Να φερει εμπειρια και διεκδικηση στην Ευρωβουλη θελει ο Γιαννης Βαρδακαστανης

«Θέλω να κριθώ όχι μόνο για αυτό που μπορώ να κάνω στο μέλλον, αλλά και για αυτό που έχω κάνει»

Την πεποίθηση ότι μπορεί, μέσα από την πολυετή εμπειρία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο στο αναπηρικό κίνημα όσο και στα όργανα της ΕΕ, να έχει μια δυναμική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετέφερε ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Όπως τόνισε, στην επόμενη Ευρωβουλή, κρίνονται σημαντικά θέματα που αφορούν την ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Πολιτική και όχι life style η ψήφος

ΠτΘ: Η υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές, είναι και  μια λογική  συνέχεια της έως τώρα πολιτικής πορείας σας;

Γ.Β.: Εγώ είμαι  στο ΠΑΣΟΚ  από τα 16 μου από τον Σεπτέμβριο του ‘74. Σταθερά και στις καλές και στις δύσκολες μέρες, γιατί το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου υπηρέτησε τον πολιτικό χώρο  της σοσιαλδημοκρατίας,  με πολιτικές που δημιούργησαν ουσιαστικά το κοινωνικό  κράτος στην Ευρώπη.

Βεβαίως ήμουν και το 2019 υποψήφιος, σε  μια δύσκολη περίοδο για το Κίνημα Αλλαγής τότε, και στους 42 υποψηφίους οι πολίτες με τοποθέτησαν στην 6η θέση, που ήταν εξόχως τιμητική.

Δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτή την προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές του  Ιουνίου, ως όχημα για να μας πάει στην πρωταγωνιστική θέση για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, για να αποκτήσει πάλι η δημοκρατική  παράταξη χαρακτηριστικά  διακυβέρνησης της χώρας.

Ταυτόχρονα η  ψήφος μας είναι πολιτική. Δεν είναι life style, δεν είναι  reality show. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ  σου βγαίνει ευρωπαϊκό  σοσιαλιστικό  κόμμα.  Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία σου βγαίνει ευρωπαϊκό λαϊκό  κόμμα. Αυτές οι πολιτικές οικογένειες έχουν διαφορετικά πρόσημα στις πολιτικές που υπηρετούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι εμείς θεωρούμε ότι η  Ε.Ε. κυρίως αυτής της περιόδου, της περιόδου των πολυκρίσεων, της περιόδους της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, των αυξημένων ανισοτήτων, του αυξημένου ποσοστού φτώχειας στην Ευρώπη, της ακρίβειας, κλπ,  που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ατομικά  και οικογενειακά στους υπολογισμούς των πολιτών της Ευρώπης, χρειάζεται μια άλλη  πολιτική που  θα πάει την Ε.Ε. στο  μετά, με λιγότερες ανισότητες, με  περισσότερη  συμπερίληψη και περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Υποψήφιος με ευρωπαϊκό απολογισμό

ΠτΘ: Η απόφασή  σας αυτή έχει να  κάνει και με την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να πράξει τα δέοντα για την άρση των ανισοτήτων και πολιτικές για το αναπηρικό κίνημα.

Γ.Β.:  Εγώ υπηρετώ την ευρωπαϊκή ιδέα και μέσα  από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή από το 2010. Δεν αφορά μόνο τα αναπηρικά θέματα, που είναι ένα 20%. Τα υπόλοιπα είναι  από ζητήματα κλιματικής κρίσης, πολιτικής νερού, κλπ. Από πέρυσι είμαι πρόεδρος στο Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων, όπου χειρίζομαι τα σκληρά οικονομικά  θέματα της Ε.Ε., όπως η οικονομική και νομισματική ένωση,  η οικονομική διακυβέρνηση, φορολογία, τραπεζική  ένωση πολιτικής συνοχής.

