Στρεπτοκοκκος: Σε εγρηγορση υγειονομικοι και γονεις

Ψυχραιμία και έγκαιρη διάγνωση συνιστά ο ιατρός - πνευμονολόγος Κοσμάς Παπαχρήστου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, ενώ την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μέσα σε ένα χρόνο εντοπίστηκαν 94 κρούσματα.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται «από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ ενενήντα τέσσερα περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται και είκοσι τρεις θάνατοι, εκ των οποίων έντεκα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών» το ένα εκ των οποίων δυστυχώς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Την ίδια ώρα η ιατρική κοινότητα εφιστά ψυχραιμία τονίζοντας επίσης την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του, καθώς η άμεση θεραπεία μπορεί να απαλείψει τους όποιους κινδύνους.

Γνωστός και αντιμετωπίσιμος ο στρεπτόκοκκος

Άλλωστε όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ιατρός πνευμονολόγος κ.Κοσμάς Παπαχρήστου, ο στρεπτόκοκκος δεν είναι κάτι άγνωστο ή καινούργιο, αλλά κάτι που συνηθίζεται τους χειμερινούς μήνες λόγω της έξαρσης των πολλών ιώσεων. Όπως τόνισε πρόκειται για μια οικογένεια μικροβίων, γνωστών και αντιμετωπίσιμων με συγκεκριμένα αντιβιοτικά και στοχευμένη θεραπεία.

Η έξαρση που παρατηρείται είναι «επιστημονικά αναμενόμενη» όπως τόνισε όχι όμως και η χειρότερη έκβασή του, όπως τα δύο περιστατικά θανάτων που είχαμε το τελευταίο διάστημα.

Ως προς την αντιμετώπιση ο ίδιος υπογράμμισε την έγκαιρη διάγνωση αλλά την εξειδικευμένη θεραπεία που απαιτείται με αντιβίωση, για να προτρέψει άπαντες να απευθυνθούν στον θεράποντα ιατρό τους με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ποια είναι αυτά; Πυρετός και δυνατός πονόλαιμος είναι τα κυριότερα εξ’ αυτών, τα οποία μπορεί να «ακολουθηθούν» από διάρροια, πονοκεφάλους κ.α.

Πώς μεταδίδεται

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης ο ίδιος εξήγησε πως ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή, ενώ δίνοντας το παράδειγμα της σχολικής αίθουσας εξήγησε πως στα παιδιά που είναι και πιο ευάλωτα μπορεί να μεταδοθεί και από επιφάνεια.

Ειδικά στις περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων παιδιών ή παιδιά με σοβαρή νόσο, από λέμφωμα έως ζαχαρώδη διαβήτη, ηλικίας έως 12 ετών υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία όπως και στους άνω των 65 ετών. Όσοι ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες, εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου, θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όχι μόνο για την περίπτωση του στρεπτόκοκκου αλλά για οποιαδήποτε λοίμωξη, δεδομένου ότι είναι περίοδος εξάρσεων.

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη αλλά και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, τονίζοντας πως «απαιτείται ψυχραιμία και να κάνουμε αυτό που πρέπει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.