Η Δημοκρατικη Συμπαραταξη Γεωτεχνικων βαζει στοχους για ενα ΓΕΩΤΕΕ συγχρονο, δυναμικο και ανανεωμενο

Γιάννης Αμαραντίδης, επικεφαλής της παράταξης: «Για μας η κινητήριος δύναμη του Επιμελητηρίου την επόμενη μέρα, πρέπει να είναι η ενεργή συμμετοχή του κάθε μέλους»

Ενόψει των εκλογών στις 11 Δεκεμβρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι υποψήφιοι για τις εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τα παραρτήματά του ανά την Ελλάδα.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου με τις κάλπες να ανοίγουν στις 8.00 και να κλείνουν στις 18.00. Για το Παράρτημα Θράκης τα εκλογικά τμήματα είναι στα Γραφεία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Οι εκλογείς θα ψηφίσουν για 1) κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, 2) Διοικούσα Επιτροπή παραρτήματος Θράκης, 3) Αντιπροσώπους των κλάδων.

Μία από τις παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων, και ιχθυολόγων της περιοχή μας είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών. Επικεφαλής της για το Παράρτημα Θράκης είναι ο Γεωπόνος και Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γιάννης Αμαραντίδης.

Ο κ. Αμαραντίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος. Όσον αφορά στην εργασιακή του εμπειρία, έχει δουλέψει τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στη Σουηδία. Τίθεται δε στην κρίση των συναδέλφων του για πρώτη φορά.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» πρόκειται για συγγνωστή απόφαση που προέκυψε μετά από ώριμη σκέψη και έρχεται λίγο καιρό μετά τον επαναπατρισμό του, σηματοδοτώντας την ανάγκη ανανέωσης αλλά και στέλνοντας μήνυμα επιστροφής των νέων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα, φέρνοντας μαζί τους νέες γνώσεις, εμπειρίες και μια διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αμαραντίδη αυτή είναι και η λογική με την οποία έχει καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γεωτεχνικών. «Ένα πολύ δυναμικό ψηφοδέλτιο με νέους συναδέλφους που κατεβαίνουν πρώτη φορά» όπως εξήγησε, για να υπογραμμίσει πως «για μας η ανανέωση είναι κάτι που το πιστεύουμε, το έχουμε μέσα μας, και δεν το λέμε απλά για να το λέμε. Το ότι ηγούμαι εγώ αυτής της προσπάθειας το δείχνουμε έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια».

Οι πέντε προτεραιότητες της παράταξης

 Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σταχυολογήσει και τις προτεραιότητες της παράταξης αναφορικά με τη λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ, στεκόμενος σε πέντε σημεία.  «Θέλουμε πρώτα απ’  όλα» μετέφερε «να  δούμε το ΓΕΩΤΕΕ να είναι αντιπροσωπευτικό. Να υπάρχει συμμετοχή τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν απαρτίζονται μόνο από έναν κλάδο ή από ένα επάγγελμα. Άρα θα πρέπει να άρουμε οποιουσδήποτε αποκλεισμούς μπορεί να υπάρχουν. Επίσης χρειάζεται ανανέωση. Θα πρέπει να δώσουμε κάποια κίνητρα, να ενισχύσουμε τα μέλη, να είναι πιο ενεργά, να συμμετέχουν στις διαδικασίες μας, στις συζητήσεις μας, στις ομάδες εργασίας που θέλουμε να κάνουμε. Έτσι θα νοιώσουν κι αυτοί κάτι διαφορετικό, ότι με κάποιον άλλο τρόπο λειτουργεί το ΓΕΩΤΕΕ και αλλιώς διαβουλεύεται. Τρίτο πολύ σημαντικό για μας είναι ότι θα πρέπει να γίνουμε ένα σύγχρονο, ένα καινοτόμο Επιμελητήριο. Αυτό το λέω γιατί θα πρέπει να δούμε και το κομμάτι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να κάνουμε συνεργασίες με ετέρους, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο εξωτερικό. Τέταρτο, πολύ σημαντικό, τα μέλη μας ζητάνε ανταπόδοση σε ό,τι έχει να κάνει με τις εισφορές που δίνουν στο ΓΕΩΤΕΕ. Είναι πολύ δυσαρεστημένα τα μέλη μας, όλων των κλάδων, και λένε ότι δυστυχώς δεν παίρνουμε πίσω σε σχέση με αυτά που προσφέρουμε. Άρα εμείς θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε ανταποδοτικοί. Είτε με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, είτε με ένα πιο σύγχρονο website και κάποιες εφαρμογές ίσως στα κινητά, ώστε να είναι πιο στοχευμένη η πληροφόρηση. Ακόμα να δούμε και  το κομμάτι των θέσεων εργασίας και πώς μπορούν και οι νέοι συνάδελφοι να μπουν στην αγορά εργασίας. Τελευταίο πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι η αγροδιατροφή είναι ένα οικοσύστημα. Θεωρώ εγώ προσωπικά ότι το ΓΕΩΤΕΕ πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να γίνει ο συνδετικός κρίκος αυτούς του οικοσυστήματος μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των γεωτεχνικών. Να προσπαθήσουμε να φέρουμε την έρευνα και στο χωράφι. Πιστεύω ότι το ΓΕΩΤΕΕ μπορεί να αποτελέσει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ ιδρυμάτων και αγροτικού τομέα, αλλά και με άλλους κλάδους όπως είναι της υγείας και του τουρισμού».

