«Υποστηριζω οτι πρεπει να γινουν συνενωσεις»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας μίλησε στην εκπομπή του «Ράδιο Παρατηρητής» «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» για τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 8 και 9 Ιουνίου. Ο κ. Λιούρτας κάλεσε μέσα από την εκπομπή τα 5.500 μέλη να ανταποκριθούν και να ψηφίσουν στις κάλπες που θα στηθούν από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ της πρώτης μέρας και από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το βράδυ της δεύτερης.

Ο κ. Λιούρτας είναι επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης».

Για ελλιπείς αρμοδιότητες και για διεκδίκηση της αδειοδοσίας σε μια νέα επιχείρηση έκανε λόγο ο κ. Λιούρτας, δίνοντας ως μόνη διέξοδο στην εποχή της ανταγωνιστικότητας τις συνενώσεις ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις επαγγελματοβιοτεχνών.

ΠτΘ: Τον Δεκέμβρη του 2001 αναλάβατε καθήκοντα προέδρου στο Δ.Σ, επομένως τον περασμένο Δεκέμβρη κλείσατε τέσσερα χρόνια θητείας. Το Δ.Σ. αποτελείται από 21 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν τα 5.500 μέλη. Επομένως, το Επιμελητήριο είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο νομό μετά τους αγρότες…

Κ.Λ.:
Η μεγαλύτερη οργανωμένη οικογένεια του νομού Ροδόπης. Βέβαια, οι αγρότες είναι περισσότεροι, αλλά δεν είναι οργανωμένοι.

ΠτΘ: Αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα με τους αγρότες, δηλαδή προβλήματα οικονομικά, αλλά και ανταγωνισμού, μετά τον πολλαπλασιασμό των πολυκαταστημάτων; Εξάλλου μια διοίκηση έχει την ευθύνη ν’ αντιμετωπίζει τα δύσκολα.

Κ.Λ.:
Νομίζω ότι δεν διαφέρουμε πολύ από τους αγρότες, γιατί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά τους θα επηρεαστεί και η δική μας. Ο πρωτογενής με το δευτερογενή τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τους αγρότες έχει μεγάλο αντίκτυπο στον επαγγελματία και τον βιοτέχνη και θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι το 2005 έκλεισαν 254 καταστήματα. Αυτό προήλθε από τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών και από την αύξηση των πολυκαταστημάτων στο Ν. Ροδόπης. Όπως φαίνεται, τα πολυκαταστήματα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο και μάλιστα χθες γνωμοδοτήσαμε για ένα νέο πολυκατάστημα το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες τη λειτουργία του. Κάποια στιγμή θα γίνουμε μια πόλη με πολυκαταστήματα και τα 5.500 άτομα θα βγουν στο μεροκάματο, αλλά πού θα το βρουν. Από το 1994 μέχρι το 2004, 2.033 επιχειρήσεις συναφείς με τα σούπερ μάρκετ έκλεισαν, γιατί ο μπακάλης της γειτονιάς δεν μπορούσε να πολεμήσει τα μεγάλα μάρκετ.

ΠτΘ: Ένας θεσμοθετημένος από το κράτος φορέας, όπως είναι το Επιμελητήριο, μπορεί να παρέμβη σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των μελών του και να γνωμοδοτήσει για την ίδρυση ενός νέου πολυκαταστήματος. Η δύναμη, επομένως, κ. Λιούρτα είναι μικρή παρά το μεγάλο αριθμό των μελών;

Κ.Λ.:
Έτσι ακριβώς. Τα υπουργεία επαναλαμβάνουν ότι είμαστε γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Δυστυχώς, όμως, δεν μας δίνουν αρμοδιότητες. Επί χρόνια προσπαθούσαμε να πάρουμε την εγγυοδοσία και την αδειοδοσία, αλλά δεν τα καταφέραμε. Το 2004 έγινε κάτι για την εγγυοδοσία, αλλά είναι ένα δυσλειτουργικό φαινόμενο και θέλει πάρα πολύ δουλειά για να ενταχθεί κάποιος μικροεπαγγελματίας. Απαιτήσαμε επανειλημμένα να πάρουμε και την αδειοδοσία, γιατί είναι αδιανόητο για ένα μικροκατάστημα που ανοίγει στην περιοχή μας να είναι όλοι υπεύθυνοι, πλην ημών. Στο Επιμελητήριο έρχεται απλά για ν’ ανακοινώσει ότι έγινε επαγγελματίας και να εγγραφεί.

