Ανησυχια για τις αλλαγες στον ποινικο κωδικα

Επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδίου νόμου από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Η έντονη ανησυχία για τις αλλαγές που φέρνει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες όλων των νομικών εκφράστηκε κατά την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, που έλαβε χώρα την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στο ίδρυμα Παπανικολάου, την οποία παρακολούθησαν πολλοί δικηγόροι, αλλά και φοιτητές της Νομικής.

Και αυτό γιατί όπως εκτίμησαν οι ομιλητές, οι νέες διατάξεις αφενός δεν φαίνεται να βοηθούν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την οποία υποτίθεται πως επέρχονται οι αλλαγές αυτές, αφετέρου φαίνεται πως ουσιαστικά απομακρύνουν το ποινικό δίκαιο στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, με όσα αρνητικά συνεπάγεται αυτό για την απόδοση δικαίου στη χώρα μας.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, και κ. Γεώργιος Δημήτραινας, με εισηγήσεις από τους  κ.κ.Άννα Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ Βασίλειο Αδάμπα, Επίκουρο Καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, Δημήτριο Συμεωνίδης Επίκουρο Καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Νικόλαο Αποστολίδη, Επίκουρο Καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ, ενώ παρέμβαση έκανε και ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

«Αντιδικηγορικό» το νέο νομοσχέδιο

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, το νέο νομοσχέδιο είναι καθαρά αντιδικηγορικό, και εξέφρασε την επιφύλαξή του αν οι διατάξεις θα επιταχύνουν ή θα δυσχεραίνουν την έκβαση της δίκης και την απονομή της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Δαλακούρας τόνισε πως βλέπουμε αυστηροποίηση ποινών, καθώς πλημμελήματα μετατρέπονται πλέον σε κακουργήματα, ενώ αυστηροποιείται ο τρόπος έκτισης των ποινών και των αναστολών.

Την ίδια ώρα αλλάζει στο επίπεδο της ποινικής δίκης ο φιλελεύθερος χαρακτήρας της καθώς αντί να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές διαδικασίες και να προωθηθούν τα αναγκαία μέτρα στην υλικοτεχνική υποδομή και μετατροπή σε ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η επιτάχυνση γίνεται με περικοπές ατομικών δικαιωμάτων και διαδικασιών, και ενίσχυση του ρόλου του εισαγγελέα, όχι όμως με νέες εναλλακτικές διαδικασίες, αλλά στην κατεύθυνση να μην ελέγχεται η δράση του.

Το σχέδιο νόμου θεωρεί όπως εξήγησε ο ίδιος πως επιθυμεί να αλλάξει την φυσιογνωμία των ποινικών κωδίκων, επικαλούμενοι την επιτάχυνση απονομής και την αυστηροποίηση των ποινών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περισσότεροι ομιλητές, αμφισβητώντας σε πολλές περιπτώσεις κατά πόσο οι αλλαγές υπηρετούν τους στόχους που έχει βάλει το Υπουργείο, ενώ ακολούθησε εκτενής διάλογος και με τους παρευρισκομένους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.