Τρεις προτασεις για την αναθεωρηση του καθεστωτος λειτουργιας των ΔΗΠΕΘΕ

Καλλικράτης» και στα ΔΗΠΕΘΕ εξ όσων φαίνεται από τα δημοσιεύματα του τύπου αλλά και εξ όσων μετέφερε μέσα από την εκπομπή του Δάμωνα Δαμιανού «Αιχμή του Δόρατος» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Δημήτρης Παπασταμάτης, τασσόμενος υπέρ της συνένωσης γιατί κατά την άποψή του θα δώσει οικονομική ευρωστία σε αυτά και δυνατότητα αντιμετώπισης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν…

ΠτΘ: κ. Παπασταμάτη ο πολιτισμός σε περιόδους κρίσεων είναι για τους λαούς σανίδα σωτηρίας, αλλά στην καθ’ ημάς επαρχία βλέπω ότι μάλλον αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού…
Δ.Π.:
Μέσα από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι γεγονός ότι οι δραστηριότητες των φορέων του πολιτισμού, επειδή όπως είναι γνωστόν ο πολιτισμός χρειάζεται πόρους, είναι σε μια διαδικασία υπολειτουργίας. Το ζητούμενο όμως δεν είναι εκεί, το ζητούμενο είναι να δούμε τι κάνουμε εμείς.

Ο θεσμός ως ΔΗΠΕΘΕ έχει καταληκτική ημερομηνία

ΠτΘ: Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έχει κάνει προγραμματισμό ώστε να ανεβάσει παράσταση στο χρόνο που τρέχει;
Δ.Π.:
Αυτή τη στιγμή τα ΔΗΠΕΘΕ είναι χωρίς προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΠτΘ: Γιατί;
Δ.Π.:
Νομίζω ότι άργησε να σταλεί η παράταση της προγραμματικής σύμβασης, τώρα θα γίνει, και υπάρχει μια εξάμηνη παράταση η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2011

ΠτΘ: Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Δεν θα έχουμε κάποια κίνηση μέχρι τότε;
Δ.Π.:
Προφανώς και θα έχουμε κάποια κινητικότητα. Το ζήτημα όμως των ΔΗΠΕΘΕ είναι περισσότερο σύνθετο και πολύ πιο πολύπλοκο από το να κάνει μια παράσταση αυτή τη στιγμή ή να μην κάνει. Αν δείτε το σύνολο των ΔΗΠΕΘΕ ουσιαστικά υπολειτουργεί. Εμείς θα έχουμε μια κινητικότητα με την μετάκληση κάποιων θεατρικών σχημάτων αξιόλογων παραστάσεων και επειδή μόλις τώρα ορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνουμε άμεσα τον προγραμματισμό μας. Αυτή τη στιγμή όμως το πρόβλημα των ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι εκεί.

ΠτΘ: Ποιο είναι;
Δ.Π.:
Το πρόβλημα είναι ότι ο θεσμός ως Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα έχει καταληκτική ημερομηνία

Τρεις οι κατατιθέμενες απόψεις για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ

