Στα ορια τους εχουν φτασει οι τουριστικοι πρακτορες της ΠΑΜΘ

Κινητοποίηση στην Κομοτηνή με αφορμή την αθέτηση της υπόσχεσης για μείωση των τελών Κυκλοφορίας

Για συστηματική υποκλοπή του έργου τους μίλησε ο Τάκης Δολιανίτης

Κινητοποίηση με τα λεωφορεία τους πραγματοποίησαν τουριστικοί πράκτορες της περιοχής μας στην Κομοτηνή την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο πανελληνίων κινητοποιήσεων με αφορμή την μη εξομοίωση των  τελών κυκλοφορίας των ειδικών τουριστικών λεωφορείων με  τους λοιπούς συγκοινωνιακούς φορείς, παρά τα υποσχεθέντα από πλευράς της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση βέβαια έρχεται σε μια εποχή που τα τουριστικά λεωφορεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τόσο γενικότερα, μετά τις αλλαγές στην συμπεριφορά των ταξιδιωτών μετά την πανδημία, όσο και ειδικότερα στην περιοχή μας, αλλά και την συστηματική υποκλοπή του έργου τους.

Διαχρονική αδικία τα τέλη

Όπως τόνισε ο κ. Τάκης Δολιανίτης, εκπρόσωπος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία έχουν  την ιδιομορφία να  ανήκουν  σε δυο υπουργεία, στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Αποτέλεσμα είναι μια τρομερή διχογνωμία και μια ανταγωνιστική τάση των  υπουργών, που δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα και πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Την ώρα μάλιστα που αποκλείονται από τις επιδοτήσεις και έχουν συνεχώς υποκλοπή του έργου τους από τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Δολιανίτη, τα τέλη κυκλοφορίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί στο τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται στα 600 ευρώ, ενώ τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και του Αστικού, με τις ίδιες διαστάσεις και χωρητικότητα, πληρώνουν 270  ευρώ.

Όλοι οι Υπουργοί, διαχρονικά, έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και δίνουν διαβεβαιώσεις για την επίλυσή του, όμως και πάλι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Γι’ αυτό ξεκίνησαν «ήπια» τη διαμαρτυρία τους, κινούμενοι στους δρόμους της πόλης και ενημερώνοντας και τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, είναι ωστόσο αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, με κλείσιμο συνόρων και αεροδρομίων, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δολιανίδης που δοθείσης ευκαιρίας σχολίασε πως όσο αφορά στην ΠΑΜΘ, είναι η  μοναδική περιφέρεια που στη σύνθεση της επιτροπής τουρισμού, δεν περιλαμβάνονται ούτε οι ίδιοι, ούτε οι ξενοδόχοι.

Έλλειψη ελέγχων και απομόνωση της Θράκης

Το πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Δολιανίτης, ξεπερνά το θέμα των τελών, που αποτελεί μόνο την κορφή του παγόβουνου της απαξίωσης που δέχεται ο κλάδος από όλες τις πλευρές. Όπως τόνισε, τα Ελληνικά τουριστικά λεωφορεία, όταν ταξιδεύουν στις γειτονικές χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποίηση και ελέγχονται συνεχώς, όμως το ίδιο δεν ισχύει στην Ελλάδα για τα λεωφορεία των κρατών αυτών, παρόλο που η σχετική νομοθεσία υπάρχει. «Οι πάντες φορτώνουν από την Κομοτηνή ελληνικά, τούρκικα, βουλγάρικα λεωφορεία κι εμείς κοιτάμε θεατές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βγείτε στο βαρέλι του τροχονόμου στην Κομοτηνή, στο λιμάνι της  Αλεξανδρούπολης ή στη Λέσχη Αξιωματικών στην Ξάνθη ή στην Καβάλα στις σημαίες, να δείτε πόσα  τουριστικά  λεωφορεία με τούρκικες, βουλγάρικες,  ρουμάνικες, σκοπιανές πινακίδες περνάνε, φορτώνουν,  ξεφορτώνουν και κανείς  δεν ελέγχει κανέναν και τίποτα» ανέφερε.

Και όλα αυτά σε ένα τουριστικό περιβάλλον που έχει αλλάξει άρδην μετά την πανδημία, τόσο λόγω της επιφυλακτικότητας των τουριστών όσο και λόγω της οικονομικής δυσχέρειας. Την ίδια ώρα υπάρχει ανισοτιμία ακόμα και στις τιμές της βενζίνης, ενώ όσοι έχουν λεωφορεία στην ΑΜΘ πρέπει να τα πάνε στη Θεσσαλονίκη για συντήρηση, μιας και δεν υπάρχει πλέον καταρτισμένο συνεργείο στη Θράκη.

Παράλληλα έχουν ακριβύνει τα ξενοδοχεία σε Βουλγαρία και Τουρκία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και η Θράκη είναι απομονωμένη σιδηροδρομικά αλλά ουσιαστικά και αεροπορικά. Χρειάζεται όμως, σύμφωνα με τον κ. Δολιανίτη, να υπάρχει φτηνή συγκοινωνία, όπως με το τρένο, για να έρθει η νεολαία, και να ξεναγηθούν στα διάφορα σημεία και μνημεία του τόπου, αλλά και τουρίστες από τις γειτονικές χώρες που κάνουν ανάλογες εκδρομές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.