Αλλαγες στην υποβολη των επενδυτικων προτασεων

Με στόχο τη διαφάνεια και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας

Τέσσερις αλλαγές ως προς τη διαδικασία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και την αξιολόγησή τους έχει κάνει ο υφυπουργός Οικονομίας και αρμόδιος για τα κοινοτικά κονδύλια Αλέξης Χαρίτσης. Σκοπός είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η μεγαλύτερη διαφάνεια. 

Οι αλλαγές είναι:

• Μείωση του χρόνου και του κόστους υποβολής πρότασης από τους επενδυτές
 
Η πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μόνον και δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικών) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και τη βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια. Αυτό μειώνει κατά πολύ το χρόνο και το κόστος προετοιμασίας και υποβολής μιας πρότασης.
 
• Μείωση του χρόνου και του κόστους αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων
 
Η αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων θα βασιστεί στην ηλεκτρονική υποβαλλόμενη πρόταση. Δε θα γίνει έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για όλα τα υποβαλλόμενα σχέδια πριν από την αξιολόγηση. Τώρα τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται μόνο για τις δυνητικά εντασσόμενες. Στο παρελθόν πριν από την αξιολόγηση γινόταν έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για το σύνολο των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων.
 
• Ουσιαστική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια
 
Δεν αποκλείονται από την αξιολόγηση και την πρόσβαση σε χρηματοδοτούμενους πόρους σημαντικές επενδύσεις για ελλείψεις δικαιολογητικών ήσσονος σημασίας (π.χ. γιατί ένας υποψήφιος δεν επανυπέβαλε μια υπεύθυνη δήλωση με υπογραφή και σφραγίδα σε όλες τις σελίδες εντός της προθεσμίας των 5 ημερών). Αξιολογούνται όλες οι υποβαλλόμενες προτάσεις επί της ουσίας. Εισάγονται νέα κριτήρια, ώστε η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου να είναι ουσιαστική βασιζόμενη σε κριτήρια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και λιγότερο υποκειμενικά. Για παράδειγμα, η καινοτομία αξιολογείται με βάση τεκμήρια αξιολόγησης αυτής από εξειδικευμένους φορείς (ύπαρξης πατέντας, βραβεία καινοτομίας, έγκριση ιδέας από θερμοκοιτίδες, φορείς εκκόλαψης κ.α.).
 
• Μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την αξιολόγηση
 
Η αξιολόγηση θα βασιστεί στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη πρόταση. Κάθε πρόταση αξιολογείται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές και η επιλογή τους γίνεται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών. Για πρώτη φορά αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο για μια Περιφέρεια αποκλείονται από τη κλήρωση για την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν στην συγκεκριμένη Περιφέρεια. Δηλαδή οι αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αξιολογητών της Περιφέρειας Αττικής θα αποκλείονται κατά την ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή αξιολογητή από την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής. Με αυτόν τον τρόπο οι προτάσεις από τους αξιολογητές της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, κ.α., όχι όμως της Αττικής. Οι αξιολογητές δε θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, αλλά ούτε και στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά, προκειμένου να αποφευχθεί η αποκάλυψη της ταυτότητας των επενδυτών στους αξιολογητές. Πρόσβαση δε θα έχει ούτε η Γνωμοδοτική Επιτροπή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.