ΠτΘ: Δηλαδή θα πάψουν να υπάρχουν;
Δ.Π.:
Υπήρξε μια σειρά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία μετά την λήξη της προγραμματικής αυτής σύμβασης μπαίνουμε σε μια νέα φάση για τα ΔΗΠΕΘΕ, την οποία δεν γνωρίζουμε, απλά γνωρίζουμε κάποιες απόψεις. Προσωπικά στην Αθήνα που ήμουν ήρθα σε επαφή με τον κ. Γιάννη Βούρο, ο οποίος είναι αρμόδιος του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό, υπάρχουν κατατεθειμένες απόψεις, συγκεκριμένα τρεις, αν μπορούμε να τις συνοψίσουμε. Έτσι είναι η άποψη του κ. Καραχισαρίδη, σύμφωνα με την οποία τα ΔΗΠΕΘΕ, αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, να συνενωθούν ή διαφορετικά να μείνουν τα δεκαέξι με έξι διευθυντές που θα τα διευθύνουν και τα οποία θα προβούν σε συμπαραγωγές. Υπάρχει η άποψη του κ. Γκόνη που λέει ότι πρέπει να γίνουν κρατικές σκηνές και να απεμπλακούν από τους δήμους, είναι δημοσιευμένες απόψεις στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και η tρίτη άποψη είναι του κ. Πλασκοβίτη και δική μου, που δίνει μια άλλη προοπτική, να γίνουν αποκλειστικά περιφερειακά με την μορφή ανώνυμων εταιρειών, όπου θα βρίσκονται σε μια σχέση με τους παλιούς δήμους των νομών, με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Yπουργείο Πολιτισμού έχει μειώσει την επιχορήγηση στα ΔΗΠΕΘΕ κατά 30% και αυτό το πράγμα ουσιαστικά είναι ένα βαρίδι. 30% σημαίνει ότι για την περίοδο αυτής της ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης θα πάρουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού μόνο 61.000 ευρώ.

ΠτΘ: Μόνο τόσα; Αυτά δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη λειτουργικά σας έξοδα…
Δ.Π.:
Είναι όπως το λέτε, αυτή όμως είναι η πραγματικότητα την οποία πρέπει να διαχειρισθούμε.

ΠτΘ: Με την προγραμματική σύμβαση παίρνατε διακόσιες είκοσι χιλιάδες;
Δ.Π.:
Ναι κι άλλα τόσα είναι υποχρεωμένος να βάλει ο δήμος. Σε αντιστοιχία λοιπόν τώρα άλλα τόσα θα πρέπει να βάλει και ο δήμος.

ΠτΘ: Άρα φθάσαμε στις εκατόν είκοσι χιλιάδες. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι έχοντας δυνητικά στο ταμείο σου εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ στενά…
Δ.Π.:
Είναι στενά διότι δεν έχεις μόνο τις ανελαστικές δαπάνες να καλύψεις αλλά έχεις να καλύψεις και μέρος των οφειλών, είτε σε καλλιτεχνικό επίπεδο είτε σε προμηθευτές, πρέπει να καλύψεις τα λειτουργικά σου έξοδα και άρα περιορίζεσαι πάρα πολύ σε σχέση με την δραστηριότητά σου.

 

Η άποψη του κ. Ραγκούση είναι τα ΔΗΠΕΘΕ να γίνουν «Καλλικρατικά»

ΠτΘ: Υπάρχει δηλαδή μια ευρύτατη συζήτηση για την αναθεώρηση του καθεστώτος λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ. Τι ακριβώς θα συμβεί και τι θα σημάνει αυτό ουσιαστικά για την λειτουργία τους από εδώ και πέρα;
Δ.Π.:
Για να γίνει κατανοητό οδηγούμαστε σε μια «Καλλικρατική» μορφή των ΔΗΠΕΘΕ. Στη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα, η οποία ήταν στενή, συμμετείχαν τρία άτομα στο γραφείo του κ. Βούρου, μεταφέρθηκε και η άποψη του κ. Ραγκούση ότι σαφέστατα αυτοί οι οργανισμοί θα γίνουν «Καλλικρατικοί». Αυτό έχει πολλά θετικά στοιχεία μ’ όλα τα αρνητικά του. Αυξάνεται με τη συνένωση το κεφάλαιο που έχεις να διαχειρισθείς, ενισχύεται η κινητικότητα και η διάρκεια του θεσμού. Οι πενταετείς προγραμματικές συμβάσεις που θα υπάρξουν λύνουν κατά κάποιο τρόπο τα προβλήματα και σου δίνουν μια ανάσα για να κάνεις σοβαρό προγραμματισμό, τον οποίο δεν μπορείς να κάνεις όταν αυτοσχεδιάζεις την τελευταία στιγμή.

