Α. Μπεμπεκιδης: «Θα υπαρχει μια συνεργασια με εξειδικευμενες προτασεις»

Τη δική τους ιστορία γράφουν τα επιλεγόμενα «παρατηρητήρια» διαφόρων τομέων, που χωρίς ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο ιδρύονται στη λογική του «να ‘χαμε να λέγαμε»…

Τρανό παράδειγμα το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο –όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει- είναι επιφορτισμένο με τη βαριά υποχρέωση να κρατάει… κιάλια και να παρατηρεί τις τιμές καθώς ανηφορίζουν προς τον ουρανό… «Habemus Παρατηρητήριο Απασχόλησης!» θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε ως άλλοι καρδινάλιοι σε Παπική εκλογή, αναπέμποντας λευκό καπνό πάνω από το εργασιακό μαυσωλείο. Στην εργασιακή ταφόπετρα της Θράκης που τη φέρνει μεταξύ των πλέον φτωχότερων Ευρωπαϊκών περιοχών, ανθίζει τώρα ένα «λουλούδι» που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο και προοπτική.

Έτσι, αποταθήκαμε αρχικά στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελο Μπεμπεκίδη, που παρευρέθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη των ομολόγων του από τους πέντε νομούς της Π.Α.Μ.-Θ. με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή κι αφήνοντας τον ίδιο να μας εξηγήσει τα της απόφασης αυτής, ο κ. Μπεμπεκίδης λέει: «Όλα τα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειάς μας ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του κ. Γιαννακίδη και κάναμε κάποιες προτάσεις για καλύτερη συνεργασία και καλύτερα αποτελέσματα. Μέσα σε αυτές –και επειδή έχουμε το Ινστιτούτο Εργασίας της Α.Μ.-Θ. και τους επιστημονικούς συνεργάτες- κάναμε αυτή την πρόταση. Κι αυτό για να αναλάβουν μια δράση οι επιστημονικοί συνεργάτες, ώστε να δούμε και να ιεραρχήσουμε όλα τα προβλήματα και ό,τι προγράμματα βγαίνουν, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας».

«Θέλουμε να είναι ουσιαστικός ο ρόλος του παρατηρητηρίου»

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τι παραπάνω θα φέρει ένα παρατηρητήριο και τι είδους παρέμβαση μπορεί να έχει ενδιαμέσως των υφιστάμενων φορέων –που έτσι κι αλλιώς δείχνουν κι αυτοί να… παρατηρούν- ακούσαμε τον κ. Μπεμπεκίδη να εξηγεί τα εξής: «Αυτό το παρατηρητήριο είναι ανεξάρτητο. Έγινε μια πρόταση και επειδή τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα πηγαίνουν πλέον στην Περιφέρεια, θα υπάρχει μια συνεργασία με εξειδικευμένες προτάσεις από το Ινστιτούτο Εργασίας, για να δούμε πώς μπορούμε να παίξουμε πιο ουσιαστικό ρόλο». Και προσθέτει: «Την 1η Μαρτίου θα γίνει η επόμενη συνάντησή μας με συγκεκριμένες προτάσεις. Στην πρόσφατη συνάντηση στην Περιφέρεια δεν είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις, ήταν μια συνολική συζήτηση. Ωστόσο, τα Εργατικά Κέντρα είχαν συναντηθεί νωρίτερα και μέσα στις προτάσεις μας ήταν κι αυτό το θέμα. Ο Περιφερειάρχης το είδε σωστά και ζήτησε την άμεση συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Εμείς θέλουμε να είναι ουσιαστικός ο ρόλος του παρατηρητηρίου, με συγκεκριμένες και επιστημονικές προτάσεις. Το ζήτημα είναι εκείνοι αποφασίζουν και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη. Εμείς ως Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειας θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να ανακουφιστούν όσα προβλήματα μπορούν».

Γεγονός είναι πάντως ότι στην πρόσφατη σύσκεψη της Κομοτηνής, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έκανε κατ’ αρχή δεκτή την πρόταση για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου. Πεποίθησή μας είναι όμως ότι δεν θα πέσει στην παγίδα του να περιοριστεί εκεί, αλλά θα κινηθεί στην κατεύθυνση όσων ο ίδιος δήλωσε μετά τη σύσκεψη: «Πέρα από την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, αποφασίσαμε να εξετάσουμε και τις αναπτυξιακές προοπτικές για να δημιουργήσουμε την ψυχολογία της αναπτυξιακής ανάταξης».

Παράλληλη συνάντηση του Ε.Κ.Ξ. με Ξυνίδη

Πάνω από δεκαπέντε φορές επανέλαβε τη λέξη «προτάσεις» στη διάρκεια της πεντάλεπτης συνομιλίας μας ο κ. Μπεμπεκίδης. Και βέβαια, οι προτάσεις –που άλλωστε θα έπρεπε να γίνονται μέχρι σήμερα και θα μπορούσαν να γίνονται και δίχως την παρέμβαση του παρατηρητηρίου- δεν αρκούν για να αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση. Μετά από ενενήντα τρία χρόνια από την ίδρυση της Γ.Σ.Ε.Ε., η λέξη «προτάσεις» είναι μία από αυτές που την απαξιώνουν στα μάτια των εργαζομένων και καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη δυσπιστία, ακόμη και εχθρότητα της εργατικής τάξης απέναντι στους συνδικαλιστές. Άλλωστε, η διαμορφούμενη κατάσταση δεν έχει ανάγκη από λόγια και «προτάσεις» της… υπομονής και της «παρηγοριάς στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, αλλά από ουσιαστική προσπάθεια αναστροφής της κατάστασης μέσα από αναπτυξιακές κινήσεις: «Με ευθύνη του Ε.Κ.Ξ. στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ξυνίδη» λέει ο κ. Μπεμπεκίδης: «Και περιμένουμε να μιλήσουμε για τον αναπτυξιακό νόμο και για όλα όσα αφορούν στην περιοχή μας ώστε να δημιουργηθεί κάτι θετικό, αλλά να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας»…

Σημειώνουμε ότι ως προς τις προθέσεις των εμπλεκομένων δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από μέρους μας. Μονάχα η επισήμανση ότι ακόμη και «ο δρόμος προς την κόλαση, είναι στρωμένος από τις αγαθότερες των προθέσεων»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.