Βαμβακι και Αγροτικη Επιχειρηματικοτητα απασχολησαν τους Νεους Αγροτες

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή περίπου 150 αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 31 Αυγούστου το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών με κεντρικό θέμα «Η ελληνική γεωργία σήμερα».

Το 10ο Συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Αυγούστου στο Νέο Σκοπό Σερρών. Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1993 και κάθε χρόνο διεξάγεται σε διαφορετικό νομό της χώρας, με θέματα που απασχολούν τους αγρότες. Διοργανωτές του 10ου Συνεδρίου ήταν η Ένωση Νέων Αγροτών και ο δήμος Στρυμόνα με συνδιοργανωτές τα υπουργεία Γεωργίας και Μακεδονίας-Θράκης.

Το Νομό Ροδόπης εκπροσώπησε στο Συνέδριο η 15μελής αντιπροσωπεία αγροτών από την Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ), μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Θεόδωρος Πολυτσάκης, πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Ροδόπης, ο κ. Κυριάκος Κρόκος, αντιπρόεδρος της Ε.Ν.Α. Ελλάδας και διευθυντής της Ε.Ν.Α. Ροδόπης, ο κ. Νικόλαος Σκοπιανός, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) και νομαρχιακός σύμβουλος και η κ. Κωνσταντίνα Τσιμπλιαράκη, μέλος της Ε.Ν.Α.

Για τρεις ολόκληρες μέρες χτυπούσε η καρδιά των Νέων Αγροτών στο Νέο Σκοπό, την έδρα του Δήμου Στρυμόνα, ο οποίος είναι δίπλα στον αγρότη, κοντά στα προβλήματά του, πρωτοπορεί στους τομείς της ενημέρωσης και της οργάνωσης, στηρίζοντας τις νέες πρωτοβουλίες κι όλους όσους βλέπουν με αισιοδοξία και προοπτική την εξέλιξη και ανάπτυξη του Δήμου.

Θέματα αγροτικού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος

Ο πρώτος κύκλος του Συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις αγροτικού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος που αφορούσαν στα θέματα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, την αγροτική οικονομία, στο ρόλο των νέων γεωργών στη γεωργική ανάπτυξη, στις οργανώσεις των νέων αγροτών, ενώ στους συνέδρους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν και να δουλέψουν σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα, να δείξουν τη δυναμική τους ενότητα και να παρουσιάσουν τα προβλήματα, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες που έχουν ως χώρα και στον τομέα της γεωργίας.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούσαν μετά τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις που έκαναν οι σύνεδροι αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους, αλλά κυρίως τις ανησυχίες τους για το μέλλον της γεωργίας.

«Αγροτική βραδιά» με δείπνο απόλαυσαν όλοι οι σύνεδροι, αλλά και οι καλεσμένοι, στην επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, η οποία έγινε στη Μεσοκώμη από τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Ευάγγελο Αργύρη και παρουσία των πολιτικών, των βουλευτών, των εκπροσώπων των κομμάτων, των νομαρχών και των δημάρχων. Στις προσφωνήσεις των φορέων τονίστηκε η ανάγκη της απασχόλησης των νέων στην ύπαιθρο προκειμένου να ανθίσει η αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Ακολούθησε δείπνο που ετοιμάστηκε με τη βοήθεια του Catering του Δήμου, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους από άποψη της άριστης εξυπηρέτησης και βέβαια όσον αφορά στην κουζίνα που πρόσφερε.

Βαμβάκι και Νέοι Αγρότες

Το πρώτο μέρος της δεύτερης μέρας απασχόλησε η εξειδίκευση στη θεματολογία στο Γ΄ ΚΠΣ, με την εισήγηση του κ. Λουράντου Ξενοφώντα, Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας, καθώς και η ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν στις Ομάδες Παραγωγών και στο ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας στην στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, αφού προηγήθηκε προσέγγιση γενικών θεμάτων της αγροτικής πολιτικής, που ήταν κοινά για όλους τους κλάδους, και στο τέλος η κάθε ομάδα παρουσίασε τις θέσεις της.

Παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Βαμβάκι: σήμερα και αύριο» που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σύνεδροι αποτέλεσε το δεύτερο μέρος της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου και αφορούσε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, την επίδραση της εκκόκκισης στην ποιότητα του βαμβακιού.

Εργασίες και Συμπεράσματα Ομάδων Εργασίας

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση εργασιών και συμπερασμάτων από τις Ομάδες Εργασίας που είχαν διάφορες θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα προϊόντα και με τα αντικείμενα που απασχολούν τους αγρότες.

