Στενοτερες σχεσεις Ροδοπης Κυπρου συζητησαν Μ. Ταπατζας και Σταυρος Αυγουστιδης

Ο πρέσβης της Κύπρου πραγματοποιεί επίσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Μανώλη Ταπατζά  επισκέφτηκε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιεί επισκέψεις εργασίας σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα οικονομικής, τουριστικής αλλά και πολιτιστικής συνεργασίας, προς όφελος του τόπου, της Κύπρου αλλά και των Κυπρίων που ζουν, φοιτούν ή εργάζονται στην περιοχή μας.

Στόχος η καλύτερη συνεργασία

Υποδεχόμενος τον πρέσβη ο κ. Ταπατζάς τόνισε πως ο λαός της Ροδόπης είναι φιλήσυχος λαός, και τα αισθήματα που τρέφει για την Κύπρο είναι θερμά, ενώ επικεντρώθηκε σε τομείς που έχουν να κάνουν με τον διαπολιτισμό και τον διαθρησκευτισμό ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ένας διάλογος.

Στάθηκε δε στην αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων στην περιοχή μας, τονίζοντας πως η Ροδόπη, ένας ακριτικός νομός, έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν οι καταστάσεις που θα δώσουν την οικονομική ώθηση για να μπορέσει ο κόσμος να ευημερεί.

Αφού περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή, και την έμφαση στον πρωτογενή τομέα αλλά και το Πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτά σημαντικός αριθμός Κυπριών φοιτητών, έκανε ειδική μνεία για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, και με την ευκαιρία της αεροπορικής σύνδεσης, το καλοκαίρι, Αλεξανδρούπολης-Λάρνακας, ανέδειξε την ευκαιρία να έρθουν Κύπριοι στη Ροδόπη και να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου, αλλά και την ιστορία του και το θρησκευτικό της παρελθόν με την ύπαρξη του Παπικίου, και να διευρυνθούν οι σχέσεις μεταξύ τους.

Επίσκεψη για την αναγνώριση ευκαιριών

Ο κ. Αυγουστίδης βέβαια γνωρίζει καλά την περιοχή, έχοντας βρεθεί για αρκετά χρόνια ως παιδί στην Ξάνθη, τονίζοντας πως έζησε και αυτός την συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων μέσα στο σχολείο, και το οποίο ζούσαν και αυτοί στην Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια.

Άλλωστε το Κυπριακό, τόνισε, δεν ήταν ποτέ θέμα πολιτισμών και θρησκείας, αλλά καθαρά πολιτικό, λόγω των βλέψεων της Τουρκίας. Φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο στόχος είναι ξεκάθαρος, ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα πρέπει για να είναι λειτουργική και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι δίκαιη, και προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας υπέρ τους το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Έχουν άλλωστε και ένα τεράστιο κατά την άποψή του χαρακτηριστικό, αυτό της ετοιμότητας να συμβιώσουν με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους, σκεπτόμενοι όχι την τωρινή, αλλά την επόμενη γενιά. Η Ροδόπη και η Περιφέρεια ΑΜΘ μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα, και αυτός είναι ένας από τους στόχους της παρουσίας του σε αυτή.

Η επίσκεψή του έχει σαν στόχο να βολιδοσκοπήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία, μιας και άποψή του είναι πως ένας πρέσβης που τιμά τη δουλειά και την πατρίδα τρέχει για να δει τα θέματα της υπόλοιπης χώρας.

Προτεραιότητα του λοιπόν είναι η εξωστρέφεια, κάτι που γεννά ευκαιρίες για την διεύρυνση συνεργασίας των λαών, ενώ η οικονομική συνεργασία, αλλά και το τουριστικό στοιχείο, είναι πολύ σημαντικά.

Τόνισε δε πως η αεροπορική σύνδεση θα δώσει νέα πνοή σε όλη την Περιφέρεια, αν και ελπίδα τους είναι να βρεθεί τρόπος αυτή η σύνδεση να μην περιορίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά να επεκταθεί όλο το χρόνο, αναζητώντας τα κατάλληλα κίνητρα, ενώ σημείωσε πως σε συναντήσεις που είχε με τους φοιτητικούς συλλόγους Κυπρίων, αυτοί είναι ενθουσιασμένοι για τη λειτουργία της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.