ΠτΘ: Είναι ειλημμένη η απόφαση;
Δ.Π.:
Πολιτικά ναι, απλά δεν έχει ξεκινήσει η διαβούλευση απ’ ό,τι μας είπε ο κ. Βούρος που το χειρίζεται το θέμα και οι επιτελείς του υπουργείου είπαν ότι θα ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες, με τους δημάρχους εκείνους που έχουν ΔΗΠΕΘΕ και αυτούς που πρόκειται να ενταχθούν, δηλαδή στην δική μας περίπτωση είναι οι δήμαρχοι Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, Θάσου, Σαμοθράκης και Ορεστιάδας. Θα υπάρξει επίσης και μια διαβούλευση ξεχωριστή των καλλιτεχνικών διευθυντών που θα καταθέσουν τις απόψεις τους για να συγκροτηθεί η Επιτροπή η οποία τελικά θα επεξεργαστεί το τελικό σχέδιο.

ΠτΘ: Αυτό πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε ότι θα πάρει;
Δ.Π.:
Όπως μας μετέφερε ο κ. Βούρος, ο κ. Γερουλάνος είπε πως θα λυθεί μέσα στο Μάη, ούτως ώστε τον Ιούνιο να μην χρειασθεί καμία άλλη παράταση προγραμματικής σύμβασης αλλά να υπάρξει ένα μεσοδιάστημα που θα οργανωθεί αυτός ο φορέας

ΠτΘ: Είστε υπέρ της εξέλιξης και της λογικής, εξ όσων καταλαβαίνω απ’ αυτά που λέτε…
Δ.Π.:
Είμαι υπέρ αυτής της λογικής, διότι διαφορετικά τα ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορούν να υπάρξουν. Φυσικά θα υπάρξει δυνατότητα στον κάθε δήμο να έχει δικό του θέατρο και να το διαχειρίζεται όπως θέλει. Δημοτική σκηνή, με επαγγελματίες, ερασιτέχνες με οτιδήποτε. Μπορεί ο κάθε δήμος να πει ότι δεν εντάσσεται σε αυτή την ιστορία, βέβαια θα γίνει νόμος του κράτους και αν γίνει εκεί τα πράγματα αλλάζουν

ΠτΘ: Απλά οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να πουν ότι δεν μπαίνουν σε προγραμματική συμφωνία απλά θα κάνω τα δικά μου. Πρακτικά βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να παίρνει επιχορήγηση…
Δ.Π.:
Ουδεμία επιχορήγηση, ό,τι μπορεί από μόνος του

Έχουμε το πλεονέκτημα της πολυπολιτισμικότητας

ΠτΘ: Και εσείς και εγώ αυτό το απευχόμαστε σε ό,τι αφορά το δήμο της Κομοτηνής ή των άλλων δήμων της Θράκης γιατί θέλουμε να υπάρχει αυτός ο χάρτης…
Δ.Π.:
Κατ’ αρχήν το θέμα δεν ξεκίνησε σαν μια σπίθα προχθές. Ο προβληματισμός υπήρχε ακόμη όταν ήταν υφυπουργός Πολιτισμού ο κ. Τατούλης στις συσκέψεις που κάναμε. Από τότε υπήρχε μια διεργασία. Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα που αφορά στην πολυπολιτισμικότητα της περιοχής που ευνοεί την ύπαρξη μιας θεατρικής σκηνής, ευνοεί την ανάπτυξη καθαυτών θεατρικών σχέσεων, όχι επικοινωνιακού τύπου αλλά ουσίας με τις όμορες γείτονες χώρες, κάτι που δίνει πολλά ατού. Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα, που μέσα από την μορφή αυτή που λέμε, θα υπάρχουν. Υπάρχει ένα άλλο μειονέκτημα της έλλειψης χώρου, αλλά επειδή η περιοχή διαθέτει, ίσως μπορούμε να έρθουμε σε μια συζήτηση για να βρεθεί ο χώρος, ώστε να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις και ξαφνικά κάποια γειτονική πόλη που έχει χώρο μας πάρει την έδρα.