Η τιμή κατά της ποιότητας

ΠτΘ: Υποθέτω, σαν καταναλωτής, ότι το μόνο όπλο που διαθέτει βραχυπρόθεσμα ένας επαγγελματίας, που δραστηριοποιείται σε μια μικρή κοινωνία, είναι η ποιότητα και το διαφορετικό. Για παράδειγμα, αν θέλω να κάνω κάγκελα για το μπαλκόνι μου μπορώ ν’ απευθυνθώ σε κάποιον επαγγελματία και να ζητήσω κάτι συγκεκριμένο. Πόσο καιρό μπορεί να λειτουργήσει ακόμη το αίτημα του καταναλωτή για διαφορετικό;

Κ.Λ.:
Πιστεύω ότι ήδη στην Ευρώπη άρχισαν να εμφανίζονται τα μικροκαταστήματα. Το ανώνυμο και το απρόσωπο που βιώνει κάθε νοικοκυρά στο μεγάλο μάρκετ όπου κανείς δε λέει καλημέρα σιγά – σιγά θα εξαλειφθεί.

Δεν είναι δυνατόν, για να επιστρέψω στο παράδειγμά σας, να έχετε την ίδια ποιότητα για τα κάγκελα του μπαλκονιού σας από έναν τεχνίτη και από ένα εργοστάσιο. Βέβαια, τα έτοιμα είναι πιο φθηνά γιατί πρόκειται για μαζική παραγωγή, αλλά δεν έχει την ποιότητα του χειροποίητου. Αν θέλουμε κάτι ιδιαίτερο θα πάμε στο μάστορα.

Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες αντιμετωπίζουν προβλήματα γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι πρέπει να γίνουν συνενώσεις. Δεν είναι δυνατόν να είναι 1.500 οι βιοτέχνες και να έχουμε 1.500 καταστήματα. Είμαστε 189 μαραγκοί και 11 ταπετσιέρηδες. Καίνε 200 λάμπες συνολικά για να δουλέψουν 200 άτομα, ενώ θα μπορούσαν να δουλεύουν πέντε άτομα με μία λάμπα. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν ακόμη οι βιοτέχνες, αλλά θα έρθει καιρός που θα το κατανοήσουν και θα προχωρήσουν σε συνενώσεις. Πρέπει να μειώσουμε το κόστος και τα λειτουργικά έξοδα. Να εξηγήσω ότι 200 μαραγκοί θέλουν 200 κορδέλες ενώ μας χρειάζονται πέντε. Αν συγκεντρωθούμε 10 μαραγκοί κάνουμε ένα μαγαζί, κανένας μεγάλος όμιλος δε θα μπορέσει να έρθει στην περιοχή μας. Σήμερα, δημιουργούν άνθρωποι πολυκαταστήματα μέσα στο νομό.

ΠτΘ: Μιλάτε για μικρές συνεταιριστικές δομές, ικανές ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας άλλης εποχής στην οικονομία;

Κ.Λ.:
Ακριβώς και αν δεν κάνουμε κάτι παρόμοιο δεν θα πάμε καθόλου καλά.

ΠτΘ: Μια και αναφερθήκατε στα έπιπλα θα μού επιτρέψετε δυο παρατηρήσεις από την προσωπική μου εμπειρία. Όταν χρειάστηκε να παραγγείλω μια μικρή κατασκευή για το μπάνιο περίμενα περισσότερο από δυο μήνες τον μαραγκό να μού το ετοιμάσει. Έγινε κάτι όμορφο αλλά απλό, χωρίς πολύ δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαραγκοί, οι ηλεκτρολόγοι που αναζητούμε κατά καιρούς έχουν δουλειά. Επίσης, σε μια μονάδα επίπλου της Ξάνθης συνάντησα μια εξαιρετική μονάδα για την κατασκευή χειροποίητου επίπλου η οποία δεν λειτουργούσε γιατί δεν υπήρχαν τεχνίτες. Μπορούμε να μιλάμε για μονάδες ντόπιων επαγγελματιών που μπορούν να υπόσχονται ποιότητα όταν δεν υπάρχει συνέχεια στους τεχνίτες γιατί οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν;

