ενώ αυτή η διαδικασία είναι ταχύτατη»

Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Κυριακή Φελεκίδου, πρόεδρος πρωτοδικών, Προϊσταμένη Διοίκησης Πρωτοδικείου Ροδόπης, η οποία ανέλυσε όλη τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, όπως αυτή γίνεται στο Πρωτοδικείο. «Από το Σεπτέμβριο του 2012 είχαμε κάποιες υποθέσεις διαμεσολάβησης εδώ στη Ροδόπη, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, καθώς δεν ήμασταν πλήρως ενημερωμένοι, γιατί ήταν πάρα πολύ νωρίς. Ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στο θεσμό. Είμαστε δικομανείς ως Έλληνες, προτιμάμε να προσφεύγουμε στα δικαστήρια, ενώ αυτή η διαδικασία είναι ταχύτατη. Βέβαια απαιτείται να υπάρχει συγκατάθεση και των δύο μερών, καθώς ο δικαστής δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιο μέρος να συμμετέχει στη διαδικασία χωρία να το επιθυμεί. Η εμπειρία μου εδώ είναι από δύο υποθέσεις εργατικής πλευράς αλλά δεν υπήρχε η επιθυμία και από τις δύο πλευρές για τη συμμετοχή στο θεσμό», ανέφερε.


Ισμήνη Στεργιανίδου, λέκτορας Νομικής ΔΠΘ «Ένας θεσμός που δεν είναι ακόμα γνωστός ούτε καν σε εμάς του νομικούς. Νομίζω όμως ότι θα διανύσει μια επιτυχή πορεία»

Ομιλήτρια, επίσης, της ημερίδας ήταν η κ. Ισμήνη Στεργιανίδου, λέκτορας Νομικής ΔΠΘ, όπου εισηγήθηκε το κομμάτι του νομοθετικού πλαισίου της διαμεσολάβησης, με το νόμο 3989/2010, ο οποίος θέσπισε και στην Ελλάδα ως εθνικό δίκαιο το θεσμό αυτό. «Είναι κάτι καινούριο αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει σοβαρή ανταπόκριση από τους πολίτες γιατί αφορά τις διαφορές τους που μπορούν να λυθούν με αυτό τον τρόπο και κυρίως τις ιδιωτικές και εμπορικές και όχι δημόσιες υποθέσεις. Με αυτό τον τρόπο θα τους δίνεται μια εναλλακτική λύση πέρα από τη δικαστική διαμάχη. Είναι ένας θεσμός που δεν είναι ακόμα γνωστός ούτε καν σε εμάς του νομικούς. Νομίζω ότι θα διανύσει μια επιτυχή πορεία γιατί οι εποχές ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο και έχει δοκιμαστεί και σε άλλα κράτη της ΕΕ», δήλωσε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.