Τρενο του Πολιτισμου – Ταξιδι στις ραγες του πολιτισμου

Για τρίτη χρόνια συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος με τίτλο «Τρένο του πολιτισμού», που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της νομαρχίας Έβρου και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου. Την πρώτη χρόνια ξεκίνησε σαν ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ έκτοτε πραγματοποιείται με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού, με πρωτοστατούντα τον τέως αντινομάρχη Έβρου κ. Παναγιώτη Ατζανό. Οι εκδηλώσεις του «Τρένου του Πολιτισμού» ξεκίνησαν και φέτος στις 11 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η κ. Ελένη Γκιοκτσέ, υπεύθυνη του προγράμματος το «Τρένο του Πολιτισμού» και διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού και Πολιτισμού της νομαρχίας Έβρου, μίλησε στον ΠτΘ, αναλύοντας το περιεχόμενο και τους στόχους των εκδηλώσεων.

ΠτΘ: κυρία Γκιοκτσέ, τι είδους εκδηλώσεις περιλαμβάνει το «Τρένο του Πολιτισμού»;
Ε.Γ.:
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο, συναυλίες σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεις, κουκλοθέατρο και καραγκιόζη, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παραδοσιακές βραδιές. Κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ στις 9 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συναυλία με τη Ζωή Τηγανούρια στο κηποθέατρο του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η τελευταία εκδήλωση, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα αφορά έκθεση φωτογραφίας για τη Σαμοθράκη.

 

Σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αυτών δεν επιλέγεται από τη νομαρχία ή άλλους φορείς, που έχουν την ευθύνη του προγράμματος, αλλά γίνεται συζήτηση με τη συμμέτοχη των δήμων και των τοπικών πολιτιστικών φορέων και, μέσα από ανταλλαγή απόψεων, εντάσσονται στο πρόγραμμα κάποιες εκδηλώσεις.

ΠτΘ: Ποιες διαδρομές θα καλύψει το «Τρένο του πολιτισμού» κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων;
Ε.Γ.:
Την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, τα τρία βαγόνια μέσα στα οποία πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις σταματούσαν σε συγκεκριμένους σταθμούς, όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις. Από εκεί και μετά, κάτω από τον τίτλο «Τρένο του Πολιτισμού» εντάσσονται και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους του νομού, από τη Σαμοθράκη μέχρι τους Μεταξάδες, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό μια συμβολική διάσταση.

ΠτΘ: Ποιοι συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις; Υπάρχει συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής;
Ε.Γ.:
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κυρίως καλλιτέχνες από την περιοχή μας, που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά και πολιτιστικοί φορείς, που συνδράμουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχουν και καλλιτέχνες, που το έργο τους έχει αναγνώριση σε πανελλαδικό ή διεθνές επίπεδο.

ΠτΘ: Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιείτε, σας ικανοποιεί;
Ε.Γ.:
Είναι ικανοποιητική η συμμετοχή. Κάθε χρονιά μάλιστα είναι και μεγαλύτερη. Στην αρχή ξένιζε, τη δεύτερη χρονιά έγινε πιο οικείο στον κόσμο και τώρα ουσιαστικά έχει εμπεδωθεί σαν πολιτιστικός θεσμός για το νομό. Εκδηλώσεις που έχουν πιο μαζικό χαρακτήρα, όπως οι παραδοσιακές βραδιές και όσες περιλαμβάνουν χορευτικά συγκροτήματα, έχουν σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή. Λιγότερο μαζικές είναι κάποιες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας ή παρουσίαση βιβλίων. Σε κάθε περίπτωση, όχι απλά είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά υπερικανοποιημένοι, θα έλεγα, για τη συμμετοχή και την ανταπόκριση.

ΠτΘ: Τα σχέδιά σας για το μέλλον; Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια;
Ε.Γ.:
Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξουμε την πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας. Έτσι φέτος ταξιδεύουμε σε όλους τους δήμους του νομού Έβρου, όπου και πραγματοποιείται πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Θέλουμε πλέον να δημιουργήσουμε έναν πολιτιστικό θεσμό, όπως προαναφέραμε, που να απευθύνεται σε όλη την περιοχή μας.

ΠτΘ: Κυρία Γκιοκτσέ, σας ευχαριστώ πολύ.
Ε.Γ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.