«Η παρούσα διοίκηση έχει χάσει το δάσος και κοιτάει το δέντρο»

Έχοντας καταθέσει τις προτεραιότητες της παράταξης ο κ. Αμαραντίδης άσκησε κριτική στην παρούσα διοίκηση του Παραρτήματος Θράκης. Κριτική που όπως εξήγησε δεν εδράζεται σε κάποια στείρα αντιπολιτευτική διάθεση αλλά είναι το καταστάλαγμα των συνομιλιών με διάφορα μέλη του Επιμελητηρίου σε όλο τη Θράκη.

«Η νυν πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος της Θράκης, μου φαίνεται και εμένα προσωπικά, αλλά το λένε απερίφραστα και τα μέλη, έχει χάσει το δάσος και κοιτάει το δέντρο» τόνισε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως «αντί να κοιτάμε την ενεργή συμμετοχή όλων των κλάδων ώστε να νοιώθουν το ΓΕΩΤΕΕ πραγματικά ως το δικό τους σπίτι, εμείς κοιτάμε να κάνουμε κάποιες ενημερώσεις, για παράδειγμα για μέδουσες, ενημερώσεις για  καλλιέργειες, για το πλαγκτόν. Αυτά είναι πολύ καλά θέματα, ενδιαφέροντα και προφανώς εμπίπτουν στον ρόλο του ΓΕΩΤΕΕ, όσον αφορά την ενημέρωση. Αλλά δεν απευθύνονται πρωταρχικά στα μέλη σου, που δεν είναι ούτε το γενικό κοινό, αλλά ούτε και οι αγρότες».

«Δύο δομικά προβλήματα οδηγούν το ΓΕΩΤΕΕ με μαθηματική ακρίβεια είτε στη διάλυση, είτε σε μια επ’ αόριστο απαξίωση»

Παράλληλα τόνισε πως «εμείς θέλουμε να έχουμε ρεαλισμό. Δηλαδή να βλέπουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε ρεαλιστικές και βιώσιμες  λύσεις». «Αυτό το λέω» εξήγησε «γιατί δυστυχώς τα μέλη εκφράζουν πλέον δυο δομικά προβλήματα. Πρώτο, ότι δεν θέλουν να είναι μέρος και να πληρώνουν σε ένα ΓΕΩΤΕΕ που δεν τους προσφέρει τίποτα. Κάτι που είναι μια βόμβα στα θεμέλια του Επιμελητήριου. Δεύτερο οι κλάδοι πέραν των γεωπόνων, θεωρούν ότι δεν ανήκουν, ότι δεν είναι μέρος, ότι δεν είναι το σπίτι τους το ΓΕΩΤΕΕ και ίσως κάνουν και κάποιες κινήσεις για να κάνουν τους δικούς τους συλλόγους».  Τα εν λόγω προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Αμαραντίδη οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια είτε στη διάλυση, είτε σε μια επ’ αόριστο απαξίωση, η οποία συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, εξ ου και πρέπει άμεσα το ΓΕΩΤΕΕ να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και τις προτεραιότητές του ώστε να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

«Να προσφέρουμε στο κάθε μέλος, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κλαδικούς διαχωρισμούς»

Κλείνοντας ο κ. Αμαραντίδης δεν παρέλειψε να απευθύνει προσκλητήριο εκλογικής συμμετοχής προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου τονίζοντας πως «Ο δικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε στο κάθε μέλος, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κλαδικούς διαχωρισμούς. Γιατί κανένας δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια». «Για μας» εξήγησε «η κινητήριος δύναμη του Επιμελητηρίου την επόμενη μέρα, πρέπει να είναι η ενεργή συμμετοχή του κάθε μέλους. Με ανταλλαγή απόψεων, με ανανέωση, με απάντηση στα καθημερινά προβλήματά του. Έτσι θα πορευτούμε με διαφάνεια, ήθος και αξίες. Για το κοινό καλό των μελών μας θα αναλύουμε τα προβλήματα, θα βλέπουμε τις προκλήσεις και θα προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις. Θα πάμε σκαλί σκαλί να χτίσουμε κάτι καλό για τα μέλη μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.