ΠτΘ: Η Καβάλα εν προκειμένω…
Δ.Π.:
Ακριβώς η οποία έχει το Παλλάς που το μετονόμασε σε θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»

ΠτΘ: Υπάρχει χώρος, το Μέγαρο «Μελίνα Μερκούρη» τον οποίο δεν μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε…
Δ.Π.:
Αυτό είπα. Υπάρχει χώρος και ίσως είναι ο καλύτερος που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Βλέπετε την ουσία; Όταν υπάρχει ένας εύρωστος οργανισμός μπορεί πράγματι να διαχειριστεί και αυτό το χώρο

Τα ΔΗΠΕΘΕ στο σύνολό τους είχαν έλλειψη εξορθολογισμού της δραστηριότητάς τους

ΠτΘ: Τι οδήγησε τα ΔΗΠΕΘΕ στην συρρίκνωση;
Δ.Π.:
Χιλιάδες πράγματα τα οδήγησαν στην συρρίκνωση. Τα ΔΗΠΕΘΕ στο σύνολό τους είχαν μια έλλειψη εξορθολογισμού της δραστηριότητάς τους. Θέατρο σημαίνει θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιοί, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, μουσικός, χορογράφος και όλο το τεχνικό προσωπικό που θα στηρίζει αυτή την παράσταση. Αυτά όλα χρειάζονται χρήματα. Αυτά όμως απουσιάζουν, οι ηθοποιοί., έχεις ανελαστικές δαπάνες και όμως απουσιάζει και το θέατρο ως θεατρικό δρώμενο.

ΠτΘ: Διαχειριστικά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής είναι σε πολύ καλή κατάσταση…
Δ.Π.:
Πολύ καλή και όταν λέμε διαχειριστικά εννοούμε την διοίκηση. Είναι πολύ καλύτερο και έχει και δραστηριότητα

ΠτΘ: Υπάρχουν και ΔΗΠΕΘΕ που έχουν παρακμάσει…
Δ.Π.:
Ναι ας μην πούμε ονόματα. Άρα βλέπει κανείς ότι η πρόταση που υπάρχει να γίνουν «Καλλικρατικά» με όλα αυτά τα στοιχεία θα τους δώσει μια ευρωστία και θα τα καταστήσει ικανά να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις των καιρών.

Πρότασή μου να υπάρξει δυεδρικότητα στο πλαίσιο ενός θεάτρου

ΠτΘ: Η Κομοτηνή κινδυνεύει να χάσει την έδρα του ΔΗΠΕΘΕ;
Δ.Π.:
Έχουμε ένα τρομερό πλεονέκτημα αλλά έχουμε και ένα μειονέκτημα. Αν κινηθούμε προς μια σωστή κατεύθυνση δεν θα την χάσουμε.

ΠτΘ: Έχει και η Καβάλα στα εκατό χιλιόμετρα…
Δ.Π.:
Η Καβάλα έχει ένα πλεονέκτημα χωροταξικό, εμείς έχουμε ένα πληθυσμιακό. Άρα αυτό που μετρά είναι το πληθυσμιακό. Εν πάση περιπτώσει η δική μου πρόταση που όπως είπα, υπάρχει μια μικροδιαφορά με του Πλασκοβίτη, παρόλο που φαίνεται ως ενιαία, είναι ότι βάζω το θέμα της ύπαρξης και των δύο ΔΗΠΕΘΕ, και αυτό είναι η δυναμική, με ενιαία έδρα την Κομοτηνή, αλλά να υπάρχουν και οι δύο οι μηχανισμοί οι υφιστάμενοι, όπου η Καβάλα αναλαμβάνει το κομμάτι που λέγεται Ανατολική Μακεδονία και η Κομοτηνή το κομμάτι που λέγεται Θράκη. Άρα πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα που μπορούμε να παρακάμψουμε. Να υπάρχει μια δυεδρικότητα στο πλαίσιο ενός θεάτρου. Δηλαδή δεν απέχει πάρα πολύ αυτό από την πρόταση του κ. Καραχισαρίδη, ένας διευθυντής να διευθύνει τα έξι θέατρα, που στην περίπτωσή μας είναι ένας διευθυντής διευθύνει τα δύο θέατρα.

