Το Διεθνες Θερινο Σχολειο ελληνικου πολιτισμου επεκτεινεται

Για ένδεκα συνεχή χρονιά, νέοι ομογενείς και αλλοδαποί από τα Βαλκάνια και το Μεσογειακό χώρο, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια, τη Σερβία και την Αλβανία στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Σχολείου διδάσκονταν συστηματικά την ελληνική γλώσσα και όλες τις άλλες μορφές του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού στα Αρχαία Άβδηρα, χάρη στις άοκνες ενέργειες του επικεφαλής του Ταμιείου Θράκης, καθηγητή κ. Γιώργου Παύλου. Φέτος το Διεθνές Θερινό Σχολείο ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού επεκτάθηκε στη Σιρόκα Λάκα της Βουλγαρίας, στο Δίον της Μακεδονίας, στην Αρχαία Ολυμπία της Πελοποννήσου και κατά πάσα πιθανότητα το Σεπτέμβρη θα τερματίσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Διεθνές Θερινό Σχολείο

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο του σχολείου αυτού Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι νέοι φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται δωρεάν σε όλες τις μορφές του Ελληνικού – Βαλκανικού και Μεσογειακού πολιτισμού: ελληνική γλώσσα, θέατρο, αρχαία τραγωδία, παραδοσιακοί χοροί, ιστορία και φιλοσοφία.

Το Ταμιείον Θράκης και η ΝΕΠΑΣ τα τελευταία χρόνια καλούν κάθε ευαίσθητο καλλιτέχνη, επιστήμονα, φοιτητή, μαθητή και κάθε άλλο πολίτη των Βαλκανίων της Μεσογείου, αλλά και πολύ ευρύτερα, να συμμετάσχει και να στηρίξει τον πρωτοποριακό θεσμό Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού. Ήδη μέχρι σήμερα, χιλιάδες νέοι από όλο τον κόσμο ομογενείς και αλλοδαποί έχουν φιλοξενηθεί στη Θράκη και έχουν εκπαιδευτεί δωρεάν σε όλες τις μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού.

Θαυμαστά είναι τα αποτελέσματα της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού αυτή ακολουθεί πρωτοποριακό και καινοτομικό τρόπο βιωματικής και ολιστικής εκπαίδευσης, όπου η τέχνη και η γλώσσα συνδυάζονται προκειμένου οι μαθητές να κοινωνούν και να μυούνται στην βαθύτερη υφή και ποιότητα της Ελληνικής παιδείας, ως γόνιμη και βαθιά ωρίμανση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Τα βιώματα που γεννιούνται από την ακολουθούμενη μεθοδολογία είναι για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτές πρωτόγνωρα. Το όλο δε εγχείρημα αξίζει την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτείας, αφού μέσα από αυτό ανοίγουν νέοι τρόποι γνωριμίας με τον ελληνικό κόσμο και νέες στρατηγικές συνάντησης των λαών της Βαλκανικής και της Μεσογείου μέσα από την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό.

«Για πρώτη φορά είχαμε ένα άνοιγμα του διεθνούς αυτού θεσμού των θερινών σχολείων και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα και πιστεύουμε, γιατί το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, και στην Αίγυπτο. Είμαστε προσκεκλημένοι στην Αλεξάνδρεια και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί στην Αίγυπτο αυτός ο θεσμός φέτος για πρώτη φορά. Τα Άβδηρα είχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, δεν είχαμε και τη βοήθεια από τις τοπικές διοικήσεις και έτσι φέτος, για πρώτη φορά, μετά από δώδεκα χρόνια δεν μπορέσαμε να κάνουμε στα Άβδηρα αυτό το διεθνές σχολείο. Το συνεχίσαμε όμως στο αρχαίο Δίον και στην αρχαία Ολυμπία, όπου μας φιλοξένησαν εκεί οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και έτσι αυτός ο θεσμός, ενώ ξεκίνησε στα Αρχαία Άβδηρα μεταναστεύει, ελπίζουμε όμως να είναι προσωρινά. Μάλιστα, θέλουμε να υποβάλουμε παράκληση στην τοπική αυτοδιοίκηση και της Ξάνθης να συμβάλει, ώστε να συνεχισθεί αυτός ο θεσμός. Και ο δήμος Αβδήρων και η νομαρχία Ξάνθης μπορούν εάν το θέλουν να μας βοηθήσουν για να συνεχίσουμε αυτό το θεσμό», τονίζει ο κ. Γεώργιος Παύλου, η «ψυχή» του προγράμματος.

