Ποιο ειναι το νεο οικονομικο τοπιο για τις επιχειρησεις;

Σημαντικό το ενδιαφέρον για την ημερίδα με ομιλητές τον Γιώργο Αυτιά και τον Γιώργο Χριστόπουλο στην Κομοτηνή

Το νέο εργασιακό τοπίο που δημιουργείται για τις επιχειρήσεις με τους τελευταίους νόμους για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό ανέλυσαν το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου οι Γιώργος Αυτιάς και Γιώργος Χριστόπουλος στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και ο Σύλλογος Λογιστών Ροδόπης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, οι εξελίξεις σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι πολλές και τρέχουν συνεχώς, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις κατά την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Για αυτό και είχαν δύο καταξιωμένους ομιλητές με μεγάλη εμπειρία στα θέματα, που όχι μόνο θα ενημερώσουν για τα ζητήματα, αλλά και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Δεσμεύτηκε δε πως οι ενημερώσεις για τους επαγγελματίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Το παρών έδωσε και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους δύο ομιλητές ιδιαίτερα τον κ. Αυτιά, ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Οι πολλές παράμετροι του ασφαλιστικού

Το ασφαλιστικό έχει πολλές παραμέτρους, και με τον τελευταίο νόμο πολλές ευνοϊκές για τον πολίτη σημείωσε ο κ. Αυτιάς. Η πρώτη παράμετρος είναι η αύξηση του μισθού, όχι μόνο όσο αφορά τον κατώτατο μισθό, αλλά τις αυξήσεις στις τριετίες, καθώς και σε 31 επιδόματα, όπως το μητρότητας, της ανεργίας κτλ. που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Το δεύτερο στοιχείο του ασφαλιστικού είναι πως οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν, μπορούν να παίρνουν όλη τη σύνταξη, δίνοντας ένα 10%. Παράλληλα, όσοι χρωστούσαν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είδαν το όριο οφειλών για να πάρει κάποιος σύνταξη να φτάνει τα 30.000 ευρώ, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν να παίρνουν την σύνταξη αποπληρώνοντας και το χρέος τους.

Το τρίτο στοιχείο που ανέδειξε αφορούσε τις γυναίκες, με το επίδομα μητρότητας να λαμβάνουν, πέρα από τους μισθωτούς, οι ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, μαζί με το επίδομα γέννας. Αν η γυναίκα πρέπει να πάει στην εργασία της, τότε για επτά μήνες μπορεί να πάρει το επίδομα και ο σύζυγος, υπό την προϋπόθεση να μην είναι άνεργος.

«Έχουμε πολλά να πούμε, άκουσα μηνύματα από τους κατοίκους, και αυτά θα μεταφερθούν» ανέφερε.

Στα άδυτα του φορολογικού

Μια ανασκόπηση του φορολογικού τοπίου, δίνοντας παραδείγματα για το πώς θα φορολογηθούν με τις νέες διατάξεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έκανε ο  κ. Χριστόπουλος, απαντώντας και σε ερωτήσεις του κοινού.

Όπως ανέφερε, η επιχειρηματικότητα αυτό τον καιρό έχει αρκετά ζητήματα, και θεωρούν σημαντικό να ικανοποιήσουν αυτή την απαίτηση της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, για να αναφερθεί στην αλλαγή του τεκμαρτού εισοδήματος, που στηρίζεται στη λογική ότι ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να βγάζει λιγότερα από ό,τι ένας υπάλληλος στο βασικό μισθό.

Όσο για το αν η αύξηση του βασικού μισθού θα οδηγήσει σε μετάβαση από θέσεις πλήρους εργασίας σε μερικής εργασίας, λόγω της αύξησης του εργοδοτικού κόστους, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε πως το θέμα της εργασίας, θα αντιμετωπίζεται με την ψηφιακή κάρτα αυστηρότερα. Παράλληλα οι εργοδότες έχουν το πλεονέκτημα να αφαιρούν αυτό το κόστος, και πιστεύει πως λίγοι θα επιλέξουν μια κατάσταση αντικανονικότητας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.