Εν αρχη ην το Facebook…

Μόδα ή αποτέλεσμα των ημερών που βιώνουμε; Ο λόγος για τη νέα – πλέον αρκετά δημοφιλή – τάση, των χειροποίητων δημιουργιών κάθε λογής και της ηλεκτρονικής εμπορίας τους, μέσω…facebook.
Η τάση αυτή, έκανε δειλά την πρώτη της εμφάνιση, προ διετίας και σήμερα αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδο πώλησης, μέσω διαδικτύου.
Χειροποίητες δημιουργίες, όπως κοσμήματα, αξεσουάρ, ρούχα, διακοσμητικά ή ακόμα και έπιπλα, δημιουργίες ερασιτεχνών καλλιτεχνών «ανεβαίνουν» και διατίθενται προς πώληση στο facebook, σε ιδιαίτερα οικονομικές – σε σχέση πάντα με τα μαγαζιά – τιμές, με τεράστια ποικιλία αλλά και κατά παραγγελίαν δημιουργίες, δίχως γεωγραφικά εμπόδια και άλλων ειδών «κολλήματα».
Τάση η οποία σε πολλές των περιπτώσεων, έχει εξελιχθεί με μεγάλη επιτυχία και στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, επιτυχημένων και «up to date», τάση η οποία έχει πάνω απ’ όλα δημιουργήσει νέες προοπτικές δημιουργίας και απασχόλησης για τις νεότερες και όχι μόνο γενιές, έχει δημιουργήσει προοπτικές και αισιοδοξία, αντικαθιστώντας ίσως αποτελεσματικά κράτος, ανθρώπους και εκείνες τις «καταστάσεις», σύμφωνα με τις οποίες, τη σήμερον ημέρα, υπάρχει αδυναμία κάποιοι να εκπληρώνουν τις βασικές προς το κοινό υποχρεώσεις τους.
Μόδα ή αναγκαιότητα των ημερών λοιπόν; Για την δική τους άποψη, μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας μίλησαν στον «ΠτΘ» οι Κομοτηναίες, Φρόσω Παπουή και Εύη Μπουτάρα.
Δύο άξιες εκπρόσωποι της νέα γενιάς της πόλης μας, η πρώτη εκ των οποίων παραμένει πιστή σε κάτι που αγαπά, παρά το γεγονός ότι δεν αποκομίζει κάποιο οικονομικό όφελος και η δεύτερη η οποία ρίσκαρε και αποτελεί πλέον μία εκ των ελάχιστων νεότερων γυναικών επιχειρηματιών της Κομοτηνής. Με κοινό τους στοιχείο και έναυσμα επομένως της συζήτησης αυτής, το facebook.

Φρόσω Παπουή, «Το facebook αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο προς εκμετάλλευση»

 

H Φρόσω Παπουή, γέννημα θρέμα Κομοτηναία, ήταν αυτή που μας έδωσε την ιδέα του ρεπορτάζ, με αφορμή της καταπληκτικές της δημιουργίες.
Η Φρόσω, αποφοίτησε πρόσφατα από το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης της Κομοτηνής, ωστόσο όπως δήλωσε η ίδια στον «ΠτΘ» δεν θα ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών της, κυρίως λόγω των δυσκολιών της εποχής, αλλά με την οικογενειακή της επιχείρηση.
Η Φρόσω σήμερα διαθέτει μία σελίδα στο facebook, με το όνομα «DECOUPAGE FROSO» στην οποία ανεβάζει συχνά της δημιουργίες της, αντικείμενα, διακοσμημένα από την ίδια με την μέθοδο «decoupage».
Το Decoupage (Ντεκουπάζ) όπως μας εξήγησε η Φρόσω «αποτελεί μία τεχνική με την οποία διακοσμούμε ένα αντικείμενο κολλώντας ένα μοτίβο χαρτιού πάνω σε μια επιφάνεια. Μπορούμε να διακοσμήσουμε κουτιά, ξύλο, γυαλί, πλαστικό ακόμη και ύφασμα, ενώ το πλέον συνηθισμένο υλικό που χρησιμοποιούμε ως μοτίβο είναι οι χαρτοπετσέτες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές, το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία».
Η ενασχόλησή αυτή αποτελεί απλά ένα χόμπι όπως τονίζει η Φρόσω, «προσωπικά δεν εμπορεύομαι τις δημιουργίες μου. Είναι απλά ένα χόμπι, το οποίο μου αρέσει να μοιράζομαι με γνωστούς και φίλους».