Ήταν πρόβλημα που το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής δεν ανέβασε παράσταση τούρκου θεατρικού συγγραφέα

ΠτΘ: Η Κομοτηνή γιατί σήμερα δεν αξιοποίησε τα πολυπολιτισμικά μεγέθη σε ό, τι αφορά το ΔΗΠΕΘΕ της, εφόσον λέτε ότι αποτελεί πλεονέκτημα;
Δ.Π.:
Πραγματικά υπάρχει ένα πρόβλημα. Για μένα είναι πρόβλημα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανέβει ένας τούρκος θεατρικός συγγραφέας. Επανειλημμένα και στην προηγούμενη διοίκηση το έθετα το θέμα καθημερινά. Ποτέ δεν έγινε, αν εξαιρέσουμε την Βαλκανική συγκέντρωση που είχε γίνει επί Τάσου Βαβατσικλή και οι σχέσεις που αναπτύξαμε με την Βουλγαρία ήταν πάρα πολύ θετικές. Ξαφνικά πήγε το θέατρο στη Βουλγαρία και φέραμε Βούλγαρο σκηνοθέτη.

ΠτΘ: Υπάρχει και η Ρουμανία και η Τουρκία και τα Σκόπια με τα οποία μέσω του θεάτρου θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε σχέσεις…
Δ.Π.:
Να αναπτύξουμε πολιτισμικές σχέσεις. Πράγματι η πρωτοβουλία της Ακαδημίας ατόνησε και πάλι για οικονομικούς λόγους και τίποτα δεν μπορεί να γίνει τώρα με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του δήμου. Τα μεγαλόπνοα σχέδια είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν και για αυτό ακριβώς πιστεύω μια συνένωση με οποιαδήποτε μορφή που θα δώσει οικονομική ευρωστία θα δώσει και μια τρομακτική ανάσα στους τοπικούς άρχοντες για να τα στηρίξουν.

Δεν μπορούμε να κάνουμε την τέχνη ανταποδοτική

ΠτΘ: Διαπιστώνω από την άλλη κ. Παπασταμάτη ότι όταν έρχεται ένα θέατρο στην Κομοτηνή και παρουσιάζει το έργο του στο Πολιτιστικό Κύτταρο συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως και το καλοκαίρι στο ανοικτό θέατρο. Όταν όμως υπάρχει παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ ο κόσμος είναι λίγος. Γιατί πρακτικά συμβαίνει αυτό;
Δ.Π.:
Έρχεται ένα θέατρο και μαζεύει για μια ημέρα ένα χ αριθμό κοινού. Αν αθροίσουμε εμείς τις δεκαπέντε μέρες περίπου που παίζουμε θα είμαστε προσεγγίσιμοι στον χ αριθμό. Είναι η πλασματικότητα της εικόνας, έχετε μια εικόνα της μιας ημέρας που είναι γεμάτο, ενώ εμείς έχουμε ένα μικρό κυλιόμενο αριθμό όπου σαν αποτέλεσμα μας δίνει τα ίδια μεγέθη.

