ΔΕΔΔΗΕ: Ερχεται αναβαθμιση δικτυων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης και το ΒΙΟΠΑ Σαπων

Ώστε να αξιοποιήσουν δυνατότητες αυτοπαραγωγής πράσινης ενέργειας

Την ένταξη εννέα έργων του «Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.», στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης της Δράσης 16634 «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», Τμήμα ΙΙ (κωδ. ΟΠΣ ΤΑ 5162019), το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αποφάσισε το ΥΠΑΝ δια της υφυπουργού Άννας Μάνη.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 13.117.425,11 ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων τη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, το ΒΙΟ.ΠΑ. Σαπών, τη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας και τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Σύμφωνα με την κατανομή η επιχορήγηση έργων κατασκευής Υποσταθμών για τη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής ανέρχεται σε 3.103.000 ευρώ και για το ΒΙΟ.ΠΑ. Σαπών  σε 137.200 ευρώ.

Ως ημερομηνία έναρξης υλοποίησης ορίζεται η 18η Μαΐου 2023, η οποία και είναι η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για χρηματοδότηση. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων θα ληφθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της τελευταίας ενέργειας από πλευράς δικαιούχου που αφορά την ολοκλήρωση του έργου και η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει την 30η Ιουνίου 2025.

Για κάθε επενδυτικό σχέδιο, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών αντιστοιχίζεται στο Πεδίο παρέμβασης 029 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-ηλιακή, συνεισφέροντας στους στόχους της κλιματικής αλλαγής του ΕΣΑΑ κατά 100%.

Ουσιαστικά η επένδυση του ΔΕΔΔΗΕ έρχεται να απαντήσει στα συσσωρευμένα αιτήματα βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας κι όχι μόνο για την ενίσχυση των υποδομών, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εκεί ΒΙΠΕ να αξιοποιήσουν δυνατότητες αυτοπαραγωγής πράσινης ενέργειας, net metering κτλ. Πρόσφατες ήταν και πολλές παρεμβάσεις φορέων της περιοχής για την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών του Διαχειριστή ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί τα αιτήματα των εκεί βιομηχανιών για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών κτλ.

Την ικανοποίηση του για την εν λόγω εξέλιξη εξέφρασε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης κάνοντας λόγο για «άλλο ένα βήμα προς την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, στο πλαίσιο της “πράσινης” και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας, ένας στόχος που αποτελεί προτεραιότητά για τη διοίκηση μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.