Νεα συγκρουση για τις εκπτωσεις στα αντιπλημμυρικα σε Εβρο και Ροδοπη

Κατηγορίες από την μείζονα αντιπολίτευση για μικρές εκπτώσεις στα έργα

Προτεραιότητα η διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, αντέτεινε ο Περιφερειάρχης

Επανήλθε σε δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας το θέμα των εκπτώσεων στα αντιπλημμυρικά έργα, με την παράταξη της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης αυτή τη φορά να θέτει το ζήτημα στην Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής που έλαβε χώρα την Τετάρτη 24 Απριλίου στην Κομοτηνή.

Με την ερώτηση, την οποία ανέπτυξε αναλυτικά ο επικεφαλής κ. Χρήστος Μέτιος, καταγγέλλοντας πως η νέα διοίκηση της Περιφέρειας για αντιπλημμυρικά έργα επέλεξε σκοπίμως να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες και όχι την ουσιαστική ευχέρεια που της παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα την κατοχύρωση δύο έργων σε προεπιλεγμένους μειοδότες ανάδοχους με χαμηλές εκπτώσεις, 1,8% και 5,36%, σε αντίθεση με προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες που κινήθηκαν από την δική τους διοίκηση και υπήρξαν υψηλότατες εκπτώσεις από 38,16% μέχρι  48,47%.

Αν οι εκπτώσεις ήταν αντίστοιχες με αυτές των άλλων έργων, το όφελος του Ελληνικού Δημοσίου θα ξεπερνούσε τα 1,3 εκ ευρώ σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ ευρώ, μιλώντας για ολισθηρό δρόμο που ακολουθείται.

Προτεραιότητα η ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης επανέλαβε, όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη φορά που είχε τεθεί το θέμα για το αντιπλημμυρικό στον Έβρο, πως ακολούθησαν την κατεπείγουσα διαδικασία, για ένα έργο το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια, όμως ο κίνδυνος από την μη υλοποίησή του αυξήθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου στον Έβρο, καλώντας τεχνικές εταιρείες με το μικρότερο ανεκτέλεστο ποσοστό έργων, ώστε να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών.

Όσο για το δεύτερο έργο, που αφορούσε τον ποταμό Λίσσο στη Ροδόπη, ακολούθησαν την διαδικασία που είχαν ξεκινήσει η διοίκηση του κ. Μέτιου, λίγο πριν την αλλαγή της διοίκησης, καλώντας ξανά τις τρείς οικονομικούς φορείς που είχαν κληθεί.

Επισήμανε δε πως στην σύγκριση των εκπτώσεων από τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση γίνεται επιλεκτική αναφορά στις εκπτώσεις στα έργα, μιλώντας για έργα που απεντάχθηκαν ή κινδυνεύουν να απενταχθούν λόγω κακών χειρισμών της προηγούμενης διοίκησης, αναφερόμενος στο έργο μίσθωσης μηχανημάτων για εργασίες καθαρισμών σε ποταμούς και ρέματα, όπου η διαδικασία που ακολουθήθηκε κρίθηκε μη σύννομη από την αρμόδια επιτροπή.

Παρόλα αυτά η νέα διοίκηση, τόνισε ο κ. Τοψίδης, έχει προβεί στις ενέργειες για να εξασφαλίσει την υλοποίησή του. «Για την δική μας διοίκηση η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του ζωικού κεφαλαίου είναι προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος, λόγω της καθυστέρησης της υλοποίησης των έργων θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από έργα στα οποία είχε γίνει η επιλογή της ανάθεσης με διαδικασία διαπραγμάτευσης, που επίσης είχαν πολύ μικρές εκπτώσεις.

Στόχος τους θέλουν να θωρακίσουν την Περιφέρεια, δεν θα επιτρέψουν καθυστέρηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως δεν θέλει να προχωρήσουν τα έργα, να χαθούν ανθρώπινες ζωές και σε αυτό επενδύουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.