 

Η ενασχόλησή της με το αντικείμενο του Ντεκουπάζ, ξεκίνησε τυχαία μετά την παρακολούθηση ενός μίνι σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό βιβλιοπωλείο της Κομοτηνής. «Από κει και έπειτα, ξεκίνησα να εξασκούμαι μόνη μου και πλέον αποτελεί μία ενασχόληση η οποία με ξεκουράζει και με κάνει να νοιώθω δημιουργική».

 

Όσον αφορά τα έξοδα τα οποία απαιτεί η ενασχόλησή της αυτή και καθώς δεν της αποφέρει κάποιο οικονομικό όφελος, καθότι δεν εμπορεύεται τις δημιουργίες της, η Φρόσω τόνισε πως «η όποια χρηματοδότηση προέρχεται από το προσωπικό μου «κουμπαρά». Αγοράζω ό,τι χρειάζομαι και έχω διαθέσει αρκετά χρήματα, ωστόσο προσωπικά το βλέπω σαν επένδυση. Αντί δηλαδή να επιλέξω να πληρώσω συνδρομή στο γυμναστήριο ή να διαθέσω τα λεφτά αυτά για κάποια άλλη ενασχόληση, επιλέγω να διαθέσω τα χρήματα που διαθέτω στο χόμπι μου. Ένα αντικείμενο που αγαπάω πολύ, στο οποίο αφιερώ νω πολύ χρόνο και το τελικό αποτέλεσμα πάντα με κάνει να νοιώθω όμορφα, εκτός του ότι αποτελεί για εμένα μία διέξοδο από τα όποια προβλήματα και άγχη μου».
Η Φρόσω δήλωσε υπέρμαχος της τάσης αυτής, καθώς θεωρεί πως είτε γίνεται απλά για επίδειξη είτε αποκτά και εμπορικό χαρακτήρα, το facebook πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέσο «προς εκμετάλλευση».

              

«Έχω δει παρόμοια προφίλ στο facebook, κυρίως με χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ αλλά ποτέ, με αντικείμενα πιο «παραδοσιακά» αν θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω έτσι, όπως τα δικά μου. Θεωρώ ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν στραφεί σε αυτή τη μορφή εμπορίου, μέσω facebook – καθώς στην πλειοψηφία τουλάχιστον των περιπτώσεων τα πουλάνε – γιατί αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές μέσο επικοινωνίας, με πολλές δυνατότητες εκμετάλλευσης, εύκολα και απλά, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και «κολλήματα» και μάλιστα με άμεση, αποτελεσματική και ανέξοδη διαφήμιση».

   

Για την Φρόσω όπως δήλωσε δεν υπάρχουν προοπτικές να κάνει το χόμπι της επάγγελμα, καθώς απασχολείται ήδη με κάτι που αγαπά, ωστόσο δήλωσε ευτυχής για την έως τώρα ανταπόκριση των φίλων και γνωστών της και προέτρεψε μικρούς και μεγάλους, να ψάξουν και να ανακαλύψουν τις δικές του διεξόδους.

 

Εύη Μπουτάρα, «Ο λόγος που άνοιξα το μαγαζί ήταν γιατί πολύ απλά δεν ήθελα να δουλέψω πουθενά αλλού»