Η επέκταση του προγράμματος

Ήδη, από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου στο γραφικό χωριό Σιρόκα Λάκα της Νότιας Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, σε συνεργασία με το Δήμο Ζλάτογκραντ και την Ένωση Δήμων Ροδόπης, το 1ο σκέλος του Προγράμματος, που περιλάμβανε την εντατική εκπαίδευση και διδασκαλία 30 περίπου νέων μαθητών και φοιτητών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στις δύο γλώσσες, στο θέατρο, το χορό και το τραγούδι.

Δείγμα των εργασιών των μεικτών ομάδων που συστήθηκαν, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Ζλάτογκραντ, όπου ο ενθουσιασμός με τον οποίο το κοινό αντάμειψε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και στις ομάδες εργασίας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Όπως τονίζει ο καθηγητής κ. Παύλου, η επέκταση του προγράμματος στη Βουλγαρία ξεκίνησε μέσω ενός προγράμματος Interreg, «το οποίο εγκρίθηκε πριν δύο χρόνια και στόχο έχει, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί, την δημιουργία μιας διπλής μεθόδου ελληνικών για Βουλγάρους και βουλγαρικών για Έλληνες μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Έτσι συνδυάστηκαν τα πράγματα και στη Σιρόκα Λάκα της Βουλγαρίας και έγινε η αρχή του Διεθνούς Θερινού Σχολείου. Φιλοξενηθήκαμε εκεί για είκοσι μέρες. Φιλοξενήσαμε και Βούλγαρους μαθητές, αλλά και από άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου, από τη Χιλή. Τα μαθήματα συνεχίστηκαν στο Δίον και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου παρουσιάσαμε τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάσαμε και στην Ξάνθη σε συνεργασία της Υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης. Εδώ, πρέπει να πω ότι ο κ. Τάτσης πάντα ενισχύει τις προσπάθειες του Ταμιείου Θράκης και πραγματικά τον ευχαριστούμε. Έτσι για πρώτη φορά και στο πλαίσιο αυτού που λέμε ουδέν κακόν αμιγές καλού και κάθε εμπόδιο για καλό, οι δυσκολίες να πραγματοποιήσουμε το Θερινό Σχολείο στα Άβδηρα οδήγησαν στο να ανοιχτεί αυτός ο θεσμός στην υπόλοιπη Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Ήταν ένας στόχος του Ταμιείου Θράκης η επέκταση και επετεύχθη. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανεργίας μέσα από το οποίο έχουμε προχωρήσει σε μια συνεργασία με τους δήμους του Δίον και της Αρχαίας Ολυμπίας για να δημιουργηθεί και εκεί ένας θεσμός Διεθνών Σχολείων και, μάλιστα, στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε σε ιστορικούς χώρους, όπως είναι αυτοί οι δύο, αλλά και τα Άβδηρα, που ξεκίνησε αυτή η ιδέα, ώστε να λειτουργήσουν και εκεί Διεθνή Κέντρα Ελληνικής γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Έτσι φέτος πετύχαμε αυτούς τους στόχους σε ένα πρώτο βαθμό, έχουμε δουλειά, βέβαια, να κάνουμε, αλλά σίγουρα έγιναν πράγματα τα οποία θα χαρακτήριζα εντυπωσιακά, διότι με τις μικρές μας δυνάμεις και με την βοήθεια των προγραμμάτων, αλλά και φίλων, και εδώ πρέπει να αναφέρω την Καίτη Κυριακοπούλου, αυτή την ευγενή και ευαίσθητη Ελληνίδα επιχειρηματία που για τρία τουλάχιστον χρόνια στηρίζει το θεσμό των Διεθνών Σχολείων, αλλά και άλλων φίλων και χορηγών του Ταμιείου Θράκης».