Η δράση μου βεβαίως έχει ένα τεράστιο ιστορικό προηγούμενο στα αναπηρικά, σχεδόν 30 χρόνια αλλά  νομίζω ότι έχω και  μια ευρύτερη  πλέον γνώση,  εμπειρία και κατάρτιση, να  υπηρετήσω και ζητήματα μέσα  από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρύτερου κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Είμαστε ένας μικρός λαός, έχουμε 21  ευρωβουλευτές στους 707. Πρέπει λοιπόν να  φροντίσουμε  όσο  μπορούμε να ενισχύσουμε την προοδευτική  κατεύθυνση του κοινοβουλίου, όσο μπορούμε να ανακόψουμε τον ευρωσκεπτικισμό, τον  εθνικισμό  και τον λαϊκισμό  και όσο μπορούμε να  στείλουμε στη βουλή -κι αυτό είναι δουλειά των πολιτών- ευρωβουλευτές που μπορούν να αρχίσουν να δουλεύουν από την πρώτη μέρα που θα μπουν εκεί. 

Εγώ είμαι υποψήφιος  με ευρωπαϊκό  απολογισμό. Με πάνω από 30 νομοθεσίες και πολιτικές  και  προγράμματα για τους ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία και  στην ΕΟΚΕ με πάνω από 40 γνωμοδοτήσεις για πολιτικές της Ε.Ε. από το πολυετές  δημοσιονομικό πλαίσιο, τους κανονισμούς για το ΕΣΠΑ  της περιόδου 14-20, 21-27  κλπ.  Θέλω να κριθώ όχι  μόνο για αυτό που μπορώ να κάνω στο μέλλον, αλλά και για αυτό που έχω  κάνει.

Ευρώπη με περισσότερες ευκαιρίες

ΠτΘ: Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας και σε επίπεδο προτεραιοτήτων  την επόμενη  μέρα.

Γ.Β.: Εγώ  πιστεύω βαθύτατα και  είναι και  πίστη και  του ΠΑΣΟΚ και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι η Ε.Ε. της  επόμενης μέρας, πρέπει να είναι μια  Ευρώπη με περισσότερο κράτος δικαίου, με περισσότερες  ευκαιρίες για ισότητα και μείωση των ανισοτήτων, οπωσδήποτε με περισσότερη δημοκρατία και  με ισχυρότερο ρόλο των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων και  της κοινωνίας των  πολιτών, στο κομμάτι που  λέγεται συμμετοχική  δημοκρατία.

Το εγχείρημα της Ε.Ε. είναι ένα εκπληκτικό ιστορικό  εγχείρημα και δεν  υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με όλες τις δυσκολίες, τη δυσκινησία  που  έχει, του μηχανισμού λήψης αποφάσεων, κλπ, όποια  χώρα εντάχτηκε στην Ε.Ε.  είδε καλυτέρευση  της θέσης της συνολικά και της θέσης των πολιτών.

Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, αν συνεχίσουμε με τις ίδιες πολιτικές λιτότητας, τις ίδιες πολιτικές περιορισμού,  διότι αυτές είναι που αποξενώνουν  μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και τα οδηγούν σε αντισυστημική συμπεριφορά. Κι εκεί δημιουργούνται ευήκοα ώτα, για ευρωσκεπτικισμό, εθνικισμό  και λαϊκισμό.

Αυτά για να περιοριστούν  θα  πρέπει να  έχουμε πολιτικές συμπερίληψης. Η Ένωση πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλομορφία και για αυτό η Ένωση  πρέπει να έχει σαν  σημαία της την ανεκτικότητα και την αποδοχή της  ποικιλομορφίας και ταυτόχρονα να έχουμε μια πολιτική ολοκλήρωση, πιο δυνατή. 

Πρέπει να δούμε τα θέματα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Της αμυντικής πολιτικής. Θα υπάρξει ευρωστρατός; Ή να υπάρχουν τα ζητήματα της διεύρυνσης που πρέπει να συζητηθούν και να τα συζητήσουμε κι εμείς.  Διότι αυτά θα επηρεάσουν και τον προϋπολογισμό  της Ένωσης.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε εκπροσώπηση της χώρας μας δυνατή στο κοινοβούλιο, για να μπορούμε να έχουμε και ρόλους. Οι ρόλοι όμως δεν χαρίζονται, κερδίζονται.  Κερδίζονται όχι μόνον γιατί είσαι από μια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα, αλλά γιατί έχεις γνώση, εμπειρία και παρέχεις έμπνευση. Εμπνέεις δηλαδή την εμπιστοσύνη των άλλων για να σου αναθέσουν κεντρικούς ρόλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.