Η Εύη Μπουτάρα αντιπροσωπεύει αυτούς που τόλμησαν και έκαναν ένα βήμα παραπάνω.
Η Εύη πραγματοποίησε το όνειρό της και έκανε τελικά το χόμπι της επάγγελμα, καθώς μετά την επιτυχία του εγχειρήματος μέσω του facebook, ρίσκαρε και άνοιξε την δική της επιχείρηση, την «La petite boutique» στο κέντρο της Κομοτηνής, με αντικείμενο, φυσικά χειροποίητες δημιουργίες κάθε λογής.
Όπως εξήγησε στον «ΠτΘ» η Εύη, το αντικείμενο αυτό ήταν πάντα το όνειρό της. Σπούδασε σχέδιο μόδας και με το τέλος των σπουδών της επέστρεψε στην Κομοτηνή για να το πραγματοποιήσει.
Όπως εξηγεί η ίδια, η αρχή έγινε και για την ίδια από το facebook, όπου και ξεκίνησε να «εκθέτει» τις δημιουργίες της και εν συνεχεία, βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αποκτήσει το δικό της κατάστημα.
«Το facebook είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αναμφισβήτητα, ξεκίνησα λοιπόν από εκεί, έκανα και μία έκθεση στην Ασούντα και βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου μαγαζί».
Η Εύη αναλαμβάνει την κατασκευή διαφόρων ειδών χειροποίητων δημιουργιών: αξεσουάρ, διακοσμητικά αντικείμενα, ρούχα, όλα σε δικές της πατέντες και σχέδια ή προσωπικές παραγγελίες, σχέδια δηλαδή όπως τα θέλει ο πελάτης.
Για την Εύη το μαγαζί αυτό είναι πλέον η κύρια ασχολία της. Όπως είπε πριν πάρει την απόφαση αυτή, δεν μίλησε με ανθρώπους του χώρου, επιχειρηματίες της περιοχής για τα σχέδιά της αλλά προτίμησε να ρισκάρει και να δοκιμάσει της δυνάμεις της.

 

«Ο λόγος που άνοιξα το μαγαζί ήταν γιατί πολύ απλά δεν ήθελα να δουλέψω πουθενά αλλού. Ακούγεται λίγο «ουτοπικό» αλλά αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω και είπα θα ρισκάρω και όπου βγει. Πήρα το ρίσκο, με δικά μου λεφτά, δίχως την βοήθεια των γονιών μου ή κάποιου άλλου και τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα πάω πολύ καλά. Ξέρω ότι δεν θα γίνω πλούσια μέσα από την δουλειά αυτή, αλλά έκανα μία πολύ καλή αρχή, σε κάτι δικό μου, σε κάτι που αγαπάω και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Είμαι τυχερή».

   

Όσον αφορά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και τις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, η Εύη τόνισε πως απέφυγε να μιλήσει με επαγγελματίες του χώρου.
«Σίγουρα τα πράγματα στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αν ξεκινούσα υπό άλλες συνθήκες και σε άλλη εποχή πιθανόν τα πράγματα να ήταν καλύτερα, αλλά δεν παραπονιέμαι. Αν παρατηρήσει όμως κανείς τι γίνεται στην Κομοτηνή τουλάχιστον, τον τελευταίο καιρό, έχουν ανοίξει πάρα πολλές καφετέριες και νυχτερινά μαγαζιά και το σημαντικότερο είναι γεμάτα. Η αγορά έχει ανοίξει, τουλάχιστον αυτή της διασκέδασης, κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα γίνει και για το εμπόριο. Ο κόσμος, οι επιχειρηματίες, όπως είναι λογικό φοβούνται. Και εγώ άκουσα πολλά πριν ανοίξω το μαγαζί, αλλά αποφάσισα να τα αγνοήσω».

 

Ο χώρος της μόδας, είναι ένας χώρος που- κατά τα κοινώς λεγόμενα- αναπτύσσεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου βρίσκονται δηλαδή όλες οι ευκαιρίες. Για την Εύη η απόφαση να επιστρέψει στην Κομοτηνή, ήταν εύκολη, όπως η ίδια λέει.
«Στην δική μου περίπτωση, η επιστροφή μου ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Υπήρχαν προσωπικοί λόγοι αλλά επίσης και το γεγονός ότι δεν θα μπορούσα να μείνω ποτέ σε μεγάλη πόλη. Αγαπάω την Κομοτηνή και θεωρώ ότι είναι μία πόλη από την οποία δεν λείπει τίποτα».

 

Στην ερώτηση σχετικά με τις χαμένες ίσως ευκαιρίες που μπορεί να προσέφερε η διαμονή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Εύη τόνισε πως δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, «δεν το έψαξε καν». «Προς το παρόν είμαι πολύ ευχαριστημένη με την απόφασή μου. Για μένα δεν υπήρξε δίλημμα, ωστόσο αν είχα μια πολύ καλή πρόταση, σίγουρα θα έφευγα».
Για το μέλλον η νεαρή Κομοτηναία αισιοδοξεί και πάνω απ’ όλα φιλοδοξεί να αναπτύξει την επιχείρησή της, κυρίως όσον αφορά στο κομμάτι των ρούχων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.