Την πιτα του εκοψε ο Συλλογος Ποντιων Θρυλοριου «Η Κερασουντα και το Γαρς»

Σε μια καθιερωμένη πλέον εκδήλωση ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» έκοψε το Σάββατο 26 Γενάρη την πίτα του στο Θρυλόριο. Παρόντες ο βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, η πρώην βουλευτής Χρύσα Μανωλιά, ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής, Δημήτρης Κοτσάκης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νομαρχία Ροδόπης Μιχάλης Αθανασιάδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Όπως τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, η εκδήλωση αποτελεί μια καλή ευκαιρία «να εξευμενίσουμε με ευχές, χαμόγελα, αγάπη, απολογισμό και νέους στόχους το 2008 και να ανανεώσουμε τις ευχές μας για υγεία, ειρήνη, αγάπη ευτυχία, ελπίδα και δημιουργία, αλλά και δύναμη, ώστε να συνεχίσουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι τις προσπάθειες που κάνουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Η δική σας παρουσία, το χαμόγελο και η ζεστή αγκαλιά που μας ανοίγετε, κάθε φορά που σας καλούμε να είστε κοντά μας, είναι ο μοχλός και η κινητήρια δύναμη που στηρίζει και δίνει ζωή στις προσπάθειές μας. Και επειδή ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης των πολιτιστικών αξιών και προτύπων, που απειλεί να αλλοιώσει την πολιτιστική ταυτότητα των λαών και επισκιάζει τις ιδιομορφίες τους, σας ζητώ να συνεχίσετε να είστε αρωγοί μας όπως μπορεί ο καθένας, γιατί θεωρώ ότι οι πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι τα τελευταία προπύργια διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα’ εμέτερον το χρέος έν’ να ογρασεύομε να κρατούμε τα’ ατέτια μουν, τα τραγωδίας εμουν, τα χορόντας, την καλατσήν εμουν, την ιστορίαν εμουν».

Η κ. Μαυρίδου
αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου την χρονιά που πέρασε έργο που δείχνει τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων πρόθυμων να αφιερώσουν χρόνο στην υπηρεσία του πολιτισμού στεκόμενη ιδιαίτερα στο γεγονός της επίσκεψης των γιων του Τζόρτζ Τριλόουαρ, «του Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, του οποίου φέρει το χωριό μας το όνομά του.

Πράγματι ο Τζον και ο Ντέιβιντ Τριλόουαρ, επιφανείς πολίτες της Αυστραλίας, επισκέφτηκαν το Θρυλόριο στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας, στάθηκαν με συγκίνηση μπροστά στην ταμπέλα του χωριού που γράφει Θρυλόριο, περπάτησαν στο χωριό, αγκαλιάστηκαν από τους χωριανούς και απόλαυσαν την φιλοξενία τους, συνομίλησαν με τους γεροντότερους που συγκινημένοι τους διηγήθηκαν τις θύμησές τους από τη γνωριμία με τον πατέρα τους και έφυγαν από τον τόπο μας, με τις καλύτερες εντυπώσεις όχι μόνο από τη φιλοξενία που τους επιφυλάξαμε, αλλά και από την ομορφιά της περιοχής μας. «Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ήμασταν τουρίστες, στο Θρυλόριο ήμασταν στο χωριό μας» θα δηλώσουν μπροστά στους χωριανούς όταν τους αποχαιρετούσαμε, παίρνοντας μαζί τους λίγο χώμα από το Θρυλόριο, ως πολυτιμότερο από όλα τα δώρα που τους προσφέραμε. «Θα είμαστε πρεσβευτές του τόπου σας στην Αυστραλία» ήταν η τελευταία τους κουβέντα πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στην Πατρίδα μας, ένα ταξίδι όνειρο ζωής, κυρίως για τον μεγαλύτερο γιο Τζον, που είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί τους όμως οι Τριλόουαρ έφεραν και εκατό ανέκδοτες φωτογραφίες από τη συλλογή του πατέρα τους, οι οποίες αφορούν την περίοδο της προσφυγιάς στη Θράκη, το 1922, ανάμεσα στις οποίες είναι φωτογραφίες από τα πρώτα σπίτια του χωριού μας. Αυτές τις φωτογραφίες, με συμβόλαιο πλέον, τις παραχώρησαν στο Σύλλογο, πολύτιμη κληρονομιά, που θα έπεφτε θύμα των σκόρων, στο μπαούλο όπου ήταν καταχωνιασμένες, αν δεν γινόταν η επαφή με το Σύλλογό μας και το ταξίδι τους στην Ελλάδα».