ΠτΘ: Οικονομικά όμως είναι ανταποδοτικό; Τα έξοδα μιας παράστασης βγαίνουν από τα εισιτήριά σας;
Δ.Π.:
Δεν βγαίνουν και δεν βγαίνουν σε κανένα επιδοτούμενο φορέα. Όταν έχεις δεκαπέντε ευρώ εισιτήριο και όταν ο φορέας που έρχεται ο εμπορικός έχει τριάντα αμέσως είσαι στο μείον ένα προς δύο. Θα επαναλάβω την άποψη της Ουνέσκο και θα επιμείνω ότι ο πολιτισμός πηγάζει απορρέει και ενισχύεται από το κράτος και για αυτό ακριβώς υπάρχουν επιχορηγήσεις. Ας μην προσπαθούμε να κάνουμε την τέχνη ανταποδοτική διότι η τέχνη στους αιώνες των αιώνων δεν ήταν ποτέ ανταποδοτική και ευτυχώς η τέχνη δεν έχει φύγει από αυτό το δόγμα. Η τρόικα καθαυτό δεν έβαλε θέμα μείωσης των πολιτιστικών φορέων

ΠτΘ: Παράπλευρες όμως απώλειες υπάρχουν…
Δ.Π.:
Έρχονται παράπλευρες απώλειες γιατί το υπουργείο πολιτισμού έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο φάσμα από τα μουσεία, θέατρα, συλλόγους για αυτό ακριβώς γίνεται και το μητρώο συλλόγων. Δεν θα μπορεί ο καθένας να χρηματοδοτείται βάσει μιας επιστολής και βάσει μιας γνωριμίας. Γίνεται ένα μητρώο δραστηριοτήτων.

ΠτΘ: Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έχει καλή οικονομική εικόνα στην αγορά της Κομοτηνής και γενικότερα σε ό,τι αφορά στους προμηθευτές του;
Δ.Π.:
Είναι ισοσκελισμένα αυτά που έχει να παίρνει και αυτά που χρωστά

ΠτΘ: Αυτό δεν αφορά κάποιον που έχει να πληρωθεί κάποιους μήνες…
Δ.Π.:
Και το ΔΗΠΕΘΕ έχει να παίρνει κάπου δέκα μήνες από τους προμηθευτές, είτε από τους ανθρώπους που προσέφερε τις υπηρεσίες του. Να σας πω, επειδή λένε, γιατί δεν πάτε να παίξετε στην Αθήνα, πήγαμε και παίξαμε στο Δήμο Νίκαιας, πληρώσαμε όλο αυτό το ποσό των εκτός έδρας και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί από το δήμο Νίκαιας. Είναι μια αλληλένδετη σχέση. Το να σας πω ότι το ΔΗΠΕΘΕ έχει κάνει στο ΙΚΑ Πάτρας κατάσχεση δεν λέει τίποτα, δεν μπαίνει έτσι το θέμα της δραστηριότητας

ΠτΘ: Σε κάθε περίπτωση λέτε ότι τα νούμερα δεν είναι δυσβάσταχτα για να συνιστούν βόμβα για την ύπαρξή του
Δ.Π.:
Η βόμβα θα υπάρξει εφόσον αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

 

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα θα κάνουμε τον προγραμματισμό μας

ΠτΘ: Έχετε έρθει σε επαφή με το νέο δημοτικό συμβούλιο;
Δ.Π.:
Μόλις προχθές ορίσθηκε το νέο ΔΣ, πρόεδρος είναι η κ. Μαλαμίδου, έχουμε έρθει σε κάποιες συζητήσεις, απομένει να δούμε τον προγραμματισμό και την προγραμματική σύμβαση και με βάσει τα οικονομικά δεδομένα να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Είναι ενήμερη για τις μετακλήσεις των σχημάτων που θα έρθουν που είναι επιχορηγούμενοι οργανισμοί και άρα εμείς δεν έχουμε καμία δέσμευση, τους παρέχουμε χώρο και υποδομή για να κάνουν τις παραστάσεις τους. Αυτές οι μετακλήσεις θα γίνουν τον Μάρτιο και στα υπόψη μας έχουμε τρία σχήματα. Δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα αυτά και μόλις μας στείλουν τα δελτία τύπου θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.