Το αγχος των μαθητων και η αντιμετωπιση του απο τους γονεις

Ομιλία με θέμα «Μαθητικό άγχος λόγω εξετάσεων και τρόποι διαχείρισης της κατάστασης από το οικογενειακό περιβάλλον» και με ομιλητές τον ψυχολόγο και υπεύθυνο του Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων Κομοτηνής κ. Πασχάλη Κεκέ και την ψυχολόγο στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων στην Αλεξανδρούπολη κα. Κασσιανή Μαδεμλή διοργάνωσε το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου – 2ου ΤΕΕ Κομοτηνής το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε μια δύσκολη για τους μαθητές περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε οι ομιλητές κλήθηκαν να μιλήσουν για ένα σημαντικό θέμα, για το άγχος που έχουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή του.

«Δυστυχώς σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν συνταγές, η διαδικασία των εξετάσεων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στον μήνα Μάιο, μήνα εξετάσεων, αλλά τουλάχιστον δυο χρόνια πριν. Το άγχος των μαθητών έχει να κάνει και με την προηγούμενη συνεργασία που μπορούν να έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους» δήλωσε η ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων στην Αλεξανδρούπολη κ. Κασσιανή Μαδεμλή, η οποία υποστηρίζει ότι οι μαθητές πρέπει να κατεβούν στις εξετάσεις με το σκεπτικό ότι δεν είναι πανάκεια οι σπουδές, δεν είναι το τέλος του κόσμου. «Δεν αποφασίζουνε σε αυτή την ηλικία οι μαθητές για την υπόλοιπη ζωή τους, προσπαθούν να αποφασίσουν και δικαιούνται να κάνουν λάθη. Απλώς να ξέρουν ότι θα κάνουν μια προσπάθεια και έναν αγώνα, ο οποίος είτε θα πετύχει είτε θα αποτύχει. Δεν σταματάει εκεί όμως η ζωή τους».

Από την άλλη οι γονείς δεν πρέπει να είναι πιεστικοί απέναντι στα παιδιά «πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναδείξουν τις δυνάμεις τους και αυτό που μπορούν να κάνουν και όχι να πετύχουν αυτό που θέλουν οι γονείς για τον εαυτό τους περισσότερο».

Ο ψυχολόγος και υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων Κομοτηνής κ. Πασχάλης Κεκές σημειώνει ότι το άγχος είναι κάτι που αφορά όλους μας και όχι μόνο τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις.

«Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας και υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε φυσιολογικό και παθολογικό άγχος. Το φυσιολογικό είναι και πολλές φορές κινητήριος δύναμη για να μας κάνει να είμαστε πιο ενεργητικοί ώστε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις διάφορες δραστηριότητές μας. Το παθολογικό όταν ξεπεράσει κάποια όρια και προκαλεί δυσλειτουργίες και δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους να κάνουμε τις διάφορες δραστηριότητές μας».

Οι γονείς πάλι χρειάζονται να είναι αρκετά υποστηρικτικοί «να μην προβάλλουν τις δικές τους δυσκολίες και τα άγχη τους επάνω στα παιδιά και κυρίως να μπορούν να αντέξουν στις διάφορες διακυμάνσεις και τα άγχη που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους».

Πολλές φορές βοηθητικές είναι κάποιες ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, κάποια κουβέντα με το φιλικό, συγγενικό περιβάλλον για να ξεφύγουμε από το άγχος.

«Όταν η κατάσταση όμως ξεφεύγει από κάποια όρια και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτούς τους τρόπους τότε δεν είναι κακό κάποιος να δει κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο» καταλήγει ο κ. Κεκές.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.