«Υπηρξα σε ολη μου τη ζωη ακριτας στις ιδεες και τους αγωνες»

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο αμφιθέατρο του νεόδμητου κτηρίου της νομικής σχολής στην Κομοτηνή, η αναγόρευση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών κυρίου Ευάγγελου Κρουσταλάκη, σε επίτιμο διδάκτορα της νομικής σχολής του Δ.Π.Θ.

Με θερμά λόγια μίλησαν για το εξέχοντα έλληνα δικαστικό λειτουργό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Σιμόπουλος και ο καθηγητής Ιωάννης Σχινάς, πρόεδρος της νομικής σχολής, ενώ αναφορά στο έργο του και το βιογραφικό του έκανε ο Αντιπρύτανης Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης.

«Ο καλός δικαστής είναι καλός νομικός και ο κορυφαίος δικαστής είναι κορυφαίος νομικός και αυτό είναι το στίγμα του Βαγγέλη Κρουσταλάκη ως δικαστή», δίνοντας έμφαση στα λεγόμενα του ο Πρόεδρος της νομικής σχολής.

Σε άλλο σημείο της προσφώνησης του ο κύριος Σχινάς τόνισε ότι «ο πνευματικός άνθρωπος δεν αρκεί να είναι διανοούμενος, χρειάζεται να είναι οραματιστής και ουμανιστής και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Ευάγγελος Κρουσταλάκης».

Ο σημερινός αντιπρόεδρος εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1962.

Από το 1965-1976 υπηρέτησε ως πρωτοδίκης στα πρωτοδικεία Πατρών και Αθηνών, από το 1976-1979 ως πρόεδρος πρωτοδικών στην Άμφισσα και την Αθήνα και τον Μάιο του 1979 προήχθη σε εφέτη. Με την ιδιώτη αυτή υπηρέτησε στα Εφετεία, Πατρών, Πειραιά και Αθηνών και το 1990 προήχθη σε Πρόεδρο Εφετών. Τον Αύγουστο του 1992 προήχθη σε Αεροπαγίτη και υπηρέτησε επί έξη χρόνια στο τμήμα εργατικών διαφορών, τον δε Ιούνιο του 1998 σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, όπου υπηρετεί μέχρι τώρα ως επικεφαλής του πέμπτου και από τη νέα περίοδο επικεφαλής του έκτου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Τον Νοέμβριο του 1988 η ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, τον όρισε ειδικό Εφέτη ανακριτή στην υπόθεση «Κοσκωτά».

Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Συντονισμού και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 1978-80, ενώ του ανετέθη η μετάφραση του παραγώγου κοινοτικού δικαίου στην Ελληνική γλώσσα.

Επίσης υπήρξε μέλος της ομάδας μετάφρασης του Αστικού Κώδικα στη Δημοτική γλώσσα, της επιτροπής συντάξεως νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ε.Ε για την κατάρτιση του σχεδίου σύμβασης της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας και μέλος σε Δ.Σ πληθώρας οργανισμών και επιστημονικών επιτροπών.

Γνώμονας της παρουσίας του Ευάγγελου Κρουσταλάκη στον Άρειο Πάγο σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Χαραλάμπακη, υπήρξε η θέση του ότι οι ιδιωτικές διαφορές είναι το κατεξοχήν πεδίο όπου η δικαιοσύνη καλείται να παίξει έναν έντονο κοινωνικό ρόλο, γεγονός που έχει να κάνει με τις φιλελεύθερες και ουμανιστικές αντιλήψεις που τον συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της 40 άχρονης καριέρας του.

Αμέσως μετά την αναγόρευσή του, ο κύριος Κρουσταλάκης μίλησε με θέμα «Πορεία προς την ορθή δικανική κρίση: η εναγώνια προσπάθεια του δικαστή»

Ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την τιμή που του έγινε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους καθηγητές του Πανεπιστήμιου που πρότειναν την αναγόρευσή του. Τόνισε δε ότι σε όλη του τη ζωή υπήρξε ακρίτας, στις ιδέες και στους αγώνες του.

Αναφερόμενος στο έργο του δικαστικού λειτουργού, το χαρακτήρισε υπεράνθρωπο.

«Η αποστολή του δικαστή συνίσταται στην εφαρμογή των κανόνων δικαίου» είπε ο κύριος Κρουσταλάκης και πρόσθεσε ότι σωστή εφαρμογή του δικαίου σημαίνει δικανική επιλογή και υπαγωγή στους δικαιϊκούς κανόνες που είναι κοινωνικά ωφέλιμοι και γίνονται κοινωνικά αποδεκτοί. Ο Δικαστής δεν πρέπει να παραμένει ξένος προς τα ανθρώπινα προβλήματα, ούτε να παραβλέπει τα προβλήματα της κοινωνίας. Ένας δικαστής αρνητής της κοινωνίας, δεν θα δίκαζε με βάση το αξίωμα ότι οι νόμοι γίνονται για να υπηρετούν τον άνθρωπο, αλλά θα εφάρμοζε την αρχή ότι οι άνθρωποι υπάρχουν για να υπηρετούν το νόμο».

Τέλος ο κύριος Κρουσταλάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις σύγχρονες δυσκολίες που υπάρχουν στην απονομή της δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και για την εισαγόμενη και διεθνή παρανομία τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού που τα περιέγραψε ως φαινόμενα που θέτουν νέα προβλήματα ενώπιον του Δικαστή, όπως βέβαια και η Τρομοκρατία που θέτει νέα ζητήματα ασφάλεια και ποινικής μεταχείρισης των λεγόμενων, τρομοκρατών.

Ξεκαθάρισε όμως ότι ο δικαστής οφείλει να προστατεύει τις κοινωνικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Κρουσταλάκης ως Διευθυντής της Εθνικής Σχολής δικαστών πρωτοστάτησε στη λειτουργία σεμιναρίων κάθε χρόνο για τους δικαστές που φοιτούν στη σχολή, στην Κομοτηνή.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.