Κ.Λ.:
Αυτό είναι το πρόβλημα, τείνει όμως να εξαλειφθεί. Τα παιδιά μπορούν τελειώνοντας το γυμνάσιο να γίνουν μαραγκοί, υδραυλικοί. Σήμερα, στην Κομοτηνή οι ψυκτικοί είναι 2 – 3 και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό. Αλλά δεν επιλέγουν να γίνουν ψυκτικοί.

Αντί κάποιος να είναι άνεργος πτυχιούχος θα μπορούσε να επιλέξει κάποια τέχνη από τις 157 που έχει μια οικοδομή και να είναι περιζήτητος.

Από την άλλη, ο κόσμος σχολιάζει ότι οι τεχνίτες είναι ακριβοί. Εφόσον όμως τους παρακαλάνε είναι φυσικό να βάλουν πιο πάνω τις τιμές.

ΠτΘ: Από την εμπειρία σας στη διοίκηση και την αγορά θεωρείτε ότι το Επιμελητήριο όχι μόνο μέσα από το Δ.Σ. αλλά και από τους ανθρώπους του, μπορεί να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα Επαγγελματικά Λύκεια που ιδρύονται τώρα, με τα ΙΕΚ έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η πόλη της Κομοτηνής χρειάζεται για παράδειγμα 50 ψυκτικούς, 20 ξυλουργούς κ.ο.κ. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά από αγροτικές οικογένειες που δεν έχουν επαγγελματικό μέλλον γιατί ο καπνός ή κάποιες άλλες καλλιέργειες δεν έχουν μέλλον. Αν όμως επιλέξουν κάποια επαγγελματική κατεύθυνση θα έχουν απασχόληση και κοινωνική αναγνώριση και δε θα είναι άνεργοι που θα καταφεύγουν στην Ολλανδία για το μεροκάματο.

Κ.Λ.:
Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός από την πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε όλοι άναρχα. Θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει. Πριν 4,5 χρόνια που αναλάβαμε τη διοίκηση βρήκαμε μια απραξία, με την έννοια ότι το Επιμελητήριο δεν είχε το δικαίωμα να κάνει ένα βήμα μπροστά. Εμείς καταφέραμε την απραξία να την μετατρέψουμε σε κινητικότητα. Εάν η πολιτεία μας δώσει το δικαίωμα αυτή την κινητικότητα να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος των μελών μας τότε θα έχουμε αποτελέσματα. Δε θέλουν να δώσουν εξουσία στα Επιμελητήρια διότι αν δώσουν εξουσία θα χάσουν κάτι από τη δύναμή τους. Και ποιοι είναι αυτοί; Από τις κυβερνήσεις μέχρι τους τελευταίους ενδιάμεσους.

Τα τελευταία 4 χρόνια, το μήνυμα που θελήσαμε να περάσουμε είναι ότι πρέπει κάποιος να είναι γραμμένος στο Επιμελητήριο, να ενεργοποιηθεί. Θέσαμε ως στόχο να εισπράξουμε από κάθε μέλος μας 100 δρχ. και να του επιστρέψουμε 101 δρχ. κι αυτό το πετύχαμε με τη συμμετοχή στις εκθέσεις, με την εκπτωτική κάρτα μέλους, με την ασφάλεια στο Διαβαλκανικό Κέντρο.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: προχθές, ένας φίλος πήγε στο Διαβαλκανικό και του ζήτησαν 3.000 ευρώ. Φεύγοντας, θυμήθηκε την κάρτα κι όταν ρώτησε του εξήγησαν ότι έχει έκπτωση 30% και του επέστρεψαν 900 ευρώ.

ΠτΘ: Τα περισσότερα μέλη όμως δεν πήγαν να πάρουν την κάρτα και μάλιστα μαθαίνω ότι κάποιοι θέλουν να την πάρουν τις μέρες των εκλογών…

Κ.Λ.:
Θα πρέπει να ξέρουν από τώρα ότι την παραμονή των εκλογών και τις δυο μέρες που διαρκούν το ΕΒΕΡ θα είναι κλειστό. Θα λειτουργεί μόνο η αίθουσα των εκλογών. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, αλλά το Επιμελητήριό μας έπρεπε να βγει από την αφάνεια, να δραστηριοποιηθεί.

