Το Διεθνες Δικαστηριο Χαγης διατασσει το Ισραηλ να λαβει ολα τα μετρα για να προλαβει πραξεις γενοκτονιας στην Γαζα

Αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε προκαταρκτική ετυμηγορία του στην υπόθεση που έχει φέρει ενώπιόν του η Νότια Αφρική σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει “πράξεις γενοκτονίας” στην Γάζα.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, η οποία θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

«Χάγη και κουραφέξαλα», η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ

Από την άλλη πλευρά, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.