Την Ομάδα Εργασίας για το θέμα του βαμβακιού συντόνισε ο διευθυντής της Ε.Ν.Α. Ροδόπης, κ. Κυριάκος Κρόκος, ο οποίος μεταφέρει τη βασική άποψη και τη θέση της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί και έγινε δεκτή από το συνέδριο. «Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται η σημερινή διαχείριση του βαμβακιού, ενός από τα πλέον βασικά προϊόντα της Ελλάδας, δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα των αγροτών», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κρόκου, ενώ προτείνει εκ μέρους των αγροτών της περιοχής μας «να λειτουργήσει άμεσα και επίσημα η διεπαγγελματική οργάνωση και μέσα από αυτό το όργανο να γίνει η προσέγγιση αυτού του σημαντικού προβλήματος του βαμβακιού».

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την μετέπειτα πορεία της αγροτικής οικονομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σ’ όλη την Ευρώπη, αλλά και ενόψει των συζητήσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο κ. Κρόκος μετέφερε τα εξής: «Θα θέλαμε να δούμε ένα σύστημα αποδέσμευσης για το βαμβάκι, το οποίο όμως θα εξασφαλίζει ένα minimum εισόδημα για τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό και να του δίνει επιβράβευση για ένα ποιοτικό προϊόν. Δηλαδή, η επιδότηση να είναι συνδεδεμένη μέχρι ένα σημείο και με την παραγωγή του γεωργικού προϊόντος. Και σημαντικότερο είναι το εν λόγω σύστημα να μας εξασφαλίζει την ανεξαρτησία στη διαπραγμάτευση της εμπορικής τιμής του προϊόντος με τη βιομηχανία, πράγμα που δεν ισχύει ούτε με το σημερινό σύστημα ούτε με τα άλλα ενδιάμεσα συστήματα, τα οποία υπάρχουν σαν σενάρια».

Ενα εξίσου σημαντικό θέμα έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων κι έχει σχέση με το βαμβάκι, πρέπει να αντιμετωπιστεί σχετικά σύντομα και αφορά στον γενετικά τροποποιημένο οργανισμό. «Ακούσαμε διάφορες απόψεις, ακούσαμε τους ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ ουσιαστικό υλικό, αλλά και άλλους οι οποίοι έχουν σχέση με το περιβάλλον. Η δικιά μας άποψη είναι ότι αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά ως ξεχωριστές περιπτώσεις και πιστεύουμε ότι τα δύο νέου τύπου βαμβάκια, τύπου Bollgard (έχει τροποποίηση ώστε να αντέχει στα έντομα) και τύπου Raundup Ready (έχει τροποποίηση ώστε να αντέχει στο συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο), εφόσον υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφόσον τα θέλει και τα πληρώνει το καταναλωτικό κοινό, εμείς ως επαγγελματίες καλλιεργητές είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε».

Οσον αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, γενικά, με την εφαρμογή του Γ΄ ΚΠΣ, ο κ. Κρόκος σημείωσε: «Είχαμε επισημάνει και παλιότερα και σ’ αυτό το Συνέδριο τις καθυστερήσεις και την πολυπλοκότητα των Σχεδίων αυτών, δηλαδή η όλη διαδικασία ήταν τόσο γραφειοκρατική που πολλοί νέοι άνθρωποι, αλλά και οι παλιότεροι, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν αυτές τις διαδικασίες. Το αρνητικό σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι, από όσα μας είπε ο κ. Λουράντος, τα ποσά, τα οποία είχαν προβλεφτεί καλύπτονται με την τελευταία δημοσιοποίηση του προγράμματος και κατά συνέπεια θα έχουμε ένα πρόβλημα, ψάχνοντας πόρους ίσως από το αποθεματικό».

Να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα των ομάδων, τα οποία ανακοινώθηκαν την Κυριακή, θα εκδοθούν και θα προωθηθούν προς τους θεσμικούς φορείς.

Ακολούθησε γεύμα στο Δήμο Πετριτσίου και επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη.

Το επόμενο Συνέδριο Νέων Αγροτών θα λάβει χώρα στα Γιάννενα, όπως ανακοινώθηκε στην τελετή λήξης του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συνέδριο ξεχώρισε για την μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων, αλλά και για την άριστη διοργάνωση, για την συμβολή στην οποία βραβεύτηκε από την Ε.Ν.Α. Ελλάδας ο Δήμαρχος Στρυμόνα κ. Βασίλης Κετσετζής, αλλά και ο κ. Νίκος Ρόιδος, γεωπόνος στην Διεύθυνση Γεωργίας Σερρών, για τη συμβολή του στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.