Έκθεση «ΘΡΑΚΗ»

ΠτΘ: κ. Λιούρτα, στην έκθεση «ΘΡΑΚΗ» όπως είπατε στη συνέντευξη τύπου έχουμε συνηθίσει να ανακοινώνονται ονόματα υπουργών που θα έρθουν στα εγκαίνια και να μην έρχονται. ..

Κ.Λ.:
Από τους 10 που αναφέρονται έρχονται οι 2 κι αυτό το θεωρώ κοροϊδία. Πίστεψα ότι ο κ. Σιούφας θα ερχόταν. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην έκθεση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα επιμελητήρια. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν επιμελητήρια που σαμποτάρουν την έκθεση.

Θα μπορούσε μέσα από την έκθεση ν’ αναπτυχθεί κι ενός είδους τουρισμού για τις τέσσερις μέρες που διαρκεί. Αυτό όμως δεν το πετύχαμε γιατί βλέπουμε να διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη και μια εκθεσούλα στην Ξάνθη, στο γήπεδο. Η Καβάλα τραβάει το δρόμο της, η Δράμα το ίδιο. Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν με κάποια δις κι έπρεπε να στηρίξουν τις εκθέσεις.

Το ΕΒΕΡ στήριξε αυτές τις εκθέσεις της Κομοτηνής. Για μια χρονιά δώσαμε 15.000 ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση.

Φέτος, δεν έχουμε πάρει μέρος σαν Επιμελητήριο. Πέρυσι, δίναμε 200 ευρώ στο κάθε μέλος μας ενίσχυση για να συμμετάσχει και δεν ανταποκρίθηκε κανείς, δεν ήρθε ούτε ένας να ζητήσει τα χρήματα.

Αγοράσαμε 200 τ.μ. ως Επιμελητήριο και παρακαλούσαμε για να το γεμίσουμε, γι’ αυτό και πριμοδοτούμε τα μέλη μας με 200 ευρώ. Για να πετύχει η έκθεση θα πρέπει να τη στηρίξει η ΔΕΘ, το ΔΕΚΑΜΑΘ και τα Επιμελητήρια. Οι γείτονες την χαρακτηρίζουν η έκθεση της Ροδόπης, ενώ η «ΘΡΑΚΗ» είναι η έκθεση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η έκθεση τελειώνει στις 28 Μαΐου. Στις 29 του μήνα θα πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία της επόμενης έκθεσης, αφού γίνει ο απολογισμός. Θα πρέπει να μελετήσουμε τι πήγε και δεν πήγε καλά, να αποβάλουμε τα αρνητικά και να σχεδιάσουμε τα θετικά. Αρκεί να σας πω ότι ήθελα να λάβω μέρος στην έκθεση και 20 μέρες πριν δεν είχα τα χαρτιά στα χέρια μου, γιατί ο ένας έλεγε θα τα στείλει η ΔΕΘ και ο άλλος το ΔΕΚΑΜΑΘ.

ΠτΘ: κ. Λιούρτα, στην φετινή έκθεση συμμετέχουν 32 εκθέτες από τη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 117. Προφανώς ενισχύθηκαν οι εκτός των τειχών.

Κ.Λ.:
Έχουμε όμως και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Πέρυσι συμμετείχε και ο δήμος Κομοτηνής. Τι να κάνουμε το δήμο Κομοτηνής στην έκθεση, τι να το κάνουμε το Εργοστάσιο Ζάχαρης; Δεν θέλουμε να γεμίσει η έκθεση από τους φορείς, αλλά από επαγγελματίες. Θα λάβει μέρος και η περιφέρεια για να μη μείνει άδειο το περίπτερο και η αυτοδιοίκηση. Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στην έκθεση. Θα μπορούσαν να βρίσκονται όλοι μαζί σ’ ένα γραφείο και να απευθυνόμαστε σ’ αυτούς όταν θέλουμε.