Η κ. Μαυρίδου ξεχώρισε επίσης από τις εκδηλώσεις του συλλόγου την παρουσία, για πρώτη φορά, μοναχού από το Άγιο Όρος στο Θρυλόριο, του πατέρα Παύλου Λαυριώτη από τη μονή Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος μίλησε για τα Μοναστήρια στον Πόντο και τη συμβολή τους στον Ελληνισμό, την ομιλία του Πανοσιολογιότατου κ. Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλο με αφορμή τα ταφικά έθιμα, του Αγίου Πνεύματος, με θέμα «Ο άνθρωπος ενώπιον του θανάτου», τη διάλεξη με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία, ένοχο μυστικό ή έγκλημα;» από τη Λέκτορα του ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής, Αγγελική Σαρέλη, τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τα έθιμα για τα κάλαντα Βαϊων, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τις Αυγομαχίες, τα Μωμογέρια, τα οποία έχουν επανέλθει χάρη στο Σύλλογο και το 2007 αναβιώθηκαν με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Στάθηκε στις εμφανίσεις των Μωμογέρων στην Καστοριά, στο Καρυοχώρι Πτολεμαϊδας στην Κοζάνη, και στη Κομοτηνή, καθώς και στις συμμετοχές του χορευτικών συγκροτημάτων του Συλλόγου.

«Άφησα για το τέλος το ταξίδι του Θεατρικού Τμήματος του Συλλόγου στο Βερολίνο, παραμονές Πρωτοχρονιάς, όπου παρουσίασε την θεατρική παράσταση «ο Κούκουδας» της Βέρας Αντωνιάδου, σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Δουλγερίδη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου «Οι Υψηλάντηδες», για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου τους. Είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, με τη συμβολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταμάτη, κυρίως γιατί αυτές τις γιορτινές μέρες ήμασταν κοντά στους απόδημους Έλληνες και παρηγορήσαμε έστω για λίγο τη νοσταλγία τους για την Ελλάδα. Ο απόδημος Ελληνισμός κάνει πολύ σημαντικό έργο στο εξωτερικό για τη διατήρηση της ταυτότητας και του πολιτισμού του και οφείλουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές του και να ανταποκρινόμαστε στα καλέσματά του. Ελπίζουμε να ανταποδώσουμε το καλοκαίρι στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας.

Για την ανάδειξη του έργου του Συλλόγου οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέσα ενημέρωσης που προβάλουν κάθε μας δραστηριότητα και την κάνουν γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε, όμως, ακόμη πιο πολύ για την ευαισθησία που μας αντιμετωπίζετε, για την αγάπη και τα ενθαρρυντικά σας λόγια στον αγώνα μας.

Νέοι στόχοι του Συλλόγου

Ο Σύλλογος δεν σταματά να οραματίζεται, να βάζει στόχους νέους, σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου. «Έτσι έχει χρέος να κάνει. Σε προτεραιότητα μπαίνει πρώτος στόχος το πολυσυζητημένο Πολιτιστικό Κέντρο Θρυλορίου, που το χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε στέγη, να διαμορφώσουμε έναν χώρο για τη νεολαία μας, να βρούμε χώρο για την βιβλιοθήκη μας και να τη σώσουμε από την υγρασία, να εξασφαλίσουμε ένα χώρο για την περιουσία του Συλλόγου, το πολύτιμο μουσειακό υλικό, τις παραδοσιακές ποντιακές στολές, τα σκηνικά θεάτρου, ακόμη και καρέκλες και τραπέζια και πολλά άλλα, που με πολύ κόπο όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Ιωαννίδη Χρήστο που εδώ και αρκετά χρόνια μας παραχώρησε το χώρο κάτω από το σπίτι του και μας εξυπηρέτησε τόσο πολύ και μάλιστα αφιλοκερδώς. Επειδή όμως το κτίριο πουλήθηκε, άμεσα πρέπει να τον αδειάσουμε και να μεταφέρουμε σε άλλο χώρο τα πράγματά μας. Δεν ξέρουμε όμως πού.

Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Προσκοπισμό για την παραχώρηση του κτιρίου του, στο οποίο πολλά χρόνια τώρα στεγάζονται τα γραφεία και η βιβλιοθήκη του Συλλόγου. Έναν χώρο που παρά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, έχει μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και επιπλέον είναι μικρός. Παρακαλούμε την πολιτεία να ακούσει το πρόβλημα μας και να βοηθήσει να βρούμε άμεσα μια προσωρινή λύση. Το πολιτιστικό κέντρο βέβαια είναι η καλύτερη λύση και γι’ αυτή σας παρακαλούμε να σταθείτε αρωγοί μας. Το δεύτερο σε προτεραιότητα είναι το μουσείο του ποντιακού ελληνισμού στο Θρυλόριο που δυστυχώς δεν έγινε. Ένας διαρκής στόχος που θα επιτευχθεί με το πολιτιστικό κέντρο. Επίσης το πολύτιμο απόκτημα του Συλλόγου, οι φωτογραφίες του Τριλόουαρ, θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο και θέλουν και αυτές τη στέγη τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμη καλύτερες τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας. Και φυσικά θα κάνουμε προσπάθεια για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, της πιο κοντινής στην αρχαία ελληνική γλώσσα, που διασώθηκε από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα και που κινδυνεύει να χαθεί, αρχίζοντας αμέσως τώρα με τα ποντιόπουλα του Συλλόγου, στα οποία θα δώσω τη σκυτάλη, για τη γιορτή που θα ακολουθήσει».


Τέλος, η κ. Μαυρίδου ευχαρίστησε το Μουσικό Σχολείο, τον Διευθυντή τον κ. Παπαδημητρίου, τον χοράρχη κ. Χρήστο Χατζόπουλο και τον καθηγητή κ. Χρήστο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως τα παιδιά που διάνθισαν μουσικά τη γιορτή, όπως και τον κ. Δολιανίτη που μετέφερε τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου στο Θρυλόριο.

Η βραδιά έκλεισε με τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Κομοτηνής. Τυχεροί της βραδιάς η Σοφία Τσατλίδου και ο Μανώλης Κυριακίδης από τη νεολαία η Ματίνα Ελευθεριάδου. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν πήραν από ένα δώρο.

Η συμμετοχή των παιδιών

Θέλοντας ο σύλλογος για δεύτερη συνεχή χρονιά να δώσει το στίγμα του για την προσπάθειά του για την διάσωση της ποντιακής διαλέκτου από γενιά σε γενιά προετοίμασε τα μικρά παιδιά του συλλόγου, τα οποία ευχήθηκαν στα ποντιακά, είπαν παροιμίες ποντιακές και στο τέλος σαν έκπληξη εμφανίστηκαν τα Μωμογεράκια, με τις στολές που έφτιαξε ο Σάββας Σαλπιγγίδης για να δώσουν το μήνυμα «ότι θα συνεχισθεί αυτό το έθιμο». Τα πιτσιρίκια χόρεψαν το χορό των Μωμογέρων και απήγγειλαν ποντιακά δίστιχα.

Α.Π.

Ποντιακές παροιμίες

H στράτα με το πορπάτεμαν τελείται και το χρέος με το δόσιμον

Ο δρόμος με το περπάτημα τελειώνει και το χρέος με το δόσιμο των δανεικών

Δος ατεν τύχην και σύρον ατεν σην θάλασσαν

Δώσ’ την τύχη και ρίξ’ την στην θάλασσα

Τον σκύλλον με το ζορ’ σο ύλαμαν κι στείλ’νε

Το σκυλί με το ζόρι δεν το στέλνουν για γάβγισμα

Ψηλά που τερεί, χαμελά ρουζ’

Αυτός που κοιτάζει ψηλά πέφτει κάτω

Τρανόν βούκαν φα και τρανόν λόγον μη λες

Μεγάλη βούκα φάε μεγάλη λέξη μη λες

Οντάν ’κι θέλω να φιλώ σε, ερωτώ το μάγ’λο σ’ πούκαικα εν’

Όταν δεν θέλω να σε φιλήσω, ρωτώ πού βρίσκεται το μάγουλό σου

Γαϊδούρ χώρτσον κ’ έπαρ, γαρήν νούντσον κ’ έπαρ

Γαϊδούρι διάλεξε και πάρε, γυναίκα σκέψου και πάρε

Το δίστιχο των μωμογέρων

Μωμόερος θα ίνουμαι

Και με τα κωδωνόπα

Θα λάσκουμαι μεσανυχτί

Και γνεφίζω κορτσόπα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.