Στήριξη του προγράμματος

«Το σημαντικό που έχουμε στα χέρια μας είναι η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει και στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο σαν ένας τόπος παιδείας και πολιτισμού. Αυτό το εγχείρημα πρέπει να το προσέξουν και τα υπουργεία και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και να το ενισχύσουν, διότι εμείς ως επιστήμονες και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κάνουμε το μέγιστο, υπερβάλλοντας εαυτούς, αλλά εάν η υπόλοιπη κοινωνία δεν ευαισθητοποιηθεί, όπως και ο πολιτικός κόσμος και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Είμαστε επιστήμονες, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη αυτών που έχουν τα μέσα. Εμείς μπορούμε να βάλουμε τις ιδέες, την πείρα μας, να δημιουργήσουμε μεθόδους και να ανοίξουμε δρόμους, αλλά αυτοί οι δρόμοι θα μείνουν και θα κλείσουν, αν η πολιτεία και η κοινωνία δεν τους στηρίξει. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει πια να γίνει σαφές», τονίζει ο κ. Παύλος.

Να σημειωθεί ότι ουσιαστική για την υλοποίηση του 12ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου είναι μεταξύ άλλων η συμβολή της Ελληνίδας επιχειρηματία κ. Καίτη Κυριακοπούλου, του Υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και των ευαίσθητων φίλων του Ταμιείου Θράκης Γιώργου και Μαρίας Δαΐκου, ενώ το όλο Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Κυβερνητικού Οργανισμού «Έργο Πολιτών».

Απολογισμός του 12ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου

«Είναι σημαντικό να πω ότι στη Βουλγαρία φάνηκε το πόσο σημαντική είναι αυτή η δουλειά που επιχειρείται και από το Ταμιείο Θράκης όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις μιας διεθνούς παρουσίας πλέον της Ελλάδος μέσα από τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την παιδεία και αυτό το περιμένουν οι άνθρωποι, το περιμένουν οι λαοί και οι γύρω από την Ελλάδα και ευρύτερα. Μη κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως το Ταμιείο Θράκης, έχουν δείξει τα αποτελέσματα και τις δυνατότητές τους να παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα και, μάλιστα, με λίγους πόρους θα έλεγα. Μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει χιλιάδες κόσμου, ομογενείς, αλλοδαπούς, μουσουλμάνους από τη Θράκη τσιγγάνους, συνεχώς επί δώδεκα χρόνια φιλοξενούμε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε καλοκαίρι. Υπάρχει ένα αποτέλεσμα που στη Βουλγαρία έτυχε μεγάλης αποδοχής. Και ο τύπος και η τηλεόραση και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις τόσο της Σιρόκα Λάκα όσο και της Φιλιππούπολης και του Σμόλιαν αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και μας κάλεσαν να ξαναπάμε το Σεπτέμβρη για να παρουσιάσουμε αυτά τα σχολεία στην Βουλγαρική τηλεόραση. Ο δήμαρχος Φιλιππούπολης έδειξε μεγάλη συμπάθεια και μας άνοιξε το αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης, όπου εκεί έκαναν και πρόβες οι μαθητές. Η δουλειά αυτή πλέον πείθει και θα πρέπει στην Ελλάδα, θα έλεγα, να τύχει μιας ουσιαστικής και συστηματικής βοήθειας. Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά και ωφέλιμα σε όλες τις κατευθύνσεις».

Να σημειωθεί ότι με την εκδήλωση στην Ξάνθη, την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008, ολοκληρώνεται το 2ο σκέλος των πολιτιστικών ανταλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας της ελληνικής σε Βουλγάρους και της βουλγαρικής σε Έλληνες, με αντίστοιχη υποστήριξη συμπεριλαμβανομένης και της αγγλικής, μέσα από το τραγούδι, το θέατρο, τον χορό και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις», που υλοποιεί το Ταμιείον Θράκης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.