Τι να διαφημίσει η νομαρχία και οι δημοτικές αρχές;

ΠτΘ: Να επιστρέψουμε στις εκλογές που απευθύνονται σε όλα τα μέλη του ΕΒΕΡ. Αρκετοί από τους υποψηφίους συμμετέχουν ήδη στη διοίκηση και ανάμεσά τους είναι και τέσσερις γυναίκες.

Κ.Λ.:
Στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε 7 γυναίκες υποψήφιες και θα ήταν χαρά μας αν έβγαιναν όλες. Είμαι υπέρ των γυναικών γιατί μπορούν να ομορφύνουν τα πράγματα.

Επιμελητήριο κι αυτοδιοίκηση

ΠτΘ: Και να δώσουν λύσεις, μια άλλη άποψη.

Κ.Λ.:
Έχουμε μια άριστη συνεργασία και με τις τέσσερις γυναίκες και πιστεύω ότι και στη νέα διοίκηση θα έχουμε γυναίκες. Στις προηγούμενες εκλογές τα ψηφοδέλτια ήταν τρία και το επιμελητήριο διοικήθηκε από τρεις διαφορετικές φωνές. Δυσκολευτήκαμε πολύ αυτά τα τέσσερα χρόνια γιατί είχαμε διαφορετικές φωνές και μάλιστα αντιπολιτευτικές. Κάποια στιγμή ο ένας συνδυασμός, του Φίλη Γεωργιάδη κατάλαβε ότι δεν πετυχαίνει τίποτε με το να γίνει ο τρίτος πόλος και πράγματι ενωθήκαμε. Στο ψηφοδέλτιό του ήταν ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, ο Γιάννης Λάπατας, η Μαρία Στεπάνη, ο Μεμέτ Σουρεγιά και ο Χασάν Χατζησουλεϊμάν, ο οποίος δεν λαμβάνει μέρος σ’ αυτές τις εκλογές.

Με τη νέα διοίκηση εύχομαι να πάμε το επιμελητήριο ακόμη πιο δυνατά και ψηλά. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε γιατί τα στελέχη μας είναι ικανά, γνωστά και άτομα της πιάτσας.

Θα παρακαλούσα να έρθουν όλα τα μέλη μας να ψηφίσουν γι’ αυτό και οι εκλογές διαρκούν δυο μέρες, ενώ κάποτε διεξάγονταν σε μια ώρα. Οι κάλπες ανοίγουν την Πέμπτη στις 6.00 το πρωί και κλείνουν στις 9.00 το βράδυ και από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το βράδυ της δεύτερης, εκτός αν δεν προλάβουν να ψηφίσουν όλοι. Θα έχουμε 6 – 7 κάλπες. Τους καλώ να ψηφίσουν για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του επαγγελματία και του βιοτέχνη.

Είμαστε μια δύναμη 5.500 ανθρώπων στην περιοχή και κάποια στιγμή μπορούμε να βγάλουμε και κυβέρνηση, μαζί με τις γυναίκες, τα παιδιά μας και τους εργαζομένους μας. Αυτή τη φορά, πιστεύω ότι θα υπάρχουν στα ψηφοδέλτια της νομαρχίας και της δημαρχίας επαγγελματίες τους οποίους θα τους στηρίξουμε, για να καταλάβουν όλοι ότι κι εμείς είμαστε εδώ.

ΠτΘ: Θ’ αφήνατε την καρέκλα του προέδρου για να γίνετε δημοτικός σύμβουλος ή αντιδήμαρχος;

Κ.Λ.:
Αυτή τη στιγμή με απασχολεί μόνο το Επιμελητήριο. Δε μπορώ να ξέρω τι θα κάνω μεθαύριο. Αυτή τη στιγμή δεν συζητώ τίποτε και το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να γίνουν οι εκλογές στο ΕΒΕΡ. Από κει και πέρα, όποιος κι αν είναι υποψήφιος από το ψηφοδέλτιό μας ή από τον άλλο συνδυασμό στις επόμενες εκλογές θα στηριχτεί από όλους και να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε αγώνα είτε είναι για το δήμο είτε για τη νομαρχία.

ΠτΘ: κ. Λιούρτα, σας ευχαριστώ πολύ